Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για θέματα Οικολογίας και ο Νίκος Καίσαρης, συνεργάτης της Κ.Ο. του ΣΥΝ έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου για τα οξύτατα γενικότερα προβλήματα που προκύπτουν σε θέματα διατροφής και υγείας από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και τη νόσο των τρελών αγελάδων, για θέματα περιβάλλοντος με αφορμή τη Σύνοδο της Χάγης και για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:
Το ενδιαφέρον του Τύπου και των ΜΜΕ αυτές τις ημέρες είναι επικεντρωμένο στις εσωκομματικές αναταράξεις στα κόμματα. Το ενδιαφέρον των πολιτών βρίσκεται αλλού. Στα μεγάλα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής, την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Τον πολίτη τον απασχολεί η εικόνα της ανοχύρωτης χώρας που δίνει με όλους τους τρόπους η Ελλάδα.
Την πολίτη τον ενδιαφέρει η εξωφρενική αδυναμία της ΕΕ να πάρει μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών της. Το σύνθημα "οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη" μετά την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας το καταλαβαίνει πια ο καθένας.
Μπροστά στις σκοπιμότητες του κέρδους οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεργούν σε ένα έγκλημα κατά της υγείας των ευρωπαίων πολιτών.
Για όλους αυτούς του λόγους σας καλέσαμε σήμερα.
Σας μοιράσαμε ένα αναλυτικό κείμενο με τις θέσεις μας για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.
Ζούμε ένα διατροφικό "Τσερνομπίλ";
Είχαμε έγκαιρα προετοιμάσει αυτή την επικοινωνία με τους εκπροσώπους του Τύπου για την παρουσίαση των απόψεών μας για το ζήτημα των κινδύνων από τις μολυσμένες διατροφικές αλυσίδες, για τα συμπεράσματα από την διάσκεψη για το περιβάλλον της Χάγης, όπως επίσης και το δασοκτόνο άρθρο 24 που προτείνεται στην Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Οι χθεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας μας υποχρεώνουν να ξεκινήσουμε από ένα πρώτο σχολιασμό αυτών των αποφάσεων καθώς ενισχύουν την ανησυχία μας ότι βιώνουμε τον κίνδυνο ενός νέου, ενός διατροφικού "Τσερνομπιλ".
Πολλαπλά, αρνητικές επιπτώσεις θα έχει η απόφαση της Συνόδου Υπουργών της ΕΕ με την οποία ουσιαστικά αφήνονται οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έρμαιο στον κίνδυνο αλλά και την φοβία από τις επιπτώσεις της νόσου των τρελών αγελάδων για τις προσεχείς δεκαετίες. Οι αποφάσεις τους είναι πολύ πιο πίσω από τις προτάσεις της Κομισιόν.
Σήμερα έρχονται οι υπουργοί της ΕΕ να συνεχίσουν τον δρόμο που η Μ. Βρετανία επί χρόνια ακολούθησε με την συγκάλυψη των αιτίων, την παράταση της ασυδοσίας και την παράδοση στη λογική των κερδών από την διατροφή των βοοειδών με τα ύποπτα κρεατάλευρα.
Ποιο μέλλον αναρωτιέται ο ευρωπαίος πολίτης, έχει η ίδια η ΕΕ όταν σε ένα ζήτημα με καθολικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την υγεία των καταναλωτών οι ισχυροί της ΕΕ επιλέγουν ανενδοίαστα τον αντικοινωνικό κανόνα "τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο".
Περισσεύει η υποκρισία όταν μιλάνε για κόστος των τεστ ελέγχου για την νόσο στα βοοειδή και περιορίζονται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους μόνο των οστεάλευρων.
Την ίδια ώρα δεν προσμετρούν το ανυπολόγιστο κόστος που έχει ο κίνδυνος για την υγεία και η γενικευμένη ανασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Θέλουν να κρύψουν την πραγματικότητα που βοά, γιατί τότε θα ήταν υποχρεωμένοι να θίξουν τα μεγάλα συμφέροντα της βιομηχανίας ζωοτροφών, ιδιαίτερα της Γαλλίας, και να συνεγείρουν μια νέα καταναλωτική συνείδηση των ευρωπαίων πολιτών και να οργανώσουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο διατροφής στην κτηνοτροφία με βάση τα φυτικά προϊόντα και άνοιγμα στις αγορές του τρίτου κόσμου.
Ποια συμφέροντα βλάπτονται από αυτή την αναγκαία στροφή στην γεωργική οικονομία της Ευρώπης; και Ποια πολιτικά συμφέροντα καλύπτουν την ασυδοσία, την βιομηχανοποίηση και το άνοιγμα των αγορών στους μεταλλαγμένους σπόρους;.
Η κυβέρνηση φαίνεται απροετοίμαστη και σιωπηλή. Παρακολουθεί τους συμβιβασμούς των ισχυρών της πολιτικής στην ΕΕ και των ισχυρών της αγοράς παραβλέποντας τις τρομακτικές ευθύνες που αναλαμβάνει για την υγεία του ελληνικού λαού.
