Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/12/2012

Συνέντευξη του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Π. Σκουρλέτη, στην εφημερίδα «Το Χωνί» - 22/12/2012

 

 

Έχουμε ασκήσει μια απόλυτα δικαιολογημένη κριτική. Αν κανείς δει τα πράγματα πέραν από τις θριαμβολογίες, θα διαπιστώσει πως οι αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup δεν συνιστούν μια βιώσιμη απάντηση απέναντι στα ζητήματα του χρέους και δεν έχουν σε τίποτα να κάνει με αυτά που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θα είναι τα χαρακτηριστικά της επόμενης περιόδου, δηλαδή τα θέματα της Ανάπτυξης, της ρευστότητας, της μείωσης των ανέργων και των πρωτογενών πλεονασμάτων για τον μεθεπόμενο χρόνο.

 

 

Αν συνδυάσει κανείς την αποτυχία του εφαρμοζόμενου προγράμματος, την εξάντληση των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας αλλά και τις εξελίξεις στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, θεωρώ ότι ο Μάρτιος είναι ένας κρίσιμος μήνας. Αυτό μπορεί να σημαίνει από εκλογές μέχρι μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις και απρόβλεπτες καταστάσεις στην οικονομία και στην κοινωνία. Οι κοινωνικές συγκρούσεις αν προέλθουν από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα με σκοπό την δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης, καλώς να γίνουν. Αν είναι συγκρούσεις «τυφλές», θα προσομοιάζουν με μια κατάσταση χάους, που ο καθένας απεύχεται.

 

 

Δεν νομίζω ότι κανείς πρέπει να αναζητά μια χώρα πρότυπο. Η χώρα μας είναι μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Άρα, εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρξουν εκείνες οι ανατροπές στη συγκρότηση της ίδιας της Ευρωζώνης, σε σχέση με την αναζήτηση μιας νέας οικονομικής στρατηγικής στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Το ταξίδι στην Βραζιλία και την Αργεντινή ήταν ενταγμένο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκτήσει απευθείας γνώση γύρω από τις εμπειρίες αυτών των κρατών, που ως γνωστόν περάσανε μέσα από μεγάλες οικονομικές κρίσεις και βγήκαν από αυτές, στηριγμένες σε αντι-μνημονιακές κυβερνήσεις.

 

 

Έχουμε δυο εκατομμύρια ανέργων, τρία εκατομμύρια φτωχών, είκοσι χιλιάδες νεοάστεγους, έχουμε ακόμη δεκάδες χιλιάδες λουκέτα…αυτό για να σταματήσει προϋποθέτει να απαγκριστωθεί άμεσα η χώρα μας από το Μνημόνιο και να ακυρωθεί στην πράξη αυτή η πολιτική.

Αν βρεθούμε στην κυβέρνηση με τη θέληση του ελληνικού λαού, το πρώτο που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να λειτουργήσουμε μεροληπτικά υπέρ των αδύνατων, υπέρ των χαμηλόμισθών και υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων. Δεν υποσχόμαστε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε ό,τι χάθηκε, από τη μια ημέρα στην άλλη.

 

 

Ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει. Γιʼ αυτό και είναι ανέφικτοι οι στόχοι για τα φορολογικά έσοδα, που έχουν τεθεί. Εμείς προβλέπουμε την αποκατάσταση του αφορολογήτου στο επίπεδο των 12.000 ευρώ, υποστηρίζουμε την ανατροπή της σχέσεως έμμεσων και άμεσων φόρων υπέρ των άμεσων και θεωρούμε ότι τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να κινούνται σε ένα επίπεδο ανάλογο με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

 

 

Αναφέρεστε φαντάζομαι στην κυρία Γαϊτάνη. Δεν υπήρξε κάποια δήλωση εκ μέρους της, η οποία να συνιστά υιοθέτηση μιας διαφορετικής άποψης για τα ζητήματα που αφορούν στο θέμα του ονόματος της FYROM, από αυτήν που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επεσήμανε απλώς τη διάσταση μεταξύ των σχέσεων της χώρας μας με τη FYROM, που αφορά σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

 

 

Εμάς η θέση μας δεν είναι να αποκαλούμε τη FYROM, Μακεδονία. Υποστηρίζουμε με συνέπεια τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το θέμα θα είχε κλείσει αν η άποψη αυτή είχε υιοθετηθεί δεκαετίες πριν. Οι εθνικισμοί και από τις δυο πλευρές βλάπτουν. Εκτιμώ όμως ότι ο κύριος Σαμαράς βαρύνεται με μεγάλες ευθύνες για αυτή την περιπέτεια του ονόματος και δεν- γνωρίζω τώρα τι λέει. Είναι προβληματικό να μη ξέρουμε τι λέει ο πρωθυπουργός. Στη ΝΔ ας είναι πιο προσεκτικοί. Ας μη μιλούν για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.

 

To Γραφείο Τύπου