Κώστας Ήσυχος: «Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να αποτύχουμε»
Ιδιαίτερα παραγωγική ήταν η ανοιχτή συνέλευση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ της Κέρκυρας την Παρασκευή 18/1 στο Εργατικό Κέντρο, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της Γραμματείας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ – υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής & Άμυνας του κόμματος Κώστας Ήσυχος. Στην εκδήλωση, η οποία διεξήχθη παρουσία πολλών μελών και φίλων του κόμματος, προλόγισε το μέλος της Κ.Ε του κόμματος Γιάννης Φοντάνας, ενώ παρίστατο και ο βουλευτής Κερκύρας του κόμματος Στέφανος Σαμοΐλης.
Στην ομιλία του, ο Κ. Ήσυχος αναφέρθηκε στα κυρίαρχα θέματα της επικαιρότητας και στις προτάσεις διεξόδου από την κρίση και αναπτυξιακής προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε κρίσιμα ζητήματα, κυρίως όμως για τα δυσβάσταχτα μέτρα που εφαρμόζει και τα οποία έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση την ελληνική κοινωνία. Παρατήρησε, μάλιστα, ότι τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται «μέχρι να επέλθει η απόλυτη κοινωνική καταστροφή και η πλήρης πτώχευση αυτής της χώρας, προκειμένου πάνω σʼ αυτήν να διαμορφώσουν ένα νέο πρότυπο χώρας – αποικία χρέους στον ευρωπαϊκό νότο».
Συνέχισε, λέγοντας ότι «η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη πολιτιστική κρίση στη νεότερη ιστορία της» και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα τη μεγάλη πολιτική ευθύνη να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να “ποτίσει” με ελπίδα το Λαό «κάνοντας πράγματα που θεωρούνται απίστευτα, απίθανα και αδύνατα. Αλλά, όταν η Αριστερά κατάφερε να κάνει τα αδύνατα, τότε ενέπνευσε λαούς και ολόκληρες γενιές». Κάτι τέτοιο, τόνισε, αποτελεί μονόδρομο για το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «Ή θα τα καταφέρουμε ή θα καταγραφούμε σαν μια ιστορική παρένθεση. Από την άποψη αυτή, είναι σημαντικό να υπάρχει κάθε στιγμή, σε κάθε διαφωνία και σε κάθε καυγά, συναίσθηση αυτή της ιστορικής ευθύνης μας».
Παρατήρησε, παράλληλα, ότι, «αν σήμερα έχουμε ένα μεγάλο έλλειμμα στο ανθρώπινο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που είναι και ποιοτικό και ποσοτικό, αυτό είναι η νεολαία. Η νεολαία που πρέπει να εμπνευστεί ξανά και να τραγουδήσει τα δικά της τραγούδια, να γράψει τα δικά της ποιήματα, με το δικό της τρόπο. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μιμηθεί ούτε τη δική μας γενιά ούτε την προηγούμενη». Από την άποψη αυτή, ο Κ. Ήσυχος σημείωσε ότι αυτή η νεολαία θα πρέπει να αποτελέσει την “ατμομηχανή” της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη χώρα μας. «Εάν πραγματικά θέλουμε να στεριώσει αυτό το εγχείρημα, πρέπει η νεολαία να αποτελεί ουσιαστικό μέρος αυτής της προσπάθειας. Αυτή η νεολαία πρέπει να ανατρέψει τα προγνωστικά που τη θέλουν να ζει χειρότερα από τους γονείς της».
Με αφορμή την ομολογία του Ευ. Βενιζέλου ότι διατηρεί στο σπίτι του αμυντικά σχέδια της χώρας, ο Κ. Ήσυχος παρατήρησε ότι η έννοια του κόμματος – κράτους έχει ταυτιστεί με τον όρο “ιδιοκτήτης της πολιτείας”. «Πρόκειται για αρρωστημένες πτυχές ενός παλιού πολιτικού συστήματος που αργοπεθαίνει. Εμείς πρέπει να επιταχύνουμε αυτή την εξέλιξη με οποιονδήποτε τρόπο».
Έτσι, το καινούριο που επιδιώκει να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η επάνοδος της δημοκρατίας στη χώρα, αναφερόμενος ιδιαίτερα στα ΜΜΕ, σημειώνοντας το έλλειμμα στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους. Θεωρώντας, επομένως, αυτονόητο ότι, στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης Αριστεράς ο Λαός θα πρέπει να επιβάλει τη δημοκρατία, σημείωσε ότι η κυριαρχία – παντοδυναμία αυτού που ο Αλέξης Τσίπρας ονομάζει “τρίγωνο της αμαρτίας” (πολιτική εξουσία, τράπεζες, ΜΜΕ) πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο τοπίο δημοκρατίας.
Σημαντικό βήμα είναι, επίσης, η επανάκτηση της δημοκρατίας στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι βρίσκονται διαρκώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης.
