Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/01/2013

Δήλωση της βουλευτού Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δέσποινας Χαραλαμπίδου σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμού για την μίσθωση του Μακεδονία Παλλάς

Το σήριαλ της εκμετάλλευσης του ιστορικού ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς συνεχίζεται με περισσότερα κέρδη για τους επιχειρηματίες και λιγότερες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους.

Θυμίζουμε ότι ακριβώς έναν χρόνο πριν, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2011, μετά από παλινωδίες και πιέσεις, υπογράφηκε η σημερινή χαριστική σύμβαση μεταξύ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ιδιοκτήτη του κτηρίου) και του επί δεκαπενταετία εκμισθωτή της ξενοδοχειακής μονάδας Ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Αν και τον Μάιο του 2011 είχε ήδη συμφωνηθεί μείωση του μισθώματος κατά 20% μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση, η διοίκηση της επιχείρησης διεκδικούσε επί έναν χρόνο περαιτέρω μείωση στο μίσθωμα που κατέβαλλε στο ΙΚΑ. Παρόλα αυτά, στο τέλος του έτους η εταιρία ανακοίνωσε εκβιαστικά ότι εγκαταλείπει την διαχείριση του ξενοδοχείου, για να κερδίσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Έτσι, με φωτογραφική τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στην Βουλή, υπογράφτηκε νέα σύμβαση, με ουσιαστικά χαριστικούς όρους (5.000 Ευρώ ενοίκιο), ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία του ξενοδοχείου και να διατηρηθούν οι 130 θέσεις εργασίας. Αυτό έως τον Οκτώβριο του 2012 (με δυνατότητα παράτασης έως τον Ιανουάριο του 2013), ώστε μέχρι τότε να βρεθεί νέος εκμισθωτής.

Προκαλεί ερωτηματικά για ποιον λόγο η διοίκηση του ΙΚΑ προκήρυξε διαγωνισμό για την εξεύρεση νέου ενοικιαστή, μόλις έναν μήνα (20 Δεκεμβρίου) πριν την οριστική αποχώρηση του προηγούμενου. Πολύ περισσότερο, όμως, προκαλούν έκπληξη οι απαράδεκτοι όροι που περιέχει η σύμβαση που προκηρύχθηκε. Ενώ η “ειδική” συμφωνία με την επιχείρηση είχε συναφθεί με σκοπό – υποτίθεται – το συμφέρον τον εργαζόμενων, η νέα σύμβαση υποχρεώνει τον μελλοντικό επενδυτή να προσλάβει μόνο το 80% του προσωπικού, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για να απολυθούν περισσότεροι από 25 εργαζόμενοι. Είναι πλήρως ακατανόητο με ποιο σκεπτικό ένα ταμείο ασφάλισης μισθωτών εργαζόμενων, όπως το ΙΚΑ, δεν μεριμνά για το σύνολο των εργαζομένων αλλά για ποσοστό αυτού. 

Ταυτόχρονα, το ποσό του ελάχιστου μηνιαίου μισθώματος που απαιτεί η σύμβαση (50.000 Ευρώ) μπορεί να χαρακτηριστεί από γελοίο έως σκανδαλώδες, δεδομένου ότι έως το 2011, το ενοίκιο που εισέπραττε το ΙΚΑ ήταν 300.000 Ευρώ. Εάν το ξενοδοχείο παραχωρηθεί με αυτούς τους όρους, το Ταμείο θα χάσει έσοδα τριών εκατομμυρίων τον χρόνο, την ίδια στιγμή που δεν διασφαλίζονται καν οι θέσεις εργασίας για το σύνολο των εργαζόμενων.

Οι χειρισμοί της διοίκησης του ΙΚΑ , του Υπουργείου Εργασίας και της πολιτικής ηγεσίας στο σύνολό της, που βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια με τα επιχειρηματικά ξενοδοχειακά συμφέροντα, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για την υπόθεση του ιστορικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης. Σε μια περίοδο με δραματική εκτόξευση της ανεργίας και με τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, η διοίκηση του ΙΚΑ και η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας επιλέγουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων, βάζοντας το συμφέρον του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας και τα ζητήματα των εργαζόμενων  σε δεύτερη μοίρα.

        

To Γραφείο Τύπου