Θέμα: Ομιλία της Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ-ΕΚΜ, Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης “Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα- Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις” (8/1/2013)
Κύριε Υπουργέ, το σύνολο της τοποθέτησής σας καταδεικνύει ότι έχετε απόλυτη συναίσθηση τού ότι παραβιάζετε ευθέως και κατάφωρα το Σύνταγμα με αυτό το νομοσχέδιο που φέρνετε ως ειδικός επί του Συντάγματος. Αξίζει κανείς να πει ότι, εκτός από σύμπασες τις προνοιακές κοινωνικές κατά τόπους δομές, καταφέρατε να συγχωνεύσετε και τις λειτουργίες του πολιτεύματος και καταφέρατε -και αυτό το σηματοδοτεί η ομιλία σας- να συγχωνεύσετε και τη διαδρομή σας και τη ΔΗΜΑΡ η οποία σας στηρίζει στο δικομματισμό. Φαντάζομαι ότι στους αντιλέγοντες θα ακούσουμε κάποιους από τους έγκριτους νομικούς της ΔΗΜΑΡ –η οποία σας έχει περιβάλει με εμπιστοσύνη- να επιχειρηματολογούν για τη συνταγματικότητα αυτού του νομοσχεδίου.
Κύριε Υπουργέ, παραβιάζετε το Σύνταγμα, παραβιάζετε τα άρθρα εκείνα που κατοχυρώνουν το κοινωνικό κράτος δικαίου, παραβιάζετε το άρθρο 25 του Συντάγματος, παραβιάζετε τα άρθρα 101 και 103 του Συντάγματος και παραβιάζετε –και το γνωρίζετε πολύ καλά- τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, το κοινοβουλευτικό σύστημα λειτουργίας του πολιτεύματος. Γιʼ αυτόν το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού ψευδώς είπατε ότι είναι υποχρεωτικά ανώτατος δημόσιος λειτουργός και ξεχάσατε να πείτε ότι έχετε προβλέψει –και αυτή είναι η πρώτη πρόβλεψή σας- ότι διορίζεται από τον Πρωθυπουργό. Διορίζεται από τον Πρωθυπουργό, είναι πρόσωπο που επιλέγει ο Πρωθυπουργός και, αν δεν διοριστεί από τον Πρωθυπουργό, τότε μπορεί να είναι ένας ανώτατος δημόσιος λειτουργός ο οποίος, κύριε Υπουργέ, δεν περιβάλλεται από την εμπιστοσύνη της Βουλής, όπως επιβάλλεται κατά την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και κατά την αρχή της κοινοβουλευτικής λειτουργίας του πολιτεύματος.
Δεν υπόκειται σε πρόταση μομφής από τη Βουλή, αλλά σύμφωνα με αυτά που έχετε προβλέψει, απευθύνει υποδείξεις στα Υπουργεία, ελέγχει τα Υπουργεία για το πώς πραγματοποιούν το έργο τους, τα συντονίζει, συγκαλεί συσκέψεις και υπάγεται απʼ ευθείας στον Πρωθυπουργό. Αν αυτό για σας είναι μεταρρύθμιση, τότε πρέπει να σας δώσω συγχαρητήρια γιατί καταφέρατε όχι να συγχωνεύσετε αλλά να καταργήσετε ό,τι έχετε γράψει και αναπτύξει για τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος υπό την άλλη ιδιότητά σας.
Παραβιάζετε το άρθρο 1 του Συντάγματος. Παραβιάζετε το άρθρο 26 του Συντάγματος. Παραβιάζετε το άρθρο 81, 82 και το άρθρο 84 του Συντάγματος.
Λέει το Σύνταγμά μας ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί ως συλλογικό όργανο σε Υπουργικό συμβούλιο. Ξέρετε πόσο χρόνο έχει συνεδριάσει σε Υπουργικό Συμβούλιο η Κυβέρνηση του κ. Σαμαρά στην οποία συμμετέχετε; Ασφαλώς το ξέρετε. Ούτε μια ώρα ενώ συμπληρώνει επτά μήνες λειτουργίας.
