Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/12/2012

Ανάκληση παράνομων αποφάσεων Γ' Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στο στόχαστρο των  μνημονιακών  πολιτικών βρίσκεται και η δημόσια εκπαίδευση, με το πρόσχημα του εξορθολογισμού, των περικοπών και της αποφυγής προσλήψεων εκπαιδευτικών. Εκπαιδευτικοί και γονείς αντιδρούν δυναμικά στα σχέδια αυτά. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τη συνεχιζόμενη κατάληψη της Γ' Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας από εκπαιδευτικούς από τους συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε των περιοχών του: Αιγάλεω, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αγ. Βαρβάρας - Κορυδαλλού & Ιλίου-Καματερού και Πετρούπολης «Δημ. Γληνός» καθώς και από γονείς από τις Ενώσεις Γονέων των περιοχών αυτών. Την ίδια στιγμή οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των 5ου  και 16ου Δ.Σ. Αιγάλεω έχουν κλείσει με απόφαση Γενικής Συνέλευσης, τα σχολεία επʼ αόριστον μέχρι να παρθούν πίσω όλες οι παράνομες συμπτύξεις – συγχωνεύσεις τμημάτων που έγιναν με απόφαση της κ. Ψαρρά, Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Γ΄ Αθήνας.

Εκπαιδευτικοί και γονείς τονίζουν ότι οι προωθούμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στην ασφάλεια και υγιεινή των μαθητών, την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, και, εντέλει, στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Ενώ παράλληλα προωθείται η αποσάθρωση και η παρακμή του Δημόσιου Σχολείου μιας περιοχής ιδιαίτερα υποβαθμισμένης, με κατοίκους χαμηλού εισοδήματος, μιας περιοχής επίσης που έχει πληγεί δραματικά από την εφαρμογή του μνημονίου και την ανεργία και που τώρα δέχεται ένα ακόμα πλήγμα, στο επίπεδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι κινητοποιήσεις αυτές στοχεύουν: α) στην ανάκληση των παράνομων αποφάσεων της  Γ' Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας σχετικά με τις συγχωνεύσεις των τμημάτων και β) στη δέσμευση ότι θα καλυφθούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία των περιοχών (λείπουν δέκα δάσκαλοι, έξι νηπιαγωγοί ενώ πρέπει να καλυφθεί και το 10% των ωρών από ειδικότητες), με την άμεση πρόσληψη αναπληρωτών.

Οι αποφάσεις της Γ' Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας είναι παράνομες καθότι σύμφωνα με τον νόμο 3848 του 2010, οι όποιες τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά στον αριθμό των τμημάτων και την κατανομή των μαθητών, πρέπει να γίνονται ως την 1η Σεπτεμβρίου. Επίσης, το γεγονός ότι ο ίδιος νόμος με σαφήνεια απαγορεύει να υπάρχουν πάνω από 25 παιδιά ανά τμήμα, δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να υπάρχουν τμήματα με 15, 16 ή 17 παιδιά!

Τη στιγμή που απαξιώνεται η όποια αντισταθμιστική αγωγή (για παράδειγμα, στο 5ο Δημοτικό Αγίας Βαρβάρας καταργείται η τάξη τσιγγανόπαιδων προκειμένου να μετακινηθεί αλλού ο δάσκαλος),

τη στιγμή που δεν υφίστανται τάξεις υποδοχής για παιδιά μεταναστών,

τη στιγμή που σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν τμήματα ένταξης για παιδιά με μαθησιακά προβλήματα,

η εμμονή σε πληθωρικά τμήματα, μέσω της μεθόδου των συγχωνεύσεων καθώς και οι αυθαίρετες αποφάσεις (που παραβιάζουν εκείνες των υπηρεσιακών συμβουλίων) σχετικά με μετακινήσεις εκπαιδευτικών, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, ειδικά στους μνημονιακούς καιρούς όπου πλήττονται όλα τα δημόσια δικαιώματα – με πρώτο το δικαίωμα στη δημόσια εκπαίδευση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ειρήνη Δούρου

Αναστάσιος Κουράκης

Θεανώ  Φωτίου