- «Κρεμασμένοι από τη λίστα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος σήμερα της Αυγής -, και αναφέρεται φυσικά στους τρεις συγκυβερνώντες – εκτιμάτε ότι αυτή η ιστορία που οδεύει προς το τέλος της θα είναι καταλύτης πολιτικών εξελίξεων κ. Σκουρλέτη;
Νομίζω ότι κυριολεκτικά κρέμεται από τη λίστα όλο το παλιό δικομματικό σύστημα με την εξής έννοια, ότι τελικά η ύπαρξη τέτοιων λιστών – άλλωστε η συγκεκριμένη λίστα αφορά μία χώρα, μία τράπεζα, ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν σε άλλες τράπεζες στο εξωτερικό. Στην υπόθεση αυτή αποτυπώνονται όλες εκείνες οι πλευρές της ελεγχόμενης ανομίας, της παθογένειας, της διαφθοράς του δικομματικού συστήματος των προηγούμενων ετών. Και βεβαίως η διαμόρφωσή της είναι άρρηκτα δεμένη με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Με αυτή την έννοια, η αποκάλυψη της αλήθειας θεωρώ ότι πράγματι μεταφράζεται στο να ξετυλιχθεί το κουβάρι, να δούμε πλέον τα πράγματα σε βάθος, που εν πολλοίς τα διαισθάνεται η ελληνική κοινωνία, αλλά που απαιτεί να συγκεκριμενοποιηθούν και να αποδοθούν ευθύνες. Αυτό ως προς το περιεχόμενο. Γιατί υπάρχουν και συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες αυτών που το χειρίστηκαν, με πρώτους τον Παπακωνσταντίνου και τον Βενιζέλο, αλλά και όσους συγκάλυψαν, προσπάθησαν να κωλυσιεργήσουν και αυτό αφορά και τη Ν.Δ. το αμέσως επόμενο διάστημα.
Είμαστε λοιπόν, νομίζω, σε μια στιγμή που πράγματι η κάλτσα έχει αρχίσει και ξηλώνεται.
- Και βέβαια, ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα, από το τι θα προκύψει από το πόρισμα των δύο οικονομικών εισαγγελέων, παραμένει αυτό που είπατε, ήταν εμφανής η προσπάθεια συγκάλυψης της λίστας. Να μην ξεχνάμε ότι και ο ίδιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος την κρατούσε στο συρτάρι του, αγνοώντας την επί μήνες, έχει μάλιστα το θράσος να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό, θα λέγαμε, του πανικού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ναι έτσι είναι όπως τα λέτε. Και νομίζω ότι η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου είναι ενδεικτική αυτού του πανικού και ταυτόχρονα του πλεονάζοντος θράσους που διακατέχει το σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προφανώς ως απόρροια των παλιών καλών ημερών της αλαζονικής διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αλλά από κει και πέρα, η πραγματικότητα νομίζω ότι θα είναι οδυνηρή για όσους προσπαθούν να συγκαλύψουν τα πράγματα. Είτε το θέλουν κάποιοι είτε δεν το θέλουν, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Νομίζω ότι η πίεση, η λαϊκή κατακραυγή, η απαίτηση του μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, είναι να αποδοθούν οι ευθύνες. Και θεωρώ ότι όποιος αντισταθεί απέναντι σε αυτή τη λαϊκή απαίτηση, θα υποστεί και αυτός τις συνέπειες.
- Και πέραν της λίστας Λαγκάρντ, κάνατε λόγο και νωρίτερα για το καθεστώς ανομίας του δικομματισμού, διαφθοράς κλπ. Έχουμε και τώρα επί ημερών της τρικομματικής συγκυβέρνησης τέτοια φαινόμενα και αναφέρομαι φυσικά στον ΕΟΤ.
Προφανώς η σημερινή κυβέρνηση του μνημονίου αποτελεί ουσιαστικά την ουρά του δικομματικού πολιτικού συστήματος. Δεν είναι μια τομή τουλάχιστον ως προς τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες υπηρετούσαν το δικομματισμό τα προηγούμενα χρόνια, και γιʼ αυτό πολλά από όσα λέγονται άλλωστε σε σχέση με τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας από τους πρωταγωνιστές που τα δημιούργησαν, είναι άκρως υποκριτικά.
Με αυτή την έννοια, βέβαια βλέπουμε πως με έναν τελείως ηθελημένα πρόχειρο τρόπο, έναν τρόπο που δίνει ευκαιρίες για να παρουσιάζονται τέτοιου είδους φαινόμενα σαν αυτά που είδαμε στον ΕΟΤ, διάφορα πρόσωπα διορισμένα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να έχουν τη δυνατότητα με μπλοκ επιταγών που βρέθηκαν στις τσέπες τους, άγνωστο πώς, να μπορούν να διεκδικούν χρήματα εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.
