Τα μικρά ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση του κράτους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, με το δραστικό περιορισμό των κρατικών δαπανών και την ανεπάρκεια των υφιστάμενων δομών στην αντιμετώπιση θεμάτων υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης και συγκοινωνιακής προσβασιμότητας των κατοίκων την νήσων.
Το τελευταίο διάστημα, δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο μεταφέρουν την έντονη ανησυχία των κατοίκων της Καρπάθου για την καθυστέρηση στην αντικατάσταση της γραμματέως του Ειρηνοδικείου Καρπάθου, που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε. Η συνεχής χρονική μετάθεση της λύσης του προβλήματος, έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης στο αντίστοιχο επίπεδο στα νησιά της Καρπάθου και της Κάσου και δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στους κατοίκους και των δύο νησιών, που εξυπηρετούνται από το Ειρηνοδικείο Καρπάθου, λόγω της αναγκαστικής μετάβασης τους στη Ρόδο.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και καταγγελίες των κατοίκων της Καρπάθου, στο νησί, όπου υπάρχει Ειρηνοδίκης Καρπάθου, από τις αρχές Νοεμβρίου 2012 δεν υπάρχει γραμματέας στο Ειρηνοδικείο, μετά τη συνταξιοδότηση της μοναδικής από το 1981 μέχρι σήμερα μόνιμης δικαστικής υπαλλήλου. Το Ειρηνοδικείο Καρπάθου διεκπεραιώνει έναν μεγάλο όγκο υποθέσεων και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα: «στο Ειρηνοδικείο Καρπάθου εκδικάζεται μεγάλος όγκος υποθέσεων του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου, ενώ πραγματοποιούνται και μεταβατικές έδρες με υποθέσεις Ειρηνοδικείου και Πταισματοδικείου στη νήσο Κάσο. Επίσης τέσσερις φορές το χρόνο συνεδριάζουν μεταβατικά δικαστήρια (Μονομελές Πλημμελειοδικείο, Τριμελές Πλημμελειοδικείο και Μονομελές Πολιτικό Ρόδου), στα οποία o γραμματέας εξυπηρετεί στην εκκαθάριση των ποινών και στην κατάθεση των εφέσεων. Ήδη από την αύξηση της αρμοδιότητας λόγω ποσού (Ν. 3994/2011), με την εκδίκαση των υποθέσεων του Ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα), με τις προσημειώσεις που πλέον εκδικάζονται στα Ειρηνοδικεία και με τις αλλαγές του Ν. 4055/2012 περί δίκαιης δίκης, το Ειρηνοδικείο γίνεται το κατʼ εξοχήν δικαστήριο της εκουσίας δικαιοδοσίας, με υποθέσεις που μέχρι σήμερα εκδικάζονταν από τα Μονομελή Πρωτοδικεία».
Για την εύρυθμη λειτουργία του Ειρηνοδικείου, υπάρχει ανάγκη τόσο της άμεσης κάλυψης της θέσης του γραμματέως, όσο και για αύξηση των οργανικών θέσεων της γραμματείας του Ειρηνοδικείου τουλάχιστον με έναν επιπλέον υπάλληλο, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του και να εξυπηρετούνται από αυτό οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών της Καρπάθου και της Κάσου.
Επειδή, υποχρέωση της πολιτείας ο σεβασμός στα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών και ιδιαίτερα των κατοίκων των ακριτικών νησιών
Επειδή, δεν πρέπει να στερηθούν οι πολίτες της Καρπάθου και της Κάσου το θεμελιώδες δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας υπό των Δικαστηρίων, το οποίο κατοχυρώνεται στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Επειδή, οι Καρπάθιοι και οι Κασιώτες, δεν πρέπει να αναγκαστούν να μεταβαίνουν στη Ρόδο και για θέματα απονομής Δικαιοσύνης, όπως μεταβαίνουν ήδη για θέματα υγείας, και φορολογικών υποχρεώσεων λόγω της κατάργησης της Δ.Ο.Υ. Καρπάθου, μετακινήσεις που τους επιβαρύνουν με υπέρογκα έξοδα μετάβασης και διαμονής.
Για όλους τους παραπάνω λόγους,
Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:
1. Προτίθενται να προβούν σε άμεσες ενέργειες κάλυψης της κενής θέσης γραμματέως στο Ειρηνοδικείο Καρπάθου στην Κάρπαθο για την εύρυθμη λειτουργία του;
2. Ποιός είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αύξηση του προσωπικού του Ειρηνοδικείου Καρπάθου και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του; Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι το υψηλής σημασίας Ειρηνοδικείο Καρπάθου θα συνεχίσει την λειτουργία του, στο πλαίσιο της εξαγγελίας της κυβέρνησης για μείωση των Ειρηνοδικείων;
3. Υπάρχουν άλλες ελλείψεις σε στελέχωση με διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό των δικαστηρίων όλων των επιπέδων στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου; Σας επιτρέπει το πλαίσιο του ΜΠΔΣ για τη στελέχωσή τους με το αναγκαίο προσωπικό για την άρτια λειτουργία τους; Ποιος είναι ο «χωροταξικός» σχεδιασμός της κυβέρνησης για την περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Γάκης