Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/12/2012

Δήλωση του Δημήτρη Κοδέλα: «ΚΑΝΕΝΑ νοικοκυριό χωρίς ρεύμα»

Σε Δελτίο Τύπου που εκδώσαμε την Τετάρτη 19/12, μεταξύ άλλων, αναφέραμε: “Σε αυτές τις συνθήκες, οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας ότι μπορούμε ώστε να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας χωρίς ρεύμα, χωρίς στέγη, χωρίς φαγητό, χωρίς θέρμανση.” Λίγες ώρες αργότερα η ΔΕΗ, με τη συνδρομή της αστυνομίας, προχώρησε σε διακοπή ρεύματος σε καταυλισμούς και οικίες ΡΟΜΑ, με το αιτιολογικό ότι οι συγκεκριμένες συνδέσεις είναι παράνομες. Είναι προφανές ότι η παραπάνω ενέργεια, όπως και οι διακοπές της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες άλλα νοικοκυριά, ειδικά όταν έχει ως συνέπεια να μείνουν στη διάρκεια του χειμώνα χωρίς ρεύμα οικογένειες και παιδιά, δε μπορεί να βρει σύμφωνο κανένα λογικό άνθρωπο. Το ζήτημα των παράνομων συνδέσεων δε μπορεί να αντιμετωπίζεται με διακοπή της παροχής ρεύματος όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Η άποψή μας είναι σαφής. Κανένας συμπολίτης μας δε μπορεί να μείνει χωρίς ρεύμα. Η ΔΕΗ, που χρυσοπληρώνεται από τους πολίτες και απομυζάται από γνωστούς κρατικοδίαιτους επιχειρηματικούς ομίλους, δείχνοντας εξαιρετική ανοχή στους μεγαλοοφειλέτες της, ας ξεκινήσει πρώτα από αλλού τη λήψη μέτρων για την οικονομική της βιωσιμότητα.

Μάλιστα, δε μπορεί να υπάρχουν 30.000 διακοπές ρεύματος κάθε μήνα λόγω αδυναμίας πληρωμής των υπέρογκων λογαριασμών, να μένουν άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και αντί να συζητάμε για μειώσεις και κατοχύρωση της πρόσβασης σε ηλεκτρικό ρεύμα για όλες της οικογένειες, να συνεχίζονται οι διακοπές και να αποφασίζει η κυβέρνηση νέες αυξήσεις!

Τέλος, με διάφορες ευκαιρίες έχουμε επισημάνει την έλλειψη οποιουδήποτε στρατηγικού σχεδιασμού και ουσιαστικής διαβούλευσης ώστε να επιλυθούν μια σειρά προβλήματα που αφορούν στους ΡΟΜΑ με τρόπο που να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, η ίση μεταχείριση, η νομιμότητα, η αποτελεσματική άμβλυνση και επίλυση των ζητημάτων που δημιουργούνται με την υπόλοιπη τοπική κοινωνία. Η σταθερή λειτουργία ενός οργάνου μόνιμης διαβούλευσης και παρέμβασης με τη συμμετοχή της πολιτείας, της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, και εκπροσώπων της κοινότητας των ΡΟΜΑ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα ζητήματα που υπάρχουν. Ένα τέτοιο όργανο θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει σε πολιτικές επίλυσης τόσο του στεγαστικού ζητήματος όσο και του ζητήματος της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

To Γραφείο Τύπου