Στη σημερινή ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ» εμφανίζεται δημοσίευμα του κ. Α. Καρακούση, συμφωνα με το οποίο στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής για τις ΔΕΚΟ ( 18/12/2012), όλοι οι ερωτώντες βουλευτές απέφυγαν να θέσουν με οποιονδήποτε ενδιαφέροντα για το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ τρόπο στον υποψήφιο για δεύτερη θητεία Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβό, το θέμα της τεράστιας επικείμενης αυξησης των τιμολογίων. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο δικό μου όνομα.
Επειδή αυτο δεν ισχύει σίγουρα για τους βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ - μέλη της επιτροπής – και, θα έλεγα, επίσης για τους υπόλοιπους ερωτώντες βουλευτές – και επειδή το θέμα με τη μορφή «γιατί οι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ δεν ρώτησαν για την αυξηση της ΔΕΗ;» τέθηκε σήμερα και σε τηλεποπτικές συζητήσεις, παραθέτω το σχετικο απόσπασμα απο τη δική μου παρέμβαση ερωτήσεων. Και ο καθένας ας βγάλει μόνος του τα δικά του γενικότερα συμπεράσματα:
«Γίνεται φανερό μεσα από όλη τη συζήτηση και από ότι ξέραμε πριν έρθουμε σε αυτην τηναιθουσα, ότι υπάρχει ενα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η ΔΕΗ, πριν αρχίσει το πείραμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργεια ή όπως λέμε τώρα τελευταία, το πείραμα της ιδιωτικοποίησης, γιατι ειναι ενταγμένη σε μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης εκτος από την ίδια την απελευθέρωση της αγοράς ενέγειας στο πλαίσιο του ΤΑΙΠΕΔ , ήταν μια σοβαρά κερδοφόρος εταιρεία η οποία κατάφερνε να αεξασφαλίσει σχετικά φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τους ανθρώπουε που είχαν όντως ανάγκη.
Φθάνουμε λοιπόν τώρα σε ενα σημείο που πάμε σε πολύ μεγάλες αυξήσεις του τιμολογίου μέχρι την 1η Ιουλίου του 2013 και από κει και πέρα αποσύρεται, εντελώς και η Κυβέρνηση. Δηλαδή τη δυνατότητα που έχει τώρα , που ειναι ήδη εξωφρενικά τα μεγέθη, να πει «όχι κατά 48%, αλλά κατά 20 -25%» τότε δεν θα έχει πια αυτή την δυνατότητα. Στα ΜΜΕ λένε ότι όλα αυτά ειναι ένα παιχνίδι: Δηλαδή λες 48% για να αισθανθεί μετά ο άλλος ανακουφισμένος που μπήκε «πρόκα» στα τιμολόγια «μόνο» κατά 25%. Εγώ σας λέω ότι δεν είναι παιχνίδι και ότι είναι μια πραγματική λειτουργία στο πλαίσιο αυτών των όρων που έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε.
Φεύγει λοιπόν η Κυβέρνηση από τη μέση. Τι κοινωνικό πρόβλημα θα δημιουργηθεί; Αυτή την στιγμη, χωρίς καθόλου αύξηση, σε 30 χιλιάδες νοικοκυριά το μήνα τους κόβουν το ρεύμα γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν. Και από ότι έψαξα το πρόβλημα του ΕΕΤΗΔΕ, του χαρατσιού δεν είναι το κύριο πρόβλημα τους τελευταιους μήνες. Δεν μπορούν να πληρώσουν έτσι κι αλλιώς το ηλεκτρικό ρεύμα ακόμη και χωρίς χαράτσι. Που θα πάει αυτή η κατάσταση; Σε τιείδους κοινωνία θα οδηγηθούμε με αυτού του είδους τις ρυθμίσεις, που τις ονομάτίζουμε ως μνημονιακές υποχρεώσεις, και ειναι η τεράστια αύξηση του ρεύματος, η υποχρέωση από τον κανονισμό της Ε.Ε για την ενέργεια η απελευθέωση της αγοράς; Ξέρετε τι κάνουμε ουσιαστικά; Σπρώχνουμε ένα κομματι τς ελληνικής κοινωνίας εκτος ζωής με ηλεκτρικό ρεύμα, εκτός κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Πριν από έναν αιώνα μπορεί όλοι να ζούσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά υπήρχε μια άλλη βάση οργάνωσης της κοινωνικής ζωής. Σήμερα, οργάνωση της κοινωνικής ζωής χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σημαίνει πρακτικά, συνθήκες τρωγλοδυσλιας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος , εκτός αν είσαι κάποιος εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος που μπορείς να εξασφαλίσεις άλλες συνθήκες ζωής χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας και η απάντηση, βέβαια, μπορεί να δοθεί σε πολλα΄επίπεδα. Είναι όμως πριν από ολα μαι πολιτική απάντηση .
Εμεις έχουμε άποψη γι αυτο αλλά θα ήθελα να ξέρω και την άποψη της Κυβέρνησης αλλά και τη δική σας».
To Γραφείο Τύπου