Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Γ. Δραγασάκης, Δ. Παπαδημούλης και Π. Τατσόπουλος, με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Κανονισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσαν τα παρακάτω:
«Θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή, στην οποία συνέβαλε με πρωτοβουλίες της και η Ομάδα της «Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς» μαζί με δυνάμεις από το ευρύτερο αντιφασιστικό φάσμα, αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα διότι επί της ουσίας καταδικάζει και απομονώνει τις ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις και ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή των κανονισμών, αποδεχόμενη επί της ουσίας ότι το ζήτημα της αντιμετώπισης του φασισμού δεν είναι θέμα διαδικασιών αλλά βαθύτατα πολιτικό ζήτημα, όπως πολλοί βουλευτές με τις ομιλίες τους τόνισαν.
Μετά και τη σημερινή εξέλιξη επιβάλλεται και η ελληνική Βουλή να επανεξετάσει το θέμα με ανάλογο πνεύμα και πολιτικά κριτήρια».
Επισυνάπτεται το κείμενο της απόφασης:
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Η Επιτροπή Κανονισμού, Ασυλίας και Θεσμικών Σχέσεων, η οποία συνήλθε εκτάκτως σήμερα ημέρα Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013 για το θέμα της επικύρωσης ή μη των διαπιστευτηρίων της βουλευτού της Χρυσής Αυγής, κ. Ελ.Ζαρούλια και του Ούγγρου βουλευτού κου Gaudi Nagy, απεφάσισε ότι τυπικώς επικυρώνει τα διαπιστευτήριά τους εφόσον η αμφισβήτησή τους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ατομικώς με βάσει το Άρθρο 7 παρ.1. του Κανονισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η ανωτέρω Επιτροπή διακήρυξε με τον εντονότερο τρόπο ότι η απόφασή της αυτή δεν μπορεί να ερμηνευτεί αμέσως ή εμμέσως ως στήριξη ή αναγνώριση δραστηριοτήτων, πεποιθήσεων, δράσεων ή πολιτικών θέσεων τις οποίες η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης επίμονα αποκηρύσσει στα 63 έτη της λειτουργίας της. Η Επιτροπή καλεί τη Συνέλευση, «να ανανεώσει την αποφασιστικότητά της να προωθεί και να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τον κράτος δικαίου με έμφαση στην καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού».
Τέλος, η Επιτροπή με τη σημερινή διατύπωσή της επισημαίνει ότι «με το Άρθρο 7 παρ.1 δεν μπορούν να ελεγχθούν τα διαπιστευτήρια μεμονωμένων μελών αποτελεσματικά, ώστε να λάβει μέτρα σε περίπτωση που οι πράξεις ή οι φραστικές διατυπώσεις ενός μέλους σοβαρά και συστηματικά παραβιάζουν τις αρχές που υπερασπίζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης. Και συστήνει την εξέταση αυτού του ζητήματος στο άμεσο μέλλον, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης της Συνέλευσης και την επανεξέταση άλλης διατύπωσης του Άρθρου ώστε να λαμβάνει υπόψη του τις εκφρασθείσες ανησυχίες των μελών για το ζήτημα».
To Γραφείο Τύπου