Δεν είναι ο χρόνος αρκετός αλλά θα πω τα εξής. Συγχωνεύοντας κοινωνικές και προνοιακές δομές παραβιάζετε το άρθρο 16 του Συντάγματος που προστατεύει το δικαίωμα στην παιδεία και την έρευνα, παραβιάζετε το άρθρο 21 του Συντάγματος που προστατεύει την παιδική ηλικία, γιατί ξέρετε ότι συγχωνεύετε και τις εταιρείες προστασίας ανηλίκων. Παραβιάζετε το άρθρο 21 του Συντάγματος που προστατεύει την υγεία. Παραβιάζετε επίσης, το ίδιο άρθρο ως προς την προστασία των αναπήρων και των απόρων και βέβαια το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον για το οποίο –λυπάμαι- είπατε στην Επιτροπή ότι είναι αντικείμενο χρήσης. Αναφερθήκατε στους πολίτες ως χρήστες του περιβάλλοντος και αναγκαστήκαμε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ να σας υπενθυμίσουμε ότι οι πολίτες δεν είναι χρήστες. Οι πολίτες είναι φορείς δικαιωμάτων.
Βεβαίως καταφέρατε και αυτό. Και σας αξίζουν συγχαρητήρια. Καταφέρατε να καταργήσετε δικαιώματα και να «πατάξετε» αυτό στο οποίο αναφερθήκατε ως «δικαιωματοκρατία». Ενοχλούν τα δικαιώματα και καταργούνται. Παραβιάζετε το άρθρο 101 του Συντάγματος, κύριε Υπουργέ, που ορίζει την αποκεντρωμένη λειτουργία της διοίκησης. Τώρα τα συγχωνεύετε όλα. Παραβιάζετε και το άρθρο 103 του Συντάγματος για την αρχή της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικά θα αναφερθώ στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου σας με το οποίο καταργείται το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και εντάσσεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με αλλαγή του καθεστώτος εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι πια μετατρέπονται σε υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου.
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι επιτελείτε τη συστηματική καταστροφή της χώρας και τη διολίσθηση σε ένα άλλο πολίτευμα…τη διολίσθηση από το πολίτευμα της Δημοκρατίας σε ένα καθεστώς το οποίο κυριαρχείται και καθοδηγείται από αρχές του ενός ανδρός, από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού, που καθορίζει και καθοδηγεί, και από έναν Υπουργό Οικονομικών ο οποίος συνάπτει μνημόνια συνεργασίας με τους υπουργούς.
Εμείς δε θα επιτρέψουμε να συγχωνεύσετε τις υπάρξεις μας. Δε θα επιτρέψουμε να συγχωνεύσετε την κοινωνία. Δε θα επιτρέψουμε να συγχωνεύσετε τη δημοκρατία.
Ο κ. Μανιτάκης ήρθε, είδε και απήλθε. Είπε ότι δεν θα υπερασπιστεί τον εαυτό του και εξαντλήθηκε σε αυτοκρατορικές, αυτοαναφορικές παρεκβάσεις. Και πράγματι δεν χρειάστηκε να υπερασπιστεί άλλως τον εαυτό του αφού τον υπερασπίστηκε με τον καλύτερο τρόπο το ολόθερμο χειροκρότημα της Νέας Δημοκρατίας πρώτα απʼ όλα, των Βουλευτών που είχαν προσέλθει από το ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Και αυτό το χειροκρότημα θυμίζει και υπενθυμίζει το ολόθερμο χειροκρότημα στον κ. Παπακωνσταντίνου όταν του δόθηκε η εξουσιοδότηση να μας βάλει στο Μνημόνιο, θυμίζει το ολόθερμο χειροκρότημα προς τον κ. Βενιζέλο όταν έφερε το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Καταστροφής, θυμίζει το ολόθερμο χειροκρότημα επίσης ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας όταν έφεραν στη Βουλή το δεύτερο μνημόνιο και το PSI. Μη βιάζεστε, λοιπόν, όσοι ακούτε και μην σπεύδετε να χειροκροτείτε έτσι γιατί δεν υπερασπίζεστε, αλλά εκθέτετε.
Το άρθρο 1 του Συντάγματος, για να απαντήσω στον κ. Μανιτάκη και να αναφερθώ σʼ αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα που αποτελεί και πολιτειακή διολίσθηση, ρητώς ορίζει ότι το πολίτευμα της Ελλάδας είναι η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ότι θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία, ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Ίσως η χρονική απόσταση του κ. Μανιτάκη από την καθηγητική του έδρα να μην είναι τόσο μεγάλη, αλλά η απόσταση που δημιουργεί το ύψος της θέσης εξουσίας έχει κάνει τελικά πολλούς να λησμονούν και αυτά που ήξεραν, αλλά δεν θα μας κάνουν εμάς να ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε.
