Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/01/2013

Δεκτή έγινε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την παράταση της λειτουργίας του Νοσοκομείου ΠΑΝΑΓΙΑ στη Θεσ/νίκη μέχρι 31/12/2014- παρέμβαση Γιάννη Αμανατίδη

Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με ημερήσια διάταξη νομοθετικής εργασίας: Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας ««Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών του κοινωφελούς, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος με την επωνυμία «ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»», έκανε την Πέμπτη 24/01/2013 ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γιάννης Αμανατίδης. Θέμα της παρέμβασης ήταν η τροπολογία που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την παράταση της σύμβασης λειτουργίας του Νοσοκομείου ΠΑΝΑΓΙΑ στη Θεσ/νίκη, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό.  Με την εν λόγω τροπολογία δίνεται μεταβατική λύση στο θέμα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου ΠΑΝΑΓΙΑ, μέχρι τη δημιουργία της νέας πτέρυγας 200 κλινών στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», διασφαλίζοντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της Euromedica και ενισχύοντας ταυτόχρονα τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Στην παρέμβασή του ο Γιάννης Αμανατίδης ανέφερε:

 «Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στη δύσκολη περίοδο που περνάει η πατρίδα μας και οι Έλληνες, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και η προάσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας, αποτελεί καθήκον όλων μας. Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος και μέσα σʼ αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με όλες του τις δυνάμεις θα προασπίσει το δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως στη δημόσια και δωρεάν υγεία.

Το θέμα στο οποίο θα αναφερθώ, αφορά την τροπολογία που καταθέσαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα για την παράταση της σύμβασης του Νοσοκομείου «Παναγία» στη Θεσσαλονίκη.

Δυο λόγια ιστορικά γιʼ αυτό το νοσοκομείο. Η κλινική αυτή ξεκίνησε το 1973 όταν και αδειοδοτήθηκε. Η σύμβαση συνήφθη το 1976 και έκτοτε λειτουργούσε συνεχώς σαν δεύτερο νοσοκομείο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης. Την 1.1.2012 εντάχθηκε στο ΕΣΥ και υπήχθη διοικητικά στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης.

Τα δύο Νοσοκομεία, «Άγιος Παύλος» και «Παναγία» είχαν εξακόσιες κλίνες. Βρίσκονται στην ανατολική περιοχή της Θεσσαλονίκης όπου εξυπηρετούνται τριακόσιες εβδομήντα χιλιάδες πολίτες. Και δεν εξυπηρετείται μόνο η ανατολική Θεσσαλονίκη, αλλά και η Χαλκιδική. Με τη συγχώνευση μειώθηκαν οι κλίνες. Από εξακόσιες που ήταν έμειναν τετρακόσιες. Από εκεί και μετά υπήρξε μια πολιτική ίσως προσωπική ορισμένων παραγόντων, οι οποίοι θέλησαν να αποψιλώσουν το νοσοκομείο.

Η λειτουργία του νοσοκομείου θα πρέπει να συνεχιστεί. Και αυτό όχι μόνο γιατί εξυπηρετεί τόσο πληθυσμό, αλλά και γιατί είναι μια σύγχρονη επιστημονική μονάδα με εξειδικευμένα τμήματα και κλινικές. Έχει μονάδα τεχνητού νεφρού, λιθοτριψίας, ειδικά ιατρεία, χειρουργική, παθολογική, καρδιολογική, ενδοκρινολογική, νευρολογική, ουρολογική και ορθοπεδική κλινική, με δυναμικότητα διακοσίων και πλέον κλινών με πολύ ακριβό και σύγχρονο ιατρικό-τεχνικό υλικό. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο συμμετέχει και στις γενικές εφημερίες και παρέχει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.

Εδώ και χρόνια, όμως, επειδή δεν καλύπτονται οι ανάγκες, έχει γίνει μελέτη και υπάρχει πρόταση και από τους εργαζόμενους -αλλά και από τους δημάρχους της περιοχής και απʼ όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης- ανέγερσης διακοσίων κλινών δίπλα στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος». Μπορούν να βρεθούν οι πόροι από την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Υπάρχει ήδη ολοκληρωμένη μελέτη ανέγερσης.

Έτσι, η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται να καλύψει τις ανάγκες σε παροχή υπηρεσιών υγείας ενός μεγάλου κομματιού της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Γιʼ αυτό το λόγο φέραμε και την τροπολογία και χαιρόμαστε που συμφωνούν και από τη Νέα Δημοκρατία και από τα περισσότερα κόμματα, εκτός από τον κ. Κεδίκογλου, τον Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ που νομίζω ότι κάπως άκριτα και βιαστικά υιοθέτησε πληροφορίες οι οποίες δεν είναι αληθινές.

Καταθέτω τα έγγραφα που είναι από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος, ένα για την κίνηση του νοσοκομείου του παραρτήματος η «Παναγία» από 01/01 έως 30/06/12 και το οποίο δίνει την κάλυψη στο 61,23%, όπως επίσης του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» που το ίδιο διάστημα ο μέσος όρος του εξαμήνου είναι 63%.

Άλλωστε, κύριε Κεδίκογλου, πρέπει να ξέρετε ότι η κάλυψη παίζει και ανάλογα με τους μήνες και τις περιοχές. Άλλο είναι ο Ιούλιος και άλλο ο Φεβρουάριος, ο Απρίλιος ή ο Μάρτιος. Αυτά είναι τα έγγραφα από την υπηρεσία.

Αυτή η ιδιότυπη σύμβαση περιελάμβανε ένα ενοίκιο γύρω στις 400.000 ευρώ το οποίο δινόταν μέχρι τώρα, ενοίκιο το οποίο σίγουρα είναι αυξημένο. Γιʼ αυτό και αν δείτε, στην προσθήκη λέει «έναντι μειωμένου ανταλλάγματος σε σχέση με το ισχύον». Πάντως, αναγνωρίζεται ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει τη μισθοδοσία των 65 υπαλλήλων της Euromedica, τη σίτιση όλων των ασθενών και των γιατρών, τη συντήρηση του κτιρίου και εργασίες σε όλο τον εξοπλισμό του νοσοκομείου. Είναι όμως θέματα τα οποία θα τα δει η διοίκηση του «Άγιος Παύλος» πώς θα συνάψει τη σύμβαση σύμφωνα με τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Ξέρω πόσο σημαντική είναι για την περιοχή της Καλαμαριάς και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης η λειτουργία αυτού του νοσοκομείου μέχρι να χτιστεί η νέα πτέρυγα. Η τροπολογία αυτή μας δίνει συγκεκριμένα τη δυνατότητα να κάνουμε όλες τις ενέργειες έτσι ώστε να τρέξει το ΕΣΠΑ, να γίνει η νέα πτέρυγα και να μεταφερθούν εκεί όλες οι υπηρεσίες.

Καταλήγοντας, θέλω να καταθέσω τις κοινές δηλώσεις και αποφάσεις, τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, όσο και των τεσσάρων δημάρχων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς και την ομόφωνη απόφαση του σωματείου του «Παναγία» για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Χαιρετίζουμε θετικά την αποδοχή της συγκεκριμένης τροποποίησης από το Υπουργείο, και θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα και του αγώνα των εργαζομένων και όλων των φορέων της πόλης της Θεσσαλονίκης για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δημόσιας δωρεάν υγείας. Έναν αγώνα τον οποία σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης δώσαμε με όλες τις δυνάμεις μας και θα συνεχίσουμε να δίνουμε».