Στην συνέντευξη του στο BBC, ο Υπουργός Οικονομικών κ.Γ.Στουρνάρας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας, χαρακτηρίζοντας ως δύσκολο έτος το 2013 επισημαίνοντας ωστόσο την θετική αλλαγή στάσης των αγορών και την βεβαιότητά του ότι η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τέταρτο τρίμηνο του 2013.
Παράλληλα τόνισε ότι η πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη είναι μηδαμινή, ενώ χαρακτήρισε ως ευπρόσδεκτη μια νέα μείωση του χρέους, με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις απώλειες για τους εταίρους μας.
Όσον αφορά το δημοσιονομικό πρόγραμμα ουσιαστικά το χαρακτήρισε ως μονόδρομο, ενώ η πιστή και επιτυχημένη εφαρμογή του σκέλους των μεταρρυθμίσεων θα έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι απαραίτητα νέα πακέτα λιτότητας και περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξειες.
Να υπενθυμίσουμε στον κ.Στουρνάρα τα εξής:
1. Η τρικομματική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην λήψη μέτρων συνολικού ύψους 11 δις. ευρώ για το τρέχον έτος. Λαμβάνοντας υπόψη τους πραγματικούς πολλαπλασιαστές δημοσιονομικής επίδρασης, τότε η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη. Η πρόσφατη έκθεση του κορυφαίου αναλυτή του ΔΝΤ κ.O.Blanchard, για υποεκτίμησή τους καθόλη την προηγούμενη περίοδο, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών.
2. Ανάλογη αισιοδοξία είχαν επιδείξει στο πρόσφατο παρελθόν το σύνολο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ωστόσο όλες οι προβλέψεις - κυβέρνησεων και τρόικας – διαψεύσθηκαν παταγωδώς, με θύμα τους τον ελληνικό λαό, μέσω της λήψης νέων δυσβάσταχτων μέτρων.
3. Τα οικονομικά στοιχεία δεν συνηγορούν στην αισιοδοξία του κ.Στουρνάρα. Η ύφεση ξεπερνάει το 6,5%, η καταγεγραμμένη ανεργία ανέρχεται σε 26,8%, τα επισφαλή δάνεια προσεγγίζουν το 24%, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ξεπέρασαν τα 56 δις. ευρώ, εταιρείες κλείνουν, μεγάλες επιχειρήσεις μεταναστεύουν στο εξωτερικό. κ.α.
4. Για το θέμα της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενδεχομένως ο κύριος Υπουργός να μην έχει ενημερωθεί για τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων σε διεθνές επίπεδο, ότι τέτοιο θέμα ουδέποτε τέθηκε επί της ουσίας.
5. Οσον αφορά το θέμα του χρέους, έχουμε επανειλημμένως τονίσει την αναγκαιότητα νέας μείωσής του καθώς δεν είναι βιώσιμο. Καλοσωρίζουμε τον κ.Στουρνάρα στον δρόμο του ρεαλισμού, υπενθυμίζοντάς του την προηγούμενη κάθετη διαφωνία του σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους από το 2010.
6. Για τη λήψη νέων μέτρων ο κ.Στουρνάρας αυτοδιαψεύδεται καθώς την ίδια στιγμή ο ίδιος και το επιτελείο του δρομολογούν νέους φόρους στα ακίνητα προκειμένου να συλλέξουν 3 δις. ευρώ. Την ίδια στιγμή δεν έχουν εξειδικευτεί μέτρα ύψους 4 δις.ευρώ για την περίοδο 2014-2015, ενώ το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του κάνει λόγο για χρηματοδοτικό κενό 5,5 έως 9,5 δις.ευρώ για το 2015-2016.
Με την διατήρηση της ίδιας πολιτικής της λιτότητας, μέσω της συνεχούς μείωσης μισθών – συντάξεων, τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους και την υπερφορολόγηση των πολιτών δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί η σταθερή και οριστική έξοδος από την κρίση. Αντιθέτως η κατάσταση θα δυσχαιρένει συνεχώς και κυρίως θα επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια.
Πλεόν αυτό είναι αποδεκτό σε διεθνές επίπεδο.
Οι τελευταίοι εναπομείναντες θαισώτες αυτής της πολιτικής της σκληρής λιτότητας είναι οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας.
Ήρθε ο καιρός να το συνειδητοποιήσουν και εκείνοι.
Λύση δεν αποτελεί το εμπόριο ελπίδας, αλλά η ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.
Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν πλέον εξαντληθεί…
Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής