«Η κυβέρνηση με την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε σήμερα προς έγκριση στην Ολομέλεια για την παράταση λειτουργίας της Προσωρινής Ενιαίας Διοικούσας Επιτροπής, που έχει συσταθεί για την εκκαθάριση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, φτάνει πολύ κοντά στο στόχο της για το κλείσιμο όλων εκκρεμοτήτων που απομένουν για την οριστική κατάργηση αυτών των δύο Οργανισμών.
Το κλείσιμο των δυο αυτών Οργανισμών κοινωνικής πολιτικής, (ΟΕΚ και ΟΕΕ), που δεν επιβάρυναν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού τα έσοδά τους προέρχονταν από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών, αποτελεί ένα αντικοινωνικό και αντεργατικό έγκλημα διαρκείας της συγκυβέρνησης και της τρόικας σε βάρος των εργαζομένων. Καταργούνται κοινωνικές πολιτικές, που αφορούσαν τα δικαιώματα στέγασης, διακοπών, ψυχαγωγίας, επιδότησης στεγαστικών δανείων και ενοικίου κλπ, για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που τις έχουν προπληρώσει με μακροχρόνια καταβολή των εισφορών τους.
Δίνονται με αυτόν τον τρόπο νέα πλήγματα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς του τουρισμού, του επισιτισμού, της ψυχαγωγίας και της οικοδομής και οδηγούνται χιλιάδες εργαζόμενοι στις απολύσεις και στην ανεργία. Κι όλα αυτά γίνονται για να απαλλαγούν οι μεγάλες επιχειρήσεις από τις εισφορές στον ΟΕΚ και στον ΟΕΕ ύψους 247 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που ήδη τους χαρίστηκαν, αφού καταργήθηκαν πριν 3 μήνες, και για να εξυπηρετηθούν οι τοκογλύφοι-δανειστές της χώρας από την αξιοποίηση της τεράστιας κινητής και ακίνητης περιουσίας των δυο Οργανισμών, η οποία ένα χρόνο μετά την κατάργησή τους δεν έχει ακόμα απογραφεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιμένει ότι οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν αλλά να ανασυσταθούν, ανασυγκροτηθούν και αναβαθμιστούν με τριμερή χρηματοδότηση (εργαζόμενοι-εργοδότες-κράτος) και νέα πιο διευρυμένα κοινωνικά προγράμματα, που είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία λόγω της εφαρμογής των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών, που οδηγούν όλο και νέα θύματά τους στην οικονομική εξαθλίωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση νόμο στην Βουλή, εδώ και 7 μήνες, και απαιτεί από το Προεδρείο της Βουλής την άμεση προώθησή της στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στην Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτησή της».
«Οι δυο Οργανισμοί ανακύκλωναν τα κεφάλαια τα προερχόμενα από τις εισφορές των εργαζομένων για τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων. Και ξέρουμε ποια ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων και για τον Οργανισμός Εργατικής Εστίας αλλά και για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, στο οποίο συνέβαλαν-σε ό, τι αφορά τις εισφορές- και οι εργοδότες.
Το ΙΚΑ ήταν ο φορέας που εισέπραττε τις αντίστοιχες εισφορές, αλλά μέχρι σήμερα, όπως και εσείς παραδεχθήκατε με έναν τρόπο, παρακρατεί σημαντικό κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση των συνάξεων, κύριων και επικουρικών. Και σήμερα που μιλάμε οι συνολικές υποχρεώσεις του ΙΚΑ προς τους δυο φορείς, σε ότι αφορά τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, είναι πάνω από 3.000.000 ευρώ και σε ό, τι αφορά των Οργανισμό Εργατικής Εστίας είναι πάνω από 1.000.000 ευρώ.
Η πρόβλεψη του μνημονίου για το κλείσιμο των Οργανισμών-το είπαμε και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, σας το λέμε και τώρα-θεωρούμε ότι είναι πλήρως αντικοινωνική, απάνθρωπη, όχι μόνο γιατί έχει σε μεγάλη ανασφάλεια τους 1.400 εργαζόμενους, αλλά γιατί στερεί κοινωνικές παροχές από εκατοντάδες εργαζόμενους που ιδιαίτερα σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης και στα μεγάλα ποσοστά ανεργίας που έχουμε, πλήττουν κυρίως αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους παροχές.
Όμως, ο βασικός πυρήνας της φιλοσοφίας της κατάργησης των δυο Οργανισμών κύριε Υπουργέ, ήταν να χτυπήσει τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα στην καρδιά, να μην μπορούν τα συνδικάτα να λειτουργήσουν. Και σήμερα που μιλάμε έχουν σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας των εργατικών κέντρων και των σωματείων του ιδιωτικού τομέα. Πολλά εργατικά κέντρα, κυρίως στη Β. Ελλάδα δεν μπορούν ανοίξουν, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα της θέρμανσης. Πολλά εργατικά κέντρα δεν έχουν δυνατότητα επικοινωνίας γιατί τους έχει κοπεί το τηλέφωνο. Και σε πολλά εργατικά κέντρα, οι υπάλληλοι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με όλη αυτή τη γραφειοκρατική προσέγγιση από τη μεριά σας και κυρίως με την απόφαση κατάργησης των δυο Οργανισμών, είναι απλήρωτοι και παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή, εμείς ζητάμε και από το Προεδρείο της Βουλής άμεσα να εισαχθεί η πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει με μια σειρά άλλα ζητήματα για την επανασύσταση των δυο Οργανισμών και θεωρούμε ότι αυτοί οι δύο Οργανισμού ανήκουν-και το δηλώνουμε με παρρησία-κατά πλήρη κυριότητα στους εργαζόμενους και η κυβέρνηση της Αριστεράς με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα τους επαναφέρει στην πλήρη κυριότητά ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΩΝ».
«Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι πριν από δύο μήνες σχεδόν από όλες τις εργατικές κατοικίες της χώρας έγιναν κινητοποιήσεις και με τη συντονιστική επιτροπή ήρθαμε και σας βρήκαμε στο γραφείο σας για να βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους των εργατικών κατοικιών και τα οποία η προσωρινή διοικούσα επιτροπή δεν τα επιλύει.
Υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς πληροφορήθηκαν οι άνθρωποι ότι η χρεούμενη αξία των κατοικιών στην Σπάρτη προσδιορίστηκε στα 900 το τετραγωνικό μέτρο. Ζητάμε σήμερα να απαντήσετε τι γίνεται με τη χρεούμενη αξία των κατοικιών, διότι είναι αδύνατον να αποπληρωθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων.
Ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι το ζήτημα που σχετίζεται με την αδικαιολόγητη καταβολή του λεγόμενου ΕΕΤΗΔΕ, όταν ο νόμος λέει «στην περίπτωση που καταβάλλεται το χαράτσι, όταν κάποιος είναι ιδιοκτήτης ή επικαρπωτής». Όμως, υπήρξε μία απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών, που ουσιαστικά παραχαράσσει το νόμο και διευκρινίζει ότι υπόχρεος του ΕΕΤΗΔΕ ως οιονεί επικαρπωτής είναι και ο δικαιούχος του παραχωρητηρίου. Παρʼ ότι δεν έχουν γίνει οριστικά παραχωρητήρια αυτήν τη στιγμή, ζητά το Υπουργείο Οικονομικών από τους ανθρώπους που μένουν στις εργατικές κατοικίες να πληρώνουν το χαράτσι. Αυτό είναι παράνομο. Πρώτον, γιατί αντίκειται στον ίδιο το νόμο και δεύτερον, γιατί δεν έχουν πάρει και οριστικά παραχωρητήρια.
Τρίτο ζήτημα. Σας είχαμε πει ότι αρκετοί από τους δικαιούχους των κατοικιών Καλαμάτα-8 και Καλαμάτα-9 (πέρα από το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τη χρεούμενη αξία) διέθεσαν χρήματα από την τσέπη τους να αποκαταστήσουν σοβαρές κατασκευαστικές ατέλειες και βλάβες που υπήρχαν στα σπίτια, για να μπορέσουν να κατοικήσουν. Ζητάνε το απλό οι άνθρωποι, δηλαδή αυτά τα χρήματα που κατέβαλαν να συμψηφιστούν στις οφειλές που καταβάλλουν. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο λογική απαίτηση από τους ανθρώπους αυτούς..
Τέταρτο ζήτημα: Υπάρχουν προβλήματα και στην Καλαμάτα και αλλού σε σχέση με το υποθηκοφυλακείο, την πολεοδομία, το κτηματολόγιο. Είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν.
Ένα πέμπτο ζήτημα είναι όλες οι παλιές εργατικές κατοικίες. Όλες οι παλιές εργατικές κατοικίες τυπικά έχουν πρόβλημα πολεοδομικό, πρόβλημα νομιμοποίησης, επειδή τότε ο νόμος δεν υποχρέωνε να υπάρχουν άδειες από την πολεοδομία κλπ με όλες τις διατυπώσεις. Στη συνέχεια άλλαξε, αλλά δεν υπήρξε κάποια διευκρίνιση που να καλύπτει όλες τις παλιές».