Τα σοβαρά επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έρχονται να δείξουν με τον πιο σκληρό τρόπο ότι το κοινωνικό πρόβλημα της βίας είναι υπαρκτό, όσα ημίμετρα κι αν παρθούν από την πολιτεία.
Ειδικότερα για την βία στους αθλητικούς χώρους, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι η ύπαρξη προβληματικών και μη λειτουργικών γηπέδων, η αξιοπιστία του πρωταθλήματος, η διάθεση ή όχι εισιτηρίων στους "φιλοξενούμενους", η αρμοδιότητα της ΕΠΑΕ ή της αστυνομίας για την τήρηση της τάξης, είναι μεν προβλήματα που πρέπει να απασχολούν, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν την γενεσιουργό αιτία εκφάνσεων βίας στους χώρους αυτούς.
Η πολιτεία οφείλει να καταλάβει ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής νεολαίας γνωρίζει τον αθλητισμό ως παθητικός καταναλωτής ενός θεάματος από την εξέδρα και την τηλεόραση. Στους αθλητικούς χώρους διοχετεύει την ενεργητικότητα και την πίεσή της από τα αδιέξοδα της καθημερινής της ζωής.
Ο Συνασπισμός τονίζει ότι όσο δεν λαμβάνονται σοβαρά μέτρα για την ουσιαστική άθληση των νέων στο σχολείο και στον τόπο της κατοικίας, αλλά και για την ταυτόχρονη διαμόρφωση ενός διαφορετικού αθλητικού πνεύματος και αξιών μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, θα συνεχίσουμε να αναρωτιόμαστε, να εκτιθέμεθα διεθνώς, να μετράμε ανοικτές σωματικές και υλικές πληγές.
Η πολιτεία οφείλει να αντιληφθεί ότι η υπόθεση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 δεν είναι μια τεράστια διοργάνωση μόνο με πολιτικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις, αλλά αποτελεί και ένα στοίχημα «παιδείας και πολιτισμού» για όλη την ελληνική νεολαία, το οποίο θα κερδηθεί με συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση που αναφέραμε παραπάνω.
Τμήμα Αθλητισμού