Το άρθρο 26, λοιπόν, του Συντάγματος ρητώς ορίζει ότι η εκτελεστική εξουσία, η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση. Για τον μεν Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις έκτακτες περιστάσεις, που τις έχετε κάνει τακτικές, κ. Μανιτάκη, και κύριοι της Κυβέρνησης, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν υποκαταστήσει τους νόμους. Για δε την Κυβέρνηση με τον τρόπο που ορίζουν τα άρθρα 81 επόμενα.
Η Κυβέρνηση ασκεί την εκτελεστική εξουσία. Δεν την ασκεί ο Γενικός Συντονιστής, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του οποίου η θητεία υπερβαίνει τη θητεία της Κυβέρνησης. Δεν την ασκεί μία παραδομή την οποία δημιουργείτε με αυτό το νομοθέτημα και η οποία στελεχώνεται –αυτό αλήθεια γιατί ξεχάσατε όλοι να το αναφέρετε;- με εξήντα τρεις νέες θέσεις που δημιουργούνται για να διοριστούν όσοι έχουν απομείνει και δεν διορίστηκαν κατά τη διανομή θέσεων και καρεκλών που κάνατε.
Την Κυβέρνηση, λοιπόν, αποτελεί το Υπουργικό Συμβούλιο, ένα συλλογικό όργανο το οποίο απαρτίζεται από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς.
Αυτό λέει το άρθρο 81 του Συντάγματος, που ξέχασε ο κ. Μανιτάκης.
Ακόμη λέει ότι κανένας δεν μπορεί να διορισθεί μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός αν δεν συγκεντρώνει τα προσόντα που ορίζει το άρθρο 55 για το Βουλευτή. Τέτοια προϋπόθεση δεν υπάρχει για το Γενικό Συντονιστή.
Ακόμη λέει το άρθρο 82 ότι η Κυβέρνηση καθορίζει και κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας. Δεν το κάνει ο Γενικός Συντονιστής όπως λέει ο νόμος σας.
Ακόμη λέει το άρθρο 84 του Συντάγματος ότι η Κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής και γιʼ αυτό έρχεστε εδώ και εκθέτετε τις προγραμματικές δηλώσεις και ζητάτε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ο Γενικός Συντονιστής, τον οποίο εγκαθιδρύετε, δεν έχει την εμπιστοσύνη κανενός, αλλά τον βάζετε πάνω από τους Υπουργούς. Επίσης, δεν μπορεί να υποστεί πρόταση μομφής από τη Βουλή. Αυτό το δημιουργείτε και το υποστηρίζετε και θέλει ο κ. Μανιτάκης να το εμφανίσει ως συνταγματικό.
Τέλος, το άρθρο 85 αναφέρεται στη συλλογική λειτουργία της Κυβέρνησης που θέλετε να καταργήσετε με αυτήν τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, η οποία -σας διαβάζω- κατά το άρθρο 15 αποτελεί αυτοτελή επιτελική δημόσια υπηρεσία, κατά το άρθρο 16 καθορίζει δράσεις ανά Υπουργείο, απλώς «λαμβάνει υπʼ όψιν» τον προγραμματισμό των Υπουργείων, ελέγχει τα Υπουργεία, απευθύνει υποδείξεις, συγκαλεί συσκέψεις, εκτελεί, διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ -το ξεχάσατε και αυτό που αναφέρεται σε χρήματα- κ.λπ..
Αυτά, λοιπόν, σε απάντηση όσων αναφέρθηκαν σε αμαθείς και ημιμαθείς, σε απάντηση προς τον κ. Μανιτάκη, στον οποίο έχω να πω, επειδή λέει ο λαός μας «με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις», ότι εμείς με αυτούς που έχουν κάτσει στην εξουσία, με αυτούς οι οποίοι έχουν κάνει επιστήμη την πολιτική «κωλοτούμπα», δεν θα κάτσουμε να μάθουμε γράμματα.
Τέλος, έχω να πω επειδή μίλησαν κάποιοι για τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως «μαζορέτες» ότι το σίγουρο είναι ότι εμείς δεν θα γίνουμε οι θλιβερές μαριονέτες του μνημονιακού κατεστημένου της διαφθοράς.