Είναι και αυτό άλλη μια πλευρά μιας πραγματικότητας, οδυνηρής και αντιφατικής, από τη μία μια κοινωνία να στύβεται κυριολεκτικά και κάποιοι άλλοι στις σημερινές συνθήκες να συμπεριφέρονται απέναντι στο δημόσιο πλούτο σα να είναι περιουσία τους και σα να ανήκει στην οικογένειά τους. Είναι ακριβώς αυτές οι εκρηκτικές αντιφάσεις που ζούμε, που πρέπει να λυθούν προς όφελος πια μιας εξυγιαντικής προσπάθειας συνολικά για το πολιτικό σύστημα και προφανώς ανατροπής των βαθύτερων αιτιών που γεννούν τέτοια φαινόμενα, που σήμερα θα έλεγε κανείς, ταυτίζονται μέσα από τη προσπάθεια ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής. Μια και είναι οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που γέννησαν τη διαφθορά τις προηγούμενες δεκαετίες και που σήμερα υλοποιούν αυτή την πιο άγρια πολιτική που γνώρισε η χώρα μας, τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση.
- Είναι χαρακτηριστικό της ….και του τρόπου που λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση. Διαβάζουμε σήμερα και από τον Ελεύθερο Τύπο ότι ακυρώνει χιλιάδες προσλήψεις σε ΜΚΟ φούσκες, επί της ουσίας ένα πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 150 εκατ. ευρώ είναι στον αέρα, είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες προσληφθέντες άνεργοι επειδή ενδιάμεσες ΜΚΟ δεν έχουν φορολογική ασφαλιστική ενημερότητα. Είναι κι αυτό ένα δείγμα του τρόπου που λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση. Και βέβαια ένα άλλο μείζον θέμα είναι η περιφρόνηση κάθε θεσμού.. και αναφέρομαι και στην εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών, που έσπευσε να προχωρήσει στην παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους πριν ακόμα ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Βεβαίως αυτό υποδηλώνει αφ΄ ενός την πλήρη υποτίμηση απέναντι στις λειτουργίες της δημοκρατίας, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε πλέον έχει φανεί μέσα από τις αναρίθμητες πλέον πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που ουσιαστικά καταργούν τη νομοθετική λειτουργία του Κοινοβουλίου. Από εκεί και πέρα όμως, κι αυτή η λογική της μεγάλης παρακράτησης φόρων στην πηγή ουσιαστικά λειτουργεί και ολίγον εκβιαστικά. Μου θυμίζει λίγο τη λογική με τη ΔΕΗ με το χαράτσι. Ότι αυτός που σε πληρώνει ουσιαστικά σε προλαβαίνει και σου κρατάει τον φόρο και στο τέλος θα γίνει η εκκαθάριση. Είναι ακριβώς αυτή η λογική η ισοπεδωτική του μνημονίου η οποία ουσιαστικά ξεζουμίζει την ελληνική κοινωνία. Βεβαίως δείχνει και κάτι άλλο, ότι αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος δεν έχει αντοχές πλέον να ανταποκριθεί σ΄ αυτές τις παράλογες απαιτήσεις τους. Και νομίζω ότι πράγματι το επόμενο διάστημα θα είναι ένα διάστημα μεγάλων κοινωνικών αντιφάσεων, προκλήσεων, ζυμώσεων και συγκρούσεων και θα έχουμε γεγονότα τα οποία θα σφραγίσουν τις εξελίξεις για το αμέσως επόμενο διάστημα.
- Θάθελα κλείνοντας να αναφερθούμε και στο ταξίδι της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη Βραζιλία και την Αργεντινή. Ολοκληρώθηκε αυτό το ταξίδι.. Οι πρώτες εκτιμήσεις;…
Νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα αυτό το ταξίδι. Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αναλάβαμε την ευθύνη να επικοινωνήσουμε με δύο υπερατλαντικές χώρες της Λατινικής Αμερικής που είχαν τις δικές τους εμπειρίες γύρω από τα ζητήματα της κρίσης, και που σήμερα η μία από αυτές, η Βραζιλία παίζει έναν σημαίνοντα ρόλο στο ΔΝΤ και αποτελεί μια παγκόσμια οικονομική δύναμη. Προφανώς έχουμε συνείδηση των μεγάλων διαφορών ανάμεσα στις δικές τους εμπειρίες και τις δικές μας. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα κοινός παρονομαστής που λέγεται αγώνας των εργαζομένων ενάντια στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ενάντια στις αδηφάγες αγορές, στην κερδοσκοπία των αγορών και αγώνας για περισσότερη δημοκρατία. Νομίζω ότι με περισσότερη αισιοδοξία, πιο πλούσιες εμπειρίες γυρίζει η αντιπροσωπεία μας απ΄ αυτό το ταξίδι. Σε κάθε περίπτωση ήταν ένα ταξίδι στο οποίο επιβεβαιώθηκαν οι προθέσεις του και οι στόχοι του, με πολύ θετικό αποτέλεσμα.
To Γραφείο Τύπου