Νίκος Χουντής για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας:
• προβλήματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου, διαφθοράς, μειονοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων
• Δηλώσεις και πρακτικές εθνικιστικού και αλυτρωτικού περιεχομένου δεν δικαιολογούνται κάτω από οποιαδήποτε σκοπιμότητα
Στα «προβλήματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου, διαφθοράς, μειονοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων» αλλά και στις «δηλώσεις και πρακτικές εθνικιστικού και αλυτρωτικού περιεχομένου» αναφέρθηκε στη χθεσινοβραδινή του ομιλία, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας,, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, Νίκος Χουντής.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ανακοινώθηκε στους ευρωβουλευτές ότι, οι υπουργοί εξωτερικών αποφάσισαν χθες να μη δώσουν τώρα το καθεστώς της υποψήφιας υπό ένταξη χώρας στην Αλβανία.
Η πλήρης τοποθέτηση του Νίκου Χουντή είχε ως εξής:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας συζητείται σχεδόν ταυτόχρονα με το Συμβούλιο, το οποίο παίρνει και τις αποφάσεις, τις οποίες μας ανέφερε η σήμερα υπουργός. Η έκθεση, υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και από όλες τις πολιτικές ομάδες, γι αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους του συναδέλφους, ιδιαίτερα τους σκιώδεις εισηγητές, για τη συμβολή και τη στήριξή τους.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η έκθεση για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, για άλλη μία φορά υπογραμμίζει το γεγονός ότι, εφʼ όσον η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιθυμία του αλβανικού λαού, εμείς οφείλουμε αυτή την επιθυμία, να τη σεβαστούμε και να δημιουργηθεί το κίνητρο για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που έχει η Αλβανία, προβλήματα δημοκρατίας, προβλήματα κράτους δικαίου, να χτυπηθεί η διαφθορά, να λυθούν μειονοτικά, εργασιακά δικαιώματα. Μʼ αυτή την έννοια, η υπόθεση της ένταξης είναι υπόθεση της αλβανικής κοινωνίας, όχι απλώς των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων.
Θέλω να πω λοιπόν ότι έχουν γίνει βήματα, πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Η έκθεση επισημαίνει ορισμένα από αυτά. Όμως κύριε επίτροπε και κυρία υπουργέ, θα ήθελα να σταθώ στις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού. Δηλώσεις που έγιναν μετά την Επιτροπή που ενέκρινε το ψήφισμα, και που δημιούργησαν ένταση και υπονόμευσαν το κλίμα και τις σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή. Παρά την προσπάθεια να ανασκευασθούν, νομίζω ότι πρέπει τέτοιες τοποθετήσεις και αντίστοιχες πρακτικές εθνικιστικού και αλυτρωτικού περιεχομένου να αποφεύγονται. Δε δικαιολογούνται κάτω από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, αφορούν μια πολύ ευαίσθητη και πολύπαθη περιοχή όπως τα Βαλκάνια. Μʼ αυτή την έννοια αγαπητοί συνάδελφοι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι άλλοι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα πρέπει να σταθούν αυστηρά και αποφασιστικά απέναντι σε τέτοιες αντιλήψεις, ούτως ώστε, να απαιτήσουν να ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας της Αλβανίας με τις άλλες χώρες, όχι μόνο για να κρατηθεί ζωντανή η ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, αλλά και για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».
Παρατίθεται και το link για με την ομιλία του Νίκου Χουντή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
http://www.youtube.com/watch?v=Gt95PisD3fU
To Γραφείο Τύπου