Το τρίτο σημείο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η ανατροπή της σημερινής κατάστασης που οδηγεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας στην πτώχευση και στην καταστροφή. Ένα από τα ζητούμενα είναι η ανθρώπινη αλληλεγγύη, η οποία θα ξεπερνά το στοιχείο της φιλανθρωπίας και θα ενσωματώνει όλο τον κόσμο που σήμερα ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Με αυτά τα δεδομένα, πρέπει να αναπτυχθούν παραδοσιακά κινήματα -με κυρίαρχο το εργατικό- που θα εμπλέκονται σε όλο το κομμάτι της κοινωνίας που βιώνει την εξαθλίωση.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους «δεσμούς στέρεης συνεργασίας» που, όπως είπε, πρέπει να διαμορφωθούν σε κάθε νομό ανάμεσα στο κοινωνικό σύνολο και στην κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση, με καθημερινή ουσιαστική δουλειά. Με τον τρόπο αυτό, είπε, θα αναβαθμιστεί και το παραγόμενο έργο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ σημείωσε ότι «στην περίπτωση της Κερκύρας έχουν γίνει πολύ σημαντικά πράγματα».
Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προγραμματίζει τη διοργάνωση σεμιναρίων για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του, προκειμένου να διαμορφωθούν συλλογικότητες ικανές να ανταποκριθούν στο τιτάνιο έργο που καλείται να αναλάβει η Αριστερά.
Όσον αφορά στο οδοιπορικό του Αλέξη Τσίπρα και ομάδας συνεργατών του σε χώρες του εξωτερικού, ο Κ. Ήσυχος υπογράμμισε ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε με την αντίληψη ότι «η Ελλάδα, σε αυτήν τη φάση, είναι το “πειραματόζωο” στη μεταβατική φάση του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού δόγματος που θέλει να δημιουργήσει το πρότυπο μιας νέας χώρας – αποικίας, η οποία θα βρίσκεται στο κέντρο της ευρωπαϊκής προσπάθειας να μετατραπεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα αντιδραστικό ολοκλήρωμα». Απώτερος στόχος αυτού του παγκόσμιου οδοιπορικού, σημείωσε ο Κ. Ήσυχος, είναι σύντομα να διαμορφωθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο αλληλεγγύης προς το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και τον ελληνικό Λαό.
Ο Κ. Ήσυχος έκλεισε την ομιλία του ως εξής: «Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για έναν απλό λόγο: δεν πρέπει και δεν μπορούμε να αποτύχουμε. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές». Ωστόσο, στην προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, πραγματικός πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο Λαός που καλείται να αλλάξει νοοτροπία και συνήθειας και από παθητικός αποδέκτης να γίνει εκείνος που διαμορφώνει το μέλλον και την προοπτική του. «Πρέπει να βοηθήσουμε αυτό τον κόσμο, ο οποίος έρχεται να μας συναντήσει, να συναγωνιστεί και να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Να τον “μπολιάσουμε” με την κουλτούρα της ανιδιοτέλειας, του ιστορικού φορτίου της Αριστεράς, ότι δεν μπαίνουμε στο παζάρι λεηλασίας της εξουσίας, αντιθέτως θέλουμε να δώσουμε και όχι να πάρουμε. Γιατί αυτή είναι η μικρή παρέκκλιση της ζωής των ανθρώπων της Αριστεράς, που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν στη ζωή τους. Κι αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Το ταξίδι είναι μεγάλο, συναρπαστικό, το “καράβι” έχει όνομα, έχει χρώμα κι έχει ανοίξει τα πανιά του, τα πληρώματα μπορεί να αλλάζουν, ξέρουμε όμως πιο είναι το λιμάνι που μας περιμένει: του μέλλοντος, του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας».
Η συνέντευξη Τύπου
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Κ. Ήσυχος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι «για την Ελλάδα της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ φέρνει νέα ελπίδα για το Λαό, μέσα από μία πολυμέτωπη σύγκρουση και σύνθετη. Σε αυτή τη σύγκρουση, το θύμα είναι ο συνήθης ύποπτος: ο ελληνικός Λαός, οι μικρομεσαίοι, η νεολαία, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι νέου τύπου μετανάστες, η νέα φτώχεια που έχει εισβάλει στη χώρα μας».
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Κ. Ήσυχος αναφέρθηκε σε σοβαρά ζητήματα της επικαιρότητας. Για την πώληση της μαρίνας Γουβιών σε εταιρεία τουρκικών συμφερόντων, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι αντίθετος με αυτή την πώληση: «Αν αυτή η χώρα έχει μία πιθανότητα να βγει απʼ αυτή την κρίση, πιθανότητα την οποία πρέπει να μεγεθύνουμε και νʼ αναπτύξουμε γιατί η δημόσια περιουσία, ο κοινωνικός πλούτος και ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή οι εργαζόμενοι, αποτελούν το τρίπτυχο για να βγούμε απʼ αυτή την κρίση Αναφορικά με το γεγονός ότι πρόκειται για τουρκική εταιρεία, δε μας εκπλήσσει καθόλου. Θα φανεί κατά πόσο οι λεγόμενοι “εθνικοπατριώτες” -αναφέρομαι στον όρο που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι- όλοι αυτοί που είναι “ερωτευμένοι” με τα τουρκικά σίριαλ, μεγαλοεκδότες, καναλάρχες, άνθρωποι των “media” εννοούν τον πατριωτισμό όταν έχει να κάνει με το κέρδος. Το γεγονός ότι πρόκειται για Τούρκους (θα μπορούσαν να είναι Αμερικανοί, Ισραηλινοί κ.ο.κ.), βεβαίως δημιουργεί αντανακλαστικά και ιστορική μνήμη στο Λαό μας, αλλά το κυρίαρχο έχει να κάνει με το ότι αυτή η δημόσια περιουσία πρέπει να αποτελεί μέρος ενός μεγάλου αναπτυξιακού προγράμματος, και τοπικού και εθνικού».
Αναφερόμενος στο κλίμα που διαμορφώνεται για την Ελλάδα στο εξωτερικό, κατά τις επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε: «Συνήθως, όταν μιλάς στο εξωτερικό με ξένους ηγέτες, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον σε δύο τομείς: ο πρώτος είναι στο πολιτικό έναυσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δηλαδή πώς γίνεται μία δύναμη που πριν από λίγους μήνες βρισκόταν στο πολιτικό περιθώριο να διεκδικεί σήμερα την εξουσία. Τότε, μας δίνεται η δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε τις ελπίδες και τους πόθους που κρύβει ο Λαός μας για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Ο δεύτερος είναι ότι απʼ αυτό το παγκόσμιο οδοιπορικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που θα συνεχιστεί, θα αναπτυχθεί ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό Λαό, θα διεθνοποιηθεί το πρόβλημα της Ελλάδας (πρόβλημα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά επίσης πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο)».
Σε σχέση με τις προσαγωγές φοιτητών του Ι.Π., υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Η παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου χωρίς καμία αφορμή αποδεικνύει τον τεράστιο πανικό που διακατέχει τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά κι εκείνους που εξυπηρετούν αυτές τις πολιτικές εξόντωσης της Παιδείας σε όλα τα επίπεδα. Θα βρεθούμε μαζί με τους φοιτητές, μαζί με τη νεολαία για να υπερασπιστούμε τα δίκαια αιτήματά τους».
Για τη συνεδρίαση της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, ο Κ. Ήσυχος παρατήρησε: «Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι η διαδικασία, έτσι όπως εξελίχθηκε, θα λειτουργούσε ως ένας αθέατος μηχανισμός προκειμένου να διασφαλιστεί το ότι ο “μικρός αδελφός” της σημερινής κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος θα συνέχιζε να έχει πολιτική ασυλία, μιας και τον βαρύνουν όχι μόνο ενδεχόμενες ποινικές διώξεις, αλλά κυρίως πολιτική ευθύνη την οποία ούτε καν χθες αναγνώρισε με το ελάχιστο αίσθημα αυτοκριτικής. Αντίθετα, σε ένα ακραίο παραλήρημα, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σαν να είναι ο πολιτικός χώρος που έχει οδηγήσει την Ελλάδα σʼ αυτή την κατάσταση. Λυπούμαστε που ένα ιστορικό κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ επισφράγισε τη συμμετοχή του στη Νέα Δημοκρατία ως μία συνιστώσα της».
Σε σχέση, τέλος, με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, δήλωσε πως πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα, πολιτικό και νομικό, το οποίο η χώρα μας έχει εγκαταλείψει για δεκαετίες. «Η δυνατότητα της χώρας μας να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό δε θα κριθεί μόνο από το ζήτημα της αναδιακήρυξης. Πρέπει να εργαστούμε εντατικά σε διμερές επίπεδο με όλες τις όμορες χώρες, προκειμένου να φτάσουμε σε συμφωνία για την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Κι ενώ στις περιπτώσεις της Αλβανίας, της Λιβύης, της Αιγύπτου και της Κύπρου τα πράγματα είναι εύκολα, η περίπτωση της Τουρκίας θέλει πολύ μεγαλύτερη μελέτη, συζήτηση, πολιτική και διπλωματική προετοιμασία. Η κυβέρνηση μένει στις δηλώσεις και στο βερμπαλισμό. Αντιθέτως, εμείς εργαζόμαστε σʼ ένα σύνθετο τοπίο, προκειμένου να διατυπώσουμε ότι είναι συμφέρον να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο, χωρίς την πολιτική των κανονιοφόρων που, δυστυχώς, η Τουρκία σε αυτό το σημείο έχει τη δική της πολιτική αντίληψη».
To Γραφείο Τύπου