Στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι πράξεις ή παραλείψεις του αρμόδιου υπουργείου δείχνουν να αναιρούν τους ίδιους τους διακηρυγμένους του στόχους. Το πρόβλημα το οποίο επιχειρεί να θέσει υπόψη του κ. υπουργού η παρούσα ερώτηση αναφέρεται στον αποκλεισμό 13 χωριών του νομού Κιλκίς από την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα ακόλουθα χωριά των δήμων Κιλκίς και Παιονίας: Θεοδόσια, Ελληνικό, Ίσωμα, Ριζανά, Ποντοκερασιά, Μελάνθιο, Αναβρυτό, Μπακέικα, Χαμηλό, Καστανερή, Σκρα, Κούπα, Λιβάδεια. Τα εν λόγω χωριά στερούνται των αναγκαίων υποδομών σταθερής τηλεφωνίας, και ως εκ τούτου είναι αδύνατη η πρόσβαση των κατοίκων τους στο διαδίκτυο. Σύμφωνα δε με τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, δεν προβλέπεται να αποκτήσουν σύνδεση μέσα στην επόμενη πενταετία και η αιτιολογία αφορά στο ασύμφορο της σχετικής επένδυσης.
Τα συγκεκριμένα προβλήματα καταδεικνύουν την απαξίωση και την αδιαφορία της πολιτείας για την ύπαιθρο και τα χωριά του τόπου μας, ιδίως τα ακριτικά και την αντιμετώπιση των κατοίκων τους σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η αδυναμία πρόσβασης σε αγαθά που θεωρούνται πλέον βασικά, δημιουργεί συνθήκες αποξένωσης και απομόνωσης και είναι επιζήμια κυρίως για τους εκατοντάδες νέους και νέες κατοίκους των περιοχών αυτών.
Στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είναι αδιανόητο να υπάρχουν στην Ελλάδα περιοχές χωρίς διαδίκτυο. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα στην πληροφόρησή τους, στη συνδιαλλαγή τους με το κράτος, στην υγεία τους (βλ. προβλήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης), ενώ τα παιδιά τους μεγαλώνουν στερούμενα τις δυνατότητες που απολαμβάνουν οι ομήλικες τους.
Επειδή η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί πλέον κοινωνικό δικαίωμα και όρο για την ισότητα των πολιτών του τόπου.
Επειδή το συμφέρον ή ασύμφορο (με οικονομικούς όρους) δεν μπορεί να είναι το κριτήριο για την συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίζει την ισότητα όλων των κατοίκων του τόπου.
Επειδή η αδιαφορία από πλευράς Πολιτείας για την επίλυση του προβλήματος άπτεται ζητημάτων παραβίασης των δικαιωμάτων που προβλέπονται στο άρθρο 14 του Συντάγματος.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Υπάρχει ο απαραίτητος σχεδιασμός από την πλευρά της Πολιτείας για τις υποδομές σταθερής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο διαδίκτυο για όλη την ελληνική επικράτεια;
2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να επιτευχθεί η παροχή υπηρεσιών διαδικτύου στους κατοίκους των εν λόγω χωριών, ανάλογων των υπηρεσιών που είναι διαθέσιμες στην υπόλοιπη χώρα και σε τι βάθος χρόνου;
3. Πώς ελέγχεται η κοινωνική ευθύνη των εταιριών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο προκειμένου να διασφαλιστούν οι σχετικές υποχρεώσεις των εταιριών αυτών;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη