Το σχέδιο «Καλλικράτης», πέρα από εργαλείο για την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτέλεσε και την πηγή διαφόρων προβλημάτων που αφορούν την εργασιακή σχέση των υπαλλήλων καθώς επίσης και την μισθολογική και βαθμολογική τους εξέλιξη.
Με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 269 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΔΚ, Ν. 3463/2006) και των άρθρων 109 και 199 του Ν. 3852/2010 μεταφέρθηκε προσωπικό σε αμιγείς και μικτές επιχειρήσεις ΟΤΑ, για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία του ως παράμετρος για τη μισθολογική του εξέλιξη.
Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ οι οποίοι προσλήφθηκαν μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών του ΑΣΕΠ και σε προγενέστερο χρόνο είχαν εργαστεί με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας σε αμιγείς και/ή μικτές επιχειρήσεις ΟΤΑ. Σε αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με την Πανελλαδική Ένωση Εργαζομένων ΟΤΑ για την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε επιχειρήσεις ΟΤΑ, βρίσκονται περίπου 200 άτομα πανελλαδικά, τα οποία σήμερα είναι μόνιμοι και τακτικοί υπάλληλοι των ΟΤΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διαδικασία πρόσληψης, η συγκεκριμένη προϋπηρεσία σε επιχειρήσεις ΟΤΑ αξιολογήθηκε με αυξημένη μοριοδότηση.
Συνολικά οι παραπάνω διατάξεις και νόμοι οδηγούν σε μια κατηγοριοποίηση των εργαζομένων με στόχο να πληγεί η ενότητά τους. Όπως οι εργαζόμενοι που μεταφέρθηκαν στερήθηκαν του δικαιώματος για βαθμολογική εξέλιξη με βάση την προϋπηρεσία τους σύμφωνα με το άρθρο 269 του ΚΔΚ, έτσι οι προσληφθέντες με ΑΣΕΠ στερούνται αναγνώρισης της προϋπηρεσίας και για τη μισθολογική και για τη βαθμολογική τους εξέλιξη.
Οι συγκεκριμένες διακρίσεις έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος (παρ. 1) και στην αρχή περί ισότητας ενώπιον του Νόμου και δεν συντρέχουν λόγοι γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Προτίθενται να προβούν σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατοχυρώνει για όλο το προσωπικό των ΟΤΑ αʼ και βʼ βαθμού την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους σε αμιγείς και μικτές επιχειρήσεις ΟΤΑ ως πραγματική και συνεπώς να λαμβάνεται υπόψη στις μισθολογικές και ασφαλιστικές συνέπειες καθώς και για τη βαθμολογική τους εξέλιξη;
Ο ερωτώντες Βουλευτές
Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος
Σοφία Σακοράφα
Αλέξης Μητρόπουλος