Επειδή σε συνθήκες κρίσης ολοένα και περισσότεροι νέοι αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους εκτός του τόπου διαμονής τους, είναι επιβεβλημένο να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση ρύθμιση με την οποία δε δίνεται εξ ολοκλήρου λύση στο ζήτημα, πλην όμως μπορεί να αποτελέσει ανακούφιση σε οικογένειες οι οποίες πλήττονται από την κρίση ενώ τα παιδιά τους σπουδάζουν.
Γιατί πραγματική και μόνιμη λύση θα προέκυπτε μόνο από τη δημιουργία δημόσιων υποστηρικτικών υποδομών φοιτητικής μέριμνας, για τις οποίες όμως η μνημονιακή κυβέρνηση αδιαφορεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ κατέθεσε σήμερα στη Βουλή τροπολογία – προσθήκη στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις ». Με την προτεινόμενη ρύθμιση γίνεται προσπάθεια άρσης των κοινωνικών αποκλεισμών για τους νέους και τις νέες που εκ των πραγμάτων δεν έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Σχολή ή στο Τμήμα επιτυχίας τους.
Αναλυτικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ προτείνει την προσθήκη παραγράφου στο σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει ότι:
«α. Δικαίωμα για αίτηση μετεγγραφής έχουν οι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος οικογενειακό κατά κεφαλήν εισόδημα δεν ξεπερνά το ποσό των 12.000 ευρώ.
β. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες (ανύπαντροι γονείς, διαζευγμένοι, με αποθανόντα σύζυγο κ.λπ.) και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς ή γενικά ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 35 του ν.3794/2009 (ΦΕΚ 156 Αʼ), δεν ισχύει ο περιορισμός του εισοδηματικού κριτηρίου.
γ. Για τα παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, επίσης, δεν ισχύει ο περιορισμός του εισοδηματικού κριτηρίου.
δ. Για τις περιπτώσεις όπου ο γονέας ή κηδεμόνας του φοιτητή είναι άνεργος και η κατάσταση αυτή υφίσταται τουλάχιστον κατά το τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δεν ισχύει ο περιορισμός του εισοδηματικού κριτηρίου.
ε. Για τις περιπτώσεις αιτήσεων μετεγγραφής και που αφορούν Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ υποδοχής της Περιφέρειας δεν ισχύει ο περιορισμός του εισοδηματικού κριτηρίου.
στ. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για μέχρι τρία αντίστοιχα Τμήματα ή Σχολές, κατά την έννοια της υπʼ αρ. 67859/Β1/5-7-2006 απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ʽΑντιστοιχίες Πανεπιστημιακών Τμημάτωνʼ (ΦΕΚ Βʼ 874) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Η δυνατότητα μετεγγραφής ισχύει για όσους φοιτητές δεν είναι επί πτυχίω.
ζ. Ο αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά μονοτμηματική Σχολή ή Τμήμα με την εξαίρεση των περιπτώσεων β έως ε της παρούσας παραγράφου.
η. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου κάθε αντίθετη σχετική διάταξη νόμου καταργείται».
Το θέμα της φοιτητικής διαρροής πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την κυβέρνηση και η τροπολογία- προσθήκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αποτελεί μια προσωρινή αλλά κοινωνικά δίκαιη λύση.