Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/01/2013

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την έναρξη της λειτουργίας των Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας

Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έναρξη της λειτουργίας των Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας. Η πρωτοβουλία αυτή, που θυμίζουμε, είχε αναγγελθεί πέρσι τον Αύγουστο από τον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΛΑΣ, αποτελεί την πλέον επίσημη αναγνώριση, εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι είναι πλέον αναγκαία η λήψη άμεσων ενάντια στις δολοφονικές συμμορίες. Δυστυχώς, η αναγνώριση αυτή έρχεται την επαύριο της ρατσιστικής δολοφονίας ενός 27χρονου εργάτη από το Πακιστάν, του Σαχτζάτ Λουκμάν. Και δυστυχώς, η καθυστέρηση αυτής της αναγνώρισης δεν είναι το μόνο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της, «σε περίπτωση καταγγελίας επίθεσης σε βάρος παράνομου μετανάστη, δεν ακυρώνεται η νομική διαδικασία απέλασης που προβλέπεται από τον νόμο». Με απλά λόγια, το θύμα ρατσιστικής επίθεσης, αντί να προστατεύεται από το νόμο, θα τιμωρείται. Λες και ήταν αυτό που επέλεξε να μην έχει άδεια παραμονής, λες και δεν έχουν προηγηθεί τόσες και τόσες συστάσεις διεθνών οργανισμών που ζητούν την προστασία των θυμάτων. Γιατί λοιπόν ένα θετικό βήμα μπρος, ακολουθείται από δύο βήματα προς τα πίσω; Η «ρήτρα» με την οποία λειτουργεί το νέο όργανο θυμίζει το –προσφιλές, στον ακροδεξιό κ. Δένδια– ρωμαϊκό δίκαιο: ορισμένες ζωές δεν επιτρέπεται από το νόμο να αφαιρεθούν, η αφαίρεσή τους ωστόσο μπορεί να μην τιμωρείται από το νόμο. Αν όμως στην Ελλάδα ισχύει στην πράξη αυτό το «δίκαιο», αν κανένας μετανάστης χωρίς χαρτιά δεν μπορεί να καταγγέλλει επίθεση σε βάρος του υπό το φόβο της απέλασης, τι περισσότερο να προσδοκούν άραγε από την ελληνική αστυνομία οι κυνηγοί κεφαλών «λαθρομεταναστών»;

Υπό άλλες συνθήκες, λοιπόν, η σύσταση οργάνου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας θα ήταν μια σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία. Σήμερα, σχεδόν πέντε μήνες μετά, ανακοινώνεται ότι το προσωπικό που θα στελεχώσει το όργανο αυτό είναι ανεκπαίδευτο ενώ, σύμφωνα με τη «φιλοσοφία» του, οι ζωές των «παράνομων» αξίζουν λιγότερο. Τέλος, και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή αστυνομικών σε κρούσματα ρατσιστικής βίας, η ηγεσία της ΕΛΑΣ δίνει την αόριστη υπόσχεση ότι, «στο νέο πλαίσιο», θα λειτουργήσει γραφείο για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας– ένα γραφείο που, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε ποτέ.

Είναι αυτονόητο ότι μια δημοκρατική αστυνομία οφείλει α) να προστατεύει κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στην επικράτεια και β) να διασφαλίζει ότι οι αστυνομικοί τηρούν τους νόμους. Σε ό,τι αφορά λοιπόν ειδικότερα την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει ήδη προτείνει τη σύσταση α) ενός ανεξάρτητου οργάνου για την καταγραφή και τη δίωξη των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας και β) ενός ανεξάρτητου οργάνου για τη διερεύνηση και τη δίωξη κρουσμάτων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Η απουσία των εγγυήσεων αυτών δημιουργεί ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα φροντίσει ώστε έστω και αυτό το λειψό βήμα να μην ακυρωθεί.

 

To Γραφείο Τύπου