"Mε ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του κ. Σημίτη προσωπικά η Ελλάδα ζει μία ακόμα πολιτική τραγωδία, με εξουθενωτικές και ατελείωτες συνέπειες.
Η Ελλάδα, ως χώρα, παραδόθηκε στη διεθνή χλεύη. Και ο ελληνικός λαός αισθάνεται πολιτικά και ηθικά φαρμακωμένος. Η εξωτερική πολιτική της χώρας έγινε όμηρος των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Και στο εσωτερικό διαπιστώθηκε με κραυγαλέο και οδυνηρό τρόπο ότι δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει κυβέρνηση. Υπάρχει παρακράτος.
Με τον κ. Σημίτη, ως Πρωθυπουργό, έχουν συσσωρευθεί πολλά αρνητικά, επιζήμια και επικίνδυνα γεγονότα, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ιδίως, που με αναγκάζουν να θεωρώ ως κεντρικό πολιτικό πρόβλημα το " που παίρνονται οι αποφάσεις", επιτέλους, σε αυτή τη χώρα.
Είναι αποδεδειγμένο ότι και την υπόθεση Οτσαλάν δεν τη χειρίσθηκε το πολιτικό και νομικό σύστημα της χώρας με τις δημοκρατικές και δικαστικές λειτουργίες του. Την υπόθεση Οτσαλάν την χειρίσθηκε ενας στενός κύκλος προσώπων της επιλογής του κ. Πρωθυπουργού, όχι με όρους πολιτικής ευθύνης, αλλά με σκοτεινές πρακτικές μυστικών υπηρεσιών.
Ο κ.Πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, οι κ.κ. Σημίτης, Παπαδόπουλος και Πάγκαλος δηλαδή, πήραν την απόφαση να κινηθούν με τη διεθνή των μυστικών υπηρεσιών και όχι με τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.
Παραμερίζοντας τις πολιτικές και δικαστικές λειτουργίες της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, παραπλάνησαν τον ελληνικό λαό και ευτέλισαν κάθε έννοια πολιτικής ευθύνης και εγγυήσεων προστασίας.
Πρόκειται για εγκληματική απόφαση που η ιστορία και ο λαός μας την κατέγραψαν ως μελανό σημείο στην εθνική μας πορεία. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, κυβερνήσεις με ιστορική και πολιτική ευαισθησία θα είχαν αναλάβει τις ευθύνες τους με διαφορετικό τρόπο.
Η ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένα:
Ο κ. Σημίτης αντί να υιοθετεί τα επιχειρήματα της τουρκικής πολιτικής έναντι των Κούρδων, θα πρέπει να μάθει ότι το Κουρδικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση τρομοκρατίας, αλλά αγώνας για την αυτοδιάθεση, δεν είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, αλλά διεθνές πολιτικό πρόβλημα, που αξιώνει τις ρήτρες και τις διαδικασίες αντιμετώπισης των διεθνών συμβάσεων.
Η χώρα βρίσκεται με εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης στη δίνη μιας οξύτατης κρίσης, εκτεθειμένη διεθνώς και ανοικτή σε επικίνδυνες εθνικές περιπέτειες που μεθοδεύονται. Σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις της, η κυβέρνηση ενεπλάκη με τον χειρότερο τρόπο και μετέτρεψε την υπόθεση Οτσαλάν ταυτόχρονα και σε ελληνοτουρκική και σε ελληνοκουρδική διαφορά.
Ο σημερινός ανασχηματισμός είναι κίνηση ανάγκης και ομολογία ενοχής.
Η αποπομπή των τριών υπουργών κάτω από την πίεση του συνόλου του πολιτικού κόσμου και κάτω από την λαϊκή κατακραυγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την συγκάλυψη των πραγματικών αιτίων που οδήγησαν σε αυτήν την περιπέτεια.
Η ίδια η αποπομπή των υπουργών συνιστά έστω και καθυστερημένα ομολογία της κυβερνητικής ευθύνης.
Το πρόβλημα λοιπόν είναι να ακολουθηθούν τώρα όλες εκείνες οι διαδικασίες που θα διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση και θα επιτρέψουν την μελλοντική θωράκιση και προστασία της χώρας από παρόμοιες καταστάσεις.
Προτείνουμε:
1. Να συγκροτηθεί με απόφαση της Βουλής εξεταστική επιτροπή για να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση. ʼμεσα να κληθούν να καταθέσουν σε αυτή ο έλληνας Πρέσβης στο Ναϊρόμπι κύριος Κωστούλας και ο αξιωματικός της ΕΥΠ κύριος Καλεντερίδης, δύο πρόσωπα που έχουν άμεση γνώση και μπορούν να φωτίσουν την υπόθεση.
2. Να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υπάρξει χάραξη στρατηγικής στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και εγκυμονούν απρόβλεπτες ενδεχομένως εθνικές καταστάσεις, και να αναληφθεί εθνική εκστρατεία για την αποκατάσταση του κύρους και της τιμής της Ελλάδας.
3. Να υπάρξουν άμεσα στο ευρωπαϊκό επίπεδο πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση όλων των αρμοδίων οργάνων και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης με στόχο την προστασία της ζωής του Οτσαλάν και την εξασφάλιση εγγυήσεων ανοιχτής και δίκαιης δίκης και επίσης να υπάρξει πρωτοβουλία με στόχο τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το κουρδικό
4. Να συγκροτηθεί, τέλος, Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και να τεθούν νέα πλαίσια στον τρόπο χάραξης και άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ώστε να μην ανατίθεται η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε μυστικές υπηρεσίες.
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, έχω ήδη ζητησει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τέλος, ο ΣΥΝ ήδη κίνησε με επιστολή την οποία απέστειλα χθες πρωτοβουλίες ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στα πλαίσια της ευρωομάδας στην οποία συμμετέχουμε και με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς της Ευρώπης αλλά και σε όλα τα fora στα οποία συμμετέχει ο ΣΥΝ. Κι εγώ προσωπικά θα ζητήσω ως Πρόεδρος του ΣΥΝ αλλά και ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου, της Διεθνούς ΄Ενωσης Νομικών και της Διεθνούς Αμνηστίας, να μπορέσει ο ΣΥΝ με αντιπροσωπεία και με μένα προσωπικά να παρακολουθήσει τη δίκη αλλά και τη διαδικασία της ανάκρισης".
Ερωτήσεις:
Για τις ιδιαίτερες ευθύνες του Πρωθυπουργού
"Η παραίτηση των τριών Υπουργών δεν απαλλάσσει τον Πρωθυπουργό από την μεγάλη προσωπική του ευθύνη. Δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνει ο κ. Σημίτης. Υπήρξε ο απών Πρωθυπουργός καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης. Υπήρξε όμως ο πρωταγωνιστής στις διαδικασίες που δημιούργησαν αυτή την κρίση. Φαίνεται ότι ο κ. Σημίτης δεν συναισθάνεται αυτό που αντιλαμβάνεται ο τελευταίος πολίτης, ότι δηλαδή είναι αβάσταχτο το βάρος της εθνικής και πολιτικής ταπείνωσης. Φαίνεται ακόμη με τον τρόπο που ενήργησε ότι εξ αρχής αδιαφόρησε γι αυτό το κόστος, αν δεν το είχε αποδεχτεί. Αλλοι πρωθυπουργοί σε άλλες χώρες αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Δεν κρύβονται πίσω από τους υπουργούς τους. Φαίνεται ότι η έννοια της πολιτικής και της ευθύνης είναι άγνωστη έννοια, αδιανόητο πράγμα στον κ. Σημίτη.
Οσο για τους άλλους υπουργούς, ακούω ότι πολλοί δηλώνουν ότι δεν ήξεραν. Κι ότι τα πληροφορήθηκαν από την ειδησεογραφία. Οποιοσδήποτε άλλος υπουργός, οπουδήποτε αλλού, όταν δημιουργείται μια τέτοια εθνική και πολιτική κρίση θα αναλάμβανε τις ευθύνες του. Κι όσοι υπουργοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, ότι δεν ενημερώθηκαν και δεν ήξεραν, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι υπουργοί, δεν είναι κλητήρες του Πρωθυπουργού, ούτε ανδρείκελα των υπηρεσιών.
Ζητώ ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Ζητάω ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και ενημέρωση του ελληνικού λαού δια της Βουλής. Ζητώ Εξεταστική Επιτροπή για την αποσαφήνιση του τι πράγματι έγινε και από εκεί και πέρα ζητάω με συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο να λειτουργήσουν οι θεσμοί του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Επίσης, ζητάω τούτη την ώρα να πουν επιτέλους την αλήθεια. Η μοναδική λύτρωση που περιμένει ο ελληνικός λαός είναι να ειπωθεί η αλήθεια ξεκάθαρα. Κι όχι να κρύβεται ο ένας πίσω από τον άλλον και να μεταθέτουν τις ευθύνες εις το άπειρον.
Αναφέρομαι σε όλους εκείνους που συναισθάνονται ότι έχουν δημοκρατική ευαισθησία απέναντι στις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας, που δεν δέχεται σε καμιά περίπτωση να στιγματίζεται με υπόνοιες και καταγγελίες στο διεθνές περιβάλλον περί καταδόσεως, παραδόσεως, συνωμοσίας και εγκληματικής ανευθυνότητας".
Για τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας
"Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζει τη δυσφορία και την απορία του ελληνικού λαού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει το πόσο αποσβολωμένος νιώθει ο ΄Ελληνας πολίτης. Ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έχει ενημερώσει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Κι εδώ φαίνεται η ατέλεια που υπάρχει στο πολιτικό μας σύστημα που δεν προβλέπει ούτε διαδικαστική ευχέρεια σε τέτοιες περιπτώσεις να κινείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και η μεγάλη ευθύνη των δύο μεγάλων κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που αυτή τη διαδικαστική ατέλεια δεν θέλησαν με τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος να την καλύψουν. Επαναλαμβάνω ότι έχω ήδη ζητήσει, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".
Και πάλι για τις ιδιαίτερες ευθύνες του Πρωθυπουργού
"Αυτό είναι θέμα του Πρωθυπουργού να αναλάβει τις ευθύνες του και να δηλώσει στον ελληνικό λαό τι σημαίνει η ανάληψη αυτών των ευθυνών. Κι ο λαός μας και το πολιτικό μας σύστημα να λειτουργήσουν. Δεν είναι ποτέ δυνατό να υπάρχει κατάργηση των θεσμών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος από παρακρατικές δραστηριότητες, να υπάρχει ενεργοποίηση της Διεθνούς των μυστικών υπηρεσιών σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων και να λειτουργεί το σύνδρομο του εκλογικού κόστους και της εκλογικής φοβίας ως υπέρτατο πολιτικό κριτήριο. Ο λαός και το πολιτικό μας σύστημα έχουν συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολιτική τραγωδία με κυβερνητική και εθνική κρίση και πρέπει συντεταγμένα να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση. Δεν είναι υπόθεση διαδικαστικών χειρισμών ούτε προσωπικών χειρισμών. Σε αυτή την ιστορία ο Πρωθυπουργός υπήρξε ο μεγάλος απών όταν προέκυψαν οι συνέπειες και ο μεγάλος παρών όταν γινόταν η μεθόδευση πίσω από τις πλάτες των θεσμών και εν αγνοία του ελληνικού λαού".
To Γραφείο Τύπου