Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/01/2013

Αναγκαιότητα αύξησης κλινών, ολοκλήρωσης διορισμού γιατρών και αναθεώρησης του Οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Υγείας

Με την υπ' αριθμό Υ4α/οικ.123812/31-12-12 (ΦΕΚ 3486Β') θεσμοθετείται η ενοποίηση των οργανισμών των Νοσοκομείων, Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ''ο Άγιος Ανδρέας'' και Ειδικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος '''ο Άγιος Λουκάς'', όπως κυρώθηκαν από τον πρώην υπουργό υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Επίσης σας έχει καταστεί γνωστό από έγγραφα και του ιδίου του Νοσοκομείου ''Άγιος Ανδρέας'', ο οργανισμός του Νοσοκομείου όπως κυρώθηκε με την υπ' αριθμό Υ4α/39500/10-4-2012 (ΦΕΚ 1155Β'), καθιστά το Νοσοκομείο μη λειτουργικό αφού και μειώνει τις κλίνες του κατά 150, περιορίζοντάς τες σε 400 από 550 που προέβλεπε ο παλαιός οργανισμός και λόγω στενότητας χώρων δεν είχαν αναπτυχθεί, ενώ ταυτόχρονα συγχωνεύονται ή καταργούνται κλινικά τμήματα, όπως οι Καρδιολογικές κλινικές, τα Αναισθησιολογικά τμήματα, η Νεφρολογική κλινική και Εργαστήρια όπως το Κυτταρολογικό και το Παθολογοανατομικό, ενώ δεν αφήνονται περιθώρια ανάπτυξης νέων τμημάτων που έχει ανάγκη το Νοσοκομείο όπως το Νευροχειρουργικό, το Νευρολογικό, της κλινικής αιματολογίας, της Παθολογίας-Ογκολογίας, το Γναθοχερουργικό, το Ρευματολογικό κλπ, αφού εφημερεύει μέρα παρ' ημέρα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για 15-16 φορές τον μήνα και εξυπηρετεί όχι μόνο ασθενείς της Πάτρας ή του Νομού Αχαΐας αλλά και ασθενείς που προσέρχονται αυτοβούλως, είτε διακομίζονται από Νοσοκομεία της ευρύτερης περιφέρειας, των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Ιονίων Νήσων ακόμη και Μεσσηνίας.

Ως εκ τούτου θα πρέπει και το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, πλέον, να διαθέτει ισάξια ανεπτυγμένα  και απαραίτητα κλινικά και εργαστηριακά τμήματα που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία του και κατά τις γενικές εφημερίες. Επίσης, πρέπει να διαθέτει ανεπτυγμένες απαραίτητες κλίνες που απαιτούνται για την νοσηλεία των ασθενών, προκειμένου αυτοί να μην νοσηλεύονται στους διαδρόμους του ισογείου, γύρω από τα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία ή των ορόφων όπως συμβαίνει σήμερα στο κτίριο του πρώην ''409'' στρατιωτικού Νοσοκομείου. Επιπλέον πρέπει να ολοκληρωθούν οι διορισμοί των γιατρών, όλων των ειδικοτήτων, από τις κρίσεις που εκκρεμούν ή και έχουν διενεργηθεί αλλά έχουν ''παγώσει'' με την τότε απόφαση του κ. Λοβέρδου.

Προς τούτο απαιτείται η άμεση αναθεώρηση του οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών με βάση τις αποφάσεις του ΔΣ 39/2011/25-10-11 και 43/2011/21-11-11 που σας έχουν έγκαιρα γνωστοποιηθεί στο Υπουργείο μέσω της 6ης ΥΠΕ, αλλά δεν ελήφθησαν υπόψη από τον κ. Λοβέρδο κατά την κύρωση του νέου οργανισμού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Προτίθεται να αναθεωρήσει τον Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών σύμφωνα με την ολοκληρωμένη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου;

2. Προτίθεται να αυξήσει τις προς ανάπτυξη κλίνες που έχει ανάγκη το Νοσοκομείο τουλάχιστο στις 500;

3. Προτίθεται να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των διορισμών των γιατρών που εκκρεμούν από το 2010;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαρία Κανελλοπούλου

Βασίλης Χατζηλάμπρου

'Εφη Γεωργοπούλου

Ιωάννα Γαϊτάνη

Δημήτρης Τσουκαλάς

Χαρά Καφαντάρη

Βασίλης Κυριακάκης

Ανδρέας Ξανθός

Γιάννης Σταθάς

Μαρία Μπόλαρη

Κώστας Μιχαλάκης

Δημήτρης Στρατούλης