"Η Γιουγκοσλαβία και ο λαός της ζουν ιστορικές στιγμές, που και εμείς θα θέλαμε να οδηγήσουν σε εξελίξεις υπέρ της δημοκρατίας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Το αποτέλεσμα των εκλογών και η μαζική λαϊκή κινητοποίηση θα πρέπει να ενισχύσουν τις δυνάμεις που επιθυμούν τον πραγματικό εκδημοκρατισμό, την ανεξαρτησία και την ανάπτυξη της Γιουγκοσλαβίας, ώστε να αποφευχθούν διχαστικές και αποσταθεροποιητικές συγκρούσεις και ξένες επεμβάσεις.
Και μετά την πολιτική αλλαγή τα προβλήματα της Γιουγκοσλαβίας και της περιοχής παραμένουν. Καθώς μάλιστα πολλά από αυτά οφείλονται στην επέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε, που με τους βομβαρδισμούς, το εμπάργκο και την προώθηση εθνικιστικών και αποσχιστικών σχεδίων, έχουν συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής επιδιώκοντας την ενσωμάτωση της στη Νέα Τάξη πραγμάτων.
Το πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας στα Βαλκάνια δεν είναι οι πόλεμοι, οι αποκλεισμένες χώρες, η αλλαγή των συνόρων οι σωβινιστικοί και θρησκευτικοί φανατισμοί και η παρατεταμένη αποσταθεροποίηση.
Ιστορικό και πολιτικό καθήκον της Ελλάδας και όλων των Ευρωπαϊκών χωρών είναι να εργαστούν για την διαμόρφωση φιλειρηνικής ευρωπαϊκής πολιτικής που θα αντιμετωπίζει την Γιουγκοσλαβία σαν ισότιμη ευρωπαϊκή χώρα και θα εντάσσει τις βαλκανικές χώρες στην Ενωμένη Ευρώπη.
Αμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε:
Να αρθεί το εμπάργκο και οι κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, που έπληξαν κυρίως τον λαό της.
Να αποφευχθούν κινήσεις διχαστικού χαρακτήρα, όπως συνάγεται και από το πνεύμα των δηλώσεων Κοστούνιτσα.
Να αποτραπούν αποσχιστικές κινήσεις που θα οδηγήσουν σε αλλαγή των συνόρων και αποσταθεροποίηση της περιοχής με απρόβλεπτες συνέπειες.
Να υπάρξουν αποζημιώσεις από τους βομβαρδισμούς και να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας, έτσι ώστε να συμπεριλάβει την Γιουγκοσλαβία και να βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής χωρίς υπαγορεύσεις και επεμβάσεις.
Να ενεργοποιηθεί η Διαβαλκανική με κύριο άξονα την οικονομική αμοιβαία επωφελή συνεργασία, την μείωση και βαθμιαία απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από τα Βαλκάνια, την συνεργασία των Βαλκανικών χωρών με την Ε.Ε και τον ΟΑΣΕ, για την ανάπτυξη συστήματος συνασφάλειας.
Ο Συνασπισμός πολιτεύτηκε σταθερά, από θέσεις αρχών σ' όλες της φάσεις των γιουγκοσλαβικών εξελίξεων. Διαμόρφωσε σχέσεις φιλίας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας και των άλλων Βαλκανικών χωρών και αγωνίστηκε για την προώθηση πολιτικής, συνεργασίας και ειρήνης στην περιοχή".
To Γραφείο Τύπου