Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/12/2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συζητά με εκπαιδευτικούς, ερευνητές και εργαζόμενους για τη δημόσια Παιδεία

Με εκπροσώπους εκπαιδευτικών, ερευνητών και εργαζομένων από όλες τις βαθμίδες / κλάδους της εκπαίδευσης συναντήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας - Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, χθες Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012, σε αίθουσα της Βουλής. 

Η συνάντηση είχε ως στόχο την κατάθεση, από πλευράς των φορέων της εκπαίδευσης, των θέσεων και προτάσεών τους αναφορικά με το κατατεθέν σχέδιο νόμου του Υπ. Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που συζητιέται αυτή την εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και θα ξανασυζητηθεί μετά τις 7 Ιανουαρίου 2013 και την ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη της ΕΕΚΕ και του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ.

Στη συζήτηση οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, ερευνητών και εργαζομένων, αναφέρθηκαν στην δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια εκπαίδευση εξαιτίας των δραστικών περικοπών σε πόρους και προσωπικό, ως αμέσων συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής και ιδιαίτερα των προσφάτως ψηφισθέντων Μνημονίου 3 και προϋπολογισμού.

Ιδιαίτερα αναφορικά με το σ.ν. του ΥΠΘΠΑ, επισημάνθηκε η απαράδεκτη μεθόδευση δημιουργίας δυο υπεροργανισμών ιδιωτικού δικαίου  του ΕΟΠΠΕΠ και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που θα διαχειρίζονται περίπου εν λευκώ δημόσιο και κοινοτικό χρήμα για  να χρηματοδοτούν δομές ιδιωτικής μεταλυκειακής και τριτοβάθμιας  εκπαίδευσης και να πιστοποιούν τα διπλώματα που θα δίδουν. Δημιουργείται έτσι η νέα κερδοφόρα αγορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης και υπονομεύονται τα ελληνικά πτυχία. Οι δυο φορείς λογοδοτούν μόνον στον Υπουργό Παιδείας.

Επισημάνθηκε επίσης η τραγική υπονόμευση της δημόσιας Ειδικής Αγωγής, που όντας ήδη υποβαθμισμένη και υποστελεχωμένη (ούτε ένας μόνιμα διορισμένος εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, χίλια τουλάχιστον κενά από αναπληρωτές που δεν διορίστηκαν φέτος λόγω μνημονίου), συγχωνεύεται πρακτικά, δια μέσου του παραπάνω σχέδιο νόμου, με την υπόλοιπη δημόσια Αʼθμια και Βʼθμια, εγκαταλείποντας, χωρίς ουσιαστική στήριξη, τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στον κοινωνικό «καιάδα».

Συζητήθηκαν, τέλος, και άλλες ρυθμίσεις που προβλέπονται από το σ.ν., ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αδιέξοδη κατάσταση που διαμορφώνεται στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, με τις μαζικές απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων και διδακτικού προσωπικού που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων που προβλέπονται από το σχέδιο «Αθηνά», τον εξαναγκασμό των ιδρυμάτων να αυτοχρηματοδοτούν τις προσλήψεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού κ.α. Έντονο ήταν το αίτημα, από πλευράς εκπροσώπων, για συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πρότασης που θα αφορά όλη την εκπαίδευση, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.

Στη συνάντηση είχαν προσκληθεί πολλοί φορείς εργαζομένων, ερευνητών και διδασκόντων στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν ανάμεσα σε άλλους: Εκπρόσωποι των Συλλόγων για τα άτομα με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΠΕΣΕΑ, Σύλλογος Αποφοίτων Παν/μιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής), μέλη του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ, μέλη ΠΟΣΕΕΔΙΠ, εργαζόμενοι ΙΝΕΔΙΒΙΜ, μέλη Πρωτοβουλίας Συλλόγων ΔΕΠ, πρόεδροι και μέλη ΔΣ Πρωτοβάθμιων Συλλόγων ΔΕΠ από ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Αιγαίου, Γεωπονικό, ΕΜΠ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, εκπρόσωποι συλλόγων ωρομισθίων και συμβασιούχων εκπ/κων, εκπρόσωποι εργαζομένων σε ερευνητικά κέντρα, εκπρόσωποι συλλόγων διδασκόντων πληροφορικής, εκπρόσωποι εργαζομένων ΙΔΑΧ, εκπρόσωποι διδασκόντων ΕΑΠ, μέλη ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μετείχαν οι βουλευτές Τάσος Κουράκης, Θεανώ Φωτίου, Χρήστος Μαντάς, Απόστολος Αλεξόπουλος, Γιώργος Πάντζας, Μαρία Κανελλοπούλου, Τζένη Βαμβακά, Γιάννης Αμανατίδης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Έφη Γεωργοπούλου και Παναγιώτα Δριτσέλη, η συντονίστρια του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Έφη Καλαμαρά, καθώς και πολλά μέλη του Τμήματος και της ΕΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

To Γραφείο Τύπου