Σας καλέσαμε σήμερα επειδή η απουσία πολιτικής σταθερά προσανατολισμένης στην προστασία του περιβάλλοντος άρχισε να φαίνεται με τον ποιο επικίνδυνο τρόπο για το παρόν και το μέλλον της χώρας, μέσα στο γενικό κλίμα που υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος στον πλανήτη.
Είναι καιρός η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σοβαρά υπεύθυνα και με βάθος χρόνου την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος . Είμαστε πίσω από όλες της χώρες της Ε.Ε.
Το μέλλον, σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα και τις ανακοινώσεις των τελευταίων έγκυρων μελετών δεν φαίνεται καλό και θα επαληθευτούν και οι χειρότερες των προβλέψεων αν δεν δράσουμε γρήγορα με μέτρα συγκεκριμένα.
Η Ελλάδα πέρα από την αντιμετώπιση των δικών της προβλημάτων, πρέπει να πάρει το δικό της μερίδιο στην αντιμετώπιση των μεγάλων πλανητικών προβλημάτων. Μόνο έτσι θα δυναμώσει τον δικό της λόγο στις διεθνής αποφάσεις.
1. Παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό γεγονότα, όπως η διάδοση της νόσου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθιας και η διασπορά των μεταλλαγμένων τροφίμων, που αποδεικνύουν πως οι παρούσες μέθοδοι αύξησης της παραγωγής τροφίμων ξεπέρασαν τα όριά τους και γίνονται όλο και περισσότερο επικίνδυνες για τους πολίτες. Πρόσφατο είναι και το σκάνδαλο των διοξινών .
Διεθνώς, ζούμε μια σχιζοφρενική εποχή όπου μεγάλο μέρος των πολιτών του κόσμου κινδυνεύει από την ποιότητα των τροφίμων και την παχυσαρκία, πετώντας στις χωματερές μεγάλες ποσότητες τροφίμων, την ώρα που ακόμα μεγαλύτερο μέρος πολιτών της γης πεθαίνει από την πείνα.
Και οι Έλληνες πολίτες, μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, δικαιούνται να ανησυχούν όταν πληροφορούνται πως η χώρα είναι ανοχύρωτη απέναντι σε αυτούς τους κίνδυνους της δημόσιας υγείας. Όταν πληροφορούνται
πως το Υπουργείο Γεωργίας μαθαίνει από την Greenpeace εισαγωγή μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού
και πως ο αρμόδιος οργανισμός για τον έλεγχο των τροφίμων θα αρχίσει τους ελέγχους του 2,5 χρόνια μετά την ίδρυσή του, δηλαδή ένα χρόνο από σήμερα.
Αν μάλιστα η δημόσια διοίκηση λειτουργεί όπως περιγράφει η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΣ δεν δικαιούται κανείς, και ιδιαίτερα η κυβέρνηση, να αναζητά τις αιτίες που οδήγησαν τους Έλληνες στα όρια του πανικού. Οι αιτίες είναι για εμάς προφανείς.
Βέβαια το μεγάλο ζητούμενο είναι η πρόληψη.
Γι αυτό προτείνουμε:
Επί τέλους να γίνει δεκτό ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη.
2. Επίσης παρακολουθούμε τις εγκυρότατες έρευνες σχετικά με την αλλαγή του κλίματος από την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της αύξησης των εκπομπών των αερίων που είναι υπεύθυνα για την δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Όλα αυτά κάνουν όλους τους κάτοικους της γης, και επομένως και τους Έλληνες πολίτες να ανησυχούν για το μέλλον το δικό τους, της χώρας και του κόσμου ολόκληρου και αναρωτιόνται ποίες άμυνες υπάρχουν απέναντι στα αποτελέσματα αυτά του επιχειρούμενου μοντέλου ανάπτυξης.
Οι δηλώσεις και οι αποφάσεις των διαφόρων εθνικών και υπερεθνικών οργάνων για την αειφόρο ανάπτυξη, αποτελούν γράμμα νεκρό και απαξιώνουν την πολιτική και τους πολιτικούς όταν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης ή και ανάσχεσης των εξελίξεων αυτών.
Φυσικά δεν ξεχνάμε πως η χώρα μας από μόνη της δεν μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προοπτική από μόνη της. Η συμμετοχή της όμως στην Ε.Ε της δίνει τη δυνατότητα να παρέμβει σε αποφάσεις με αυξημένο κύρος όταν και η ίδια έχει συμβάλει ή προσπαθεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των μεγάλων πλανητικών προβλημάτων.
Δυστυχώς όμως η συμβολή μας, 5 χρόνια μετά από την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Κιότο σύμφωνα με το οποίο η χώρας μας κατ� εξαίρεση πρέπει να αυξήσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% από τις εκπομπές του 1990 μέχρι το 2010, όταν η Ε.Ε δέχτηκε αντίστοιχη μείωση κατά 8%, οι εκπομπές στη χώρα αυξήθηκαν κατά 18%. Με αυτούς τους ρυθμούς το 2010 θα έχουμε ξεπεράσει κατά 40% τουλάχιστον, τις τιμές του 1990,
Τι γίνηκε λοιπόν τα 5 αυτά χρόνια; Στην πραγματικότητα μια δειλή στροφή, εντελώς μικρότερη των προσδοκιών και των δυνατοτήτων στην Αιολική ενέργεια, καθυστέρηση στην χρήση του φυσικού αερίου που είναι καθαρότερο και αποδοτικότερο, ανατροπή των σχεδίων για τα υδροηλεκτρικά του ατυχούς έργου της εκτροπής του Αχελώου, καμία αποτελεσματική κίνηση για την ενέργεια από βιομάζα, καθυστέρηση και σε όσα μικρά υδροηλεκτρικά είναι συμβατά με την προστασία της φύσης, καμία εξέλιξη στο χώρο των φωτοβολταϊκών όταν το κόστος της συμβατικής κιλοβατώρας στο μη διασυνδεμένο δίκτυο των νησιών φτάνει τις 170 δραχμές.
Και ενώ δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια στην κατεύθυνση της οικολογικής δόμησης που θα μειώσει την καταναλισκόμενη ενέργεια για οικιακή χρήση, ο κ. Υφυπουργός περιβάλλοντος "εύχεται" το Ολυμπιακό χωριό να οικοδομηθεί με οικολογικό τρόπο.
Αν όμως επρόκειτο να "εύχεται" καλλίτερα θα ήταν να παρέμενε στο οικολογικό κίνημα παρά να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τις τάχα περιβαλλοντικές πολιτικές της κυβέρνησης.
Το ίδιο κακή είναι και η κατάσταση στις μεταφορές. Η αναβάθμιση των σιδηροδρόμων περιμένει ακόμα και μόνο από το κυκλοφοριακό της Αθήνας θα μπορούσαμε να έχουμε σοβαρά κέρδη σε εκπομπές ρύπων αλλά και σε συνάλλαγμα.
3. Μέσα σε αυτή την γκρίζα περιβαλλοντική κατάσταση που έγινε κυριολεκτικά πιο γκρίζα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού αντί να στραφούμε προς την ανάταξη των κατεστραμμένων δασών και δασικών εκτάσεων, αντί να φροντίσει το Υπουργείο Γεωργίας την υποστήριξη των ιδιαίτερων επικλινών πλαγιών για την συγκράτηση του εδάφους, και για το δάσος και για τις πλημμύρες, ήλθε στη βουλή την αναθεώρηση του άρθρου 24 του συντάγματος σε τέτοια κατεύθυνση που να δικαιώνονται οι καταπατητές, οι σφετεριστές της δημόσιας γης και του περιβάλλοντος το οποίο, κατά ένα Γάλλο καθηγητή που πέρασε πριν λίγο από τη χώρα μας, ορίζεται ως μη έχον ιδιοκτήτες .
Αν το άρθρο 24 δεν κατάφερε να σώσει μέχρι σήμερα τα δάση και τις δασικές εκτάσεις από τους καταπατητές τους εμπρηστές και τους κατά οποιονδήποτε τρόπο παρανομούντες, η προτεινόμενη αλλαγή του ανοίγει περισσότερο τις ορέξεις των πλέον εγκληματικών στοιχείων της Ελληνικής κοινωνίας.
Αν όμως πρόκειται να ψηφιστεί κάποια αλλαγή ο ΣΥΝ θα υιοθετήσει την πρόταση της δασολογικής σχολής του Α. Π. Θεσσαλονίκης και προτείνει και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο. Δεν είναι δική μας πρόταση, δεν θα κερδίσει κανένας άλλος εκτός από τα δάση.
Σημειώνουμε και εδώ την φαινόμενη συμφωνία του κ. Ευθυμιόπουλου με την άποψη της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του συντάγματος και επαναλαμβάνουμε το ερώτημα: Ποία είναι η δική σας άποψη κ. υφυπουργέ; Με τα δάση ή με τους καταπατητές;
4. Το αστικό περιβάλλον, από κάθε άποψη βρίσκεται σε κακή κατάσταση, και για την Αθήνα το μέλλον δεν φαίνεται ευοίωνο ιδιαίτερα με την ανάληψη των Ολυμπιακών του 2004. Το νερό είναι φανερό πως θα είναι το πρόβλημα του επόμενου αιώνα ενώ δεν προχωρούν διαρθρωτικές αλλαγές στην κατεύθυνση μη υδροβόρων καλλιεργειών. Το παράδειγμα της Αιθιοπίας φαίνεται πως εξαπλώνεται ιδίως στη Νότια Ευρώπη.
To Γραφείο Τύπου