Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Βερολίνο και να έχουμε επαφές με την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, καθώς και να παρευρεθούμε σε πολύ σημαντικές εκδηλώσεις ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της επόμενης Κυριακής, αλλά και ενόψει της προεκλογικής περιόδου που μπαίνει σιγά σιγά η Γερμανία τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό οι γερμανοί πολίτες να μάθουν όλη την αλήθεια για την ελληνική κρίση και να συνειδητοποιήσουν ότι τρία χρόνια τώρα η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν ένα πειραματόζωο νεοφιλελεύθερων πολιτικών που έχουν αποτύχει και ότι οι γερμανοί πολίτες φορολογούνται για να δίνονται χρήματα που καλύπτουν τις τρύπες των ελληνικών τραπεζών. Την ίδια στιγμή, που οι έλληνες κροίσοι, οι κάτοχοι πλούτου στην Ελλάδα φοροδιαφεύγουν συστηματικά και βγάζουν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού και της Γερμανίας ή τώρα τελευταία μαθαίνουμε ότι τα εναποθέτουν και σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα και προσοδοφόρα επενδυτική διαδικασία αγοράς ακινήτων στην Γερμανία και ειδικότερα στο Βερολίνο.
Θέλουμε ο γερμανικός λαός να μάθει την αλήθεια και να μάθει κυρίως δυο πράγματα.
Πρώτον, ότι η αιτία της κρίσης δεν ήταν οι τεμπέληδες έλληνες, αλλά αιτία της κρίσης ήταν το καθεστώς της κλεπτοκρατίας που είχε εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα με την ευλογία και την ανοχή του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων που κυβέρνησαν και με την ανοχή της ευρωπαϊκής και γερμανικής ηγεσίας. Διότι, οι γερμανικές αρχές έχουν στοιχεία και γνωρίζουν πολύ καλά ποια πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα έχουν δωροδοκηθεί, ποια πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα είναι διαπλεκόμενα με την οικονομική εξουσία στην οποία δίνουν το δικαίωμα να έχει μια διαρκή φορολογική ασυλία. Γιʼ αυτό ζητάμε από τους γερμανούς πολίτες να ασκήσουν μια πίεση στην κυβέρνησή τους, προκειμένου να φανερώσει τα μυστικά που κρατά κρυμμένα και αφορούν την απολογία του κ. Χριστοφοράκου στο γερμανικό δικαστήριο για την υπόθεση SIEMENS ή αφορούν τα μυστικά που κρατούν οι γερμανικές τράπεζες για έλληνες μεγαλοκαταθέτες για τις καταθέσεις των οποίων υπάρχει μια μεγάλη υποψία ότι δεν έχουν φορολογηθεί νόμιμα στην Ελλάδα.
Η δεύτερη αλήθεια που θέλουμε να μάθουν οι γερμανοί πολίτες είναι ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται τρία χρόνια τώρα στην Ελλάδα δεν είναι μονάχα απάνθρωπο, αλλά και αναποτελεσματικό και αδιέξοδο. Δεν βγαίνει. Έχει αναθεωρηθεί δυο φορές, ακριβώς γιατί απέτυχε και είναι απολύτως σίγουρο ότι θα αποτύχει και η τρίτη αναθεώρηση που έγινε πρόσφατα.
Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και αυτό οφείλουμε να το παραδεχτούμε όλοι και να βρούμε τρόπο ώστε τα χρήματα που δίνουν οι γερμανοί φορολογούμενοι να μην πηγαίνουν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Σʼ αυτήν την κατεύθυνση εμείς προτείνουμε δυο βασικά πράγματα.
Το πρώτο είναι μια Διάσκεψη πανευρωπαϊκή για το χρέος, ώστε να πάμε σε μια λύση επωφελή και για αυτούς που δανείζουν και για εμάς που δανειζόμαστε, προκειμένου να μπορέσουμε με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή, ρήτρα ανάπτυξης να έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε το υπόλοιπο.
Το δεύτερο που προτείνουμε είναι να σταματήσει επιτέλους αυτή η εφαρμογή του παραλογισμού που είναι τα μνημόνια της λιτότητας. Τα μνημόνια της λιτότητας έχουν αποτύχει. Τα έχει απορρίψει η ίδια η ζωή. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε ένα σχέδιο το οποίο έχει αποτύχει. Στη ζωή δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Όταν συναντά κανείς αδιέξοδα ακολουθώντας μονόδρομους, δεν έχει άλλη επιλογή από το να γυρίσει πίσω και να επιλέξει διαφορετικούς δρόμους. Και αυτούς τους δρόμους θέλουμε να αναζητήσουμε και να καταθέσουμε από κοινού με τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη.
Θα ήθελα, βέβαια, να τονίσω ότι η εγκατάλειψη του παραλογισμού, δηλ η ακύρωση των μνημονίων της λιτότητας ασφαλώς και δεν σημαίνει αναστολή της προσπάθειας για δημοσιονομική σταθεροποίηση. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια δεν θα πρέπει να υποθηκεύει τη δυνατότητα της οικονομίας να ανακάμψει. Αυτή η προσπάθεια δεν θα πρέπει να είναι τόσο βαθιά άδικη και αναποτελεσματική. Γιʼ αυτό, λοιπόν, πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση με αναδιανομή του πλούτου, κοινωνική δικαιοσύνη, φορολογία στους πλούσιους που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν πόρους και δεν δίνουν και με δυνατότητα στα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα να ανασάνουν. Διότι, δεν μπορεί να μιλάμε για σωτηρία της Ελλάδας με το λαό της να ζει σε πλαίσιο βαθιάς αναξιοπρέπειας, φτώχειας και εξαθλίωσης.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι η αποτυχημένη στρατηγική της λιτότητας δεν απειλεί μονάχα την Ελλάδα. Την Ελλάδα την έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση και καταστροφή, αλλά πλέον απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη. Και, βεβαίως, απειλεί και την παγκόσμια οικονομία. Συνεπώς, ενδιαφερόμαστε για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Είναι μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση αυτή στη Γερμανία το 2013 και πιστεύουμε ότι θα πρέπει σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση να ενισχυθούν οι δυνάμεις που ασκούν κριτική στη στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης και να ενισχυθεί ιδιαίτερα το γερμανικό κόμμα, DIE LINKE. Για εμάς αυτό αποτελεί όρο και προϋπόθεση, ώστε να μην περάσουν κι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί αυτά τα δεινά που περνάει ο ελληνικός λαός. Ας είναι ο τελευταίος λαός και η τελευταία χώρα που περνά ένα τόσο απάνθρωπο δράμα. Ας είναι ο ελληνικός λαός και ας μην υπάρξουν άλλοι λαοί. Αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν επιβραβευτεί ή θα αποδοκιμαστεί αυτή η επικίνδυνη για την Ευρώπη, την ευρωπαϊκή ιδέα πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Γερμανίας και η κ. Μέρκελ.
Ανέλυσα τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα ακύρωσης των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα, για την εγκατάλειψη της λεγόμενης πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης που έχει αποτύχει και έχει δημιουργήσει τέρατα που μας απειλούν όλους. Την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, το φασισμό. Ταυτόχρονα, ανέλυσα μια εναλλακτική στρατηγική διεξόδου που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και που προτίθεται να ακολουθήσει εάν ο ελληνικός λαός τον εμπιστευτεί να γίνει κυβέρνηση της χώρας.
Εξέφρασα την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για την ανασυγκρότηση του κράτους, του δημοσίου, την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, αλλαγές ώριμες στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε υπό την προϋπόθεση, όμως, αυτές θα γίνουν σε ένα καθεστώς σταθερότητας και ότι θα βρουν σύμφωνη τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και συμμέτοχη σε αυτή την προσπάθεια. Για να γίνει, όμως, αυτό, όπως εξήγησα, πρέπει να υπάρξει ξανά μια αίσθηση δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Πρέπει να συμβάλει μια κυβέρνηση για να υπάρξει αίσθημα δικαιοσύνης. Πρέπει να υπάρξει κάθαρση στην Ελλάδα. Διαπράχθηκε ύβρις και μετά την ύβρι έρχεται η τιμωρία. Πρέπει να υπάρξει τιμωρία. Σʼ αυτήν την κατεύθυνση της κάθαρσης, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να σταθεί αρωγός.
Νομίζω ότι ένας από τους λόγους αυτής της συνάντησης και από τη δική μας πλευρά, αλλά και από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης ήταν ακριβώς γιατί κατανοούμε ότι, παρά τις αντίθετες ιδεολογικές αναφορές και απόψεις στο θέμα της ευρωπαϊκής και της ελληνικής κρίσης, είμαστε εταίροι. Άρα, έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινούς αντιπάλους. Ένα πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσουμε τις διαφωνίες μας και να προσδιορίσουμε και την ατζέντα του διαλόγου, την ατζέντα της πιθανής διαπραγμάτευσης, της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης που θα διεκδικήσει μια ελληνική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βλέποντας τα οικονομικά μεγέθη βλέπει κανείς ότι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο ένα πρόγραμμα που γεννά ύφεση και διογκώνει το έλλειμμα και το χρέος. Ξεκινήσαμε με χρέος 120% και τώρα έχουμε φτάσει στο 160%. Δεν μπορεί να είναι βιώσιμο ένα πρόγραμμα που αποσταθεροποιεί και συνθλίβει την κοινωνία, με 30% ανεργία και με το 1/3 του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα που έχει η τριετής βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή. Άρα, πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού πραγματικές λύσεις και για την κοινωνία και για την οικονομία.
Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
Έθεσα στον γερμανό υπουργό Οικονομικών και το θέμα που βρίσκεται στην ατζέντα των σχέσεων των δυο χωρών. Οι δυο λαοί έχουμε κοινό συμφέρον να πρωτοστατήσουμε σε μια προσπάθεια να λύσουμε δημιουργικά τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Του επισήμανα ότι στην Ελλάδα στην αντίστοιχη επιτροπή για την ανάδειξη αυτού του ζητήματος ηγείται ένα ιστορικό στέλεχος της εθνικής μας αντίστασης, ο πρώτος ευρωπαίος παρτιζάνος κατά τα λεγόμενα Ντε Γκώλ, ο Μανώλης Γλέζος. Και του εξήγησα ότι για εμάς έχει περισσότερο ηθική αξία, όπως επίσης θα πρέπει να έχει ηθική αξία και για τη γερμανική πλευρά. Διότι, το να ξεμπερδεύουμε με τις εκκρεμότητες είναι το πρώτο βήμα για να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις των δυο χωρών, αλλά και το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους δυο λαούς. Γιατί, δική μας πεποίθηση είναι ότι οι γερμανοί και οι έλληνες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Είναι δυο λαοί που πρέπει να συνεργαστούν, να έχουν καλύτερες σχέσεις για να πάει μπροστά η κοινή μας υπόθεση, το κοινό μας σπίτι, η ΕΕ.
Θα ήθελα να απαντήσω στο ερώτημά σας χρησιμοποιώντας μια δήλωση του κ. Σόιμπλε τον Οκτώβριο του 2012 από την Σιγκαπούρη που είπε τα εξής: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποστεί χρεοκοπία. Οι εικασίες για την έξοδό της από τη νομισματική ένωση στερούνται κάθε βάσης. Τυχόν έξοδος της Ελλάδας θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα για όλους. Θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει αυτή η συζήτηση και είναι μια συζήτηση που δεν βοηθά κανέναν. Ίσα – ίσα δημιουργεί ένα περιβάλλον αστάθειας που εμποδίζει κάθε προοπτική ανάκαμψης στην Ελλάδα. Η απάντησή μου χθες στον υπουργό Οικονομικών ήταν ότι έχουμε κοινό νόμισμα, έχουμε κοινό πρόβλημα. Άρα, πρέπει να εργαστούμε για να βρούμε λύση στο κοινό πρόβλημα και να μην περιοριζόμαστε σε εκατέρωθεν προσεγγίσεις που δεν δίνουν απάντηση στο κοινό νόμισμα.
To Γραφείο Τύπου