Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/02/2013

Η συνδικαλιστική δίωξη των μελών της Τοπικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Η  ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στοχοποιεί την ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης εντός των οργάνων αυτής μέσω της διενέργειας ένορκης διοικητικής εξέτασης εις βάρος των αστυνομικών που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία ενάντια στην μετατροπή των σχολών της ΕΛ.ΑΣ. σε Κέντρα Κράτησης Μεταναστών. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης προφανώς φοβάται την σύμπλευση των αστυνομικών με την Κοινωνία.

Κατατέθηκε σήμερα ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την