Αυτά προκύπτουν από τις απαντήσεις που δίνει ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας κ. Όλι Ρεν απαντώντας σε αντίστοιχα ερωτήματα του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα τα ερωτήματα και οι αντίστοιχες απαντήσεις μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής:
Ν. Χουντής:
«Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη ανακριτικές διαδικασίες στην Ελλάδα, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την «απώλεια» τμήματος της λίστας Falciani, το οποίο είχε παραδώσει το 2010 η τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Λαγκάρντ στον Έλληνα ομόλογό της, χωρίς έκτοτε να υπάρξει, καμία επεξεργασία και αξιοποίηση της λίστας εκ μέρους των ελληνικών φορολογικών αρχών… Μπορούν ή δεν μπορούν οι ελληνικές αρχές να επεξεργαστούν τα δεδομένα αυτής της λίστας γιατί είναι προϊόν υποκλοπής (όπως κάποιοι ισχυρίστηκαν στην Ελλάδα); Αν είναι προϊόν υποκλοπής, ήταν παράνομη η ενέργεια της Γαλλίδας υπουργού να προωθήσει την εν λόγω λίστα στον Έλληνα ομόλογό της;»
Όλι Ρεν:
«Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν, βασιζόμενες στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, την ενδεχόμενη εκμετάλλευση της αποκαλούμενης «λίστας Falciani-Lagarde». Η Επιτροπή δεν δικαιούται εν προκειμένω να λάβει απόφαση σχετικά με τις λεπτομερείς εκτελεστικές διαδικασίες για την αξιοποίησή της».
Ν. Χουντής:
«Σε προηγούμενο ερώτημά μου η Επιτροπή μου είχε απαντήσει ότι προκειμένου για την φορολόγηση μεγάλων εισοδημάτων για το 2011 ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά αλλά είχατε επισημάνει ότι έχει ξεκινήσει έλεγχος για 1.700 άτομα με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία». Πόσα από αυτά έχουν ελεγχθεί; Τι ποσά έχουν εισπραχθεί από τις αρχές; Από πόσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα της λίστας των 1700;»
Όλι Ρεν:
«Από την λίστα των 1700 ατόμων έχουν γίνει 871 έλεγχοι.
Το 2011 Ελέγχθηκαν 404 άτομα «μεγάλου πλούτου» και εισπράχθηκαν 35,1 εκατ. Ευρώ
Τους 10 πρώτους μήνες του 2012 ελέγχθηκαν 467 και εισπράχθηκαν 34,4 εκατ. Ευρώ»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και της απάντησης
Θέμα: Καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα
Σε ερώτησή μου (Ε-009010/2011) για την φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων στην Ελλάδα, η Επιτροπή είχε απαντήσει ότι: «Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά» … «συγκροτήθηκε μεγάλη μονάδα φορολογουμένων και διεύθυνση για την είσπραξη των οφειλών».... «η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σύντομα σε θέση να εξετάζει την απόδοση των διαχειριστικών στελεχών όσον αφορά την εφαρμογή του σχεδίου πάταξης της φοροδιαφυγής»...και σημειώνει ότι «το τμήμα φορολογικού ελέγχου... έχει ξεκινήσει ελέγχους για 1.700 άτομα με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία». Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη ανακριτικές διαδικασίες στην Ελλάδα, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την «απώλεια» τμήματος της λίστας Falciani, το οποίο είχε παραδώσει το 2010 η τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Λαγκάρντ στον Έλληνα ομόλογό της, χωρίς έκτοτε να υπάρξει, καμία επεξεργασία και αξιοποίηση της λίστας εκ μέρους των ελληνικών φορολογικών αρχών. Η αποκάλυψη αυτού του γεγονότος, προκάλεσε μια ορισμένη «κινητικότητα» σχετικά με την λίστα των 1700 ατόμων με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, στην οποία αναφέρεται η απάντηση της Επιτροπής. Εκδόθηκαν κάποιες υπουργικές αποφάσεις (11.10.2012- Εφημερίδα της Κυβερνήσεως), οι οποίες αναμιγνύουν «Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα» (ΔΕΚ) και «Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου» (ΕΣΕ) προκαλώντας εν τέλει «νέα χρονοτριβή στη διενέργεια των κρίσιμων ελέγχων», όπως σχολιάζει ο ελληνικός Τύπος, στις 19.10.2012. Μετά από όλα αυτά, είναι εδραιωμένη η πεποίθηση της ελληνικής κοινωνίας ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε η ΕΕ, ούτε το ΔΝΤ, έχουν πρόθεση να προβούν στην φορολόγηση και την πάταξη της φοροδιαφυγής των μεγάλων εισοδημάτων.
Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Τι στοιχεία διαθέτει για την έρευνα για τα 1700 πρόσωπα με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία μνημονεύει η Επιτροπή στην απάντησή της; Πόσα από αυτά έχουν ελεγχθεί; Τι ποσά έχουν εισπραχθεί από τις αρχές; Από πόσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα της λίστας των 1700;
2. Θεωρεί η Επιτροπή ότι θα πρέπει να υπάρξει έρευνα και για τα πρόσωπα της λίστας Φαλτσιάνι - Λαγκάρντ ή δεν μπορούν οι ελληνικές αρχές να επεξεργαστούν τα δεδομένα αυτής της λίστας γιατί είναι προϊόν υποκλοπής; Αν είναι προϊόν υποκλοπής, ήταν παράνομη η ενέργεια της Γαλλίδας υπουργού να προωθήσει την εν λόγω λίστα στον Έλληνα ομόλογό της ή ήταν σύμφωνη με το άρθρο 13 παράγραφος ε της οδηγίας 95/46/EK για τα προσωπικά δεδομένα;
Σύμφωνα με το δελτίο Παρακολούθησης της Φορολογικής Διοίκησης που έχει καθιερώσει η ελληνική φορολογική διοίκηση, οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν (περί τα τέλη Οκτωβρίου του 2012) 871 ελέγχους ατόμων με μεγάλη περιουσία (404 άτομα «μεγάλου πλούτου» το 2011, 467 κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2012) και εισέπραξαν συνολικά 69,5 εκατ. ευρώ (35,1 εκατ. ευρώ το 2011, 34,4 εκατ. ευρώ κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2012). Η παρακολούθηση της φορολογικής διοίκησης ενημερώνεται μηνιαία και μπορεί να ανακτηθεί στην ακόλουθη διαδικτυακή διεύθυνση, με στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στα τέλη του Οκτωβρίου του 2012 (μόνο στα Ελληνικά)[1] .
Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν, βασιζόμενες στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, την ενδεχόμενη εκμετάλλευση της αποκαλούμενης «λίστας Falciani-Lagarde». Η Επιτροπή δεν δικαιούται εν προκειμένω να λάβει απόφαση σχετικά με τις λεπτομερείς εκτελεστικές διαδικασίες για την αξιοποίησή της.
.
To Γραφείο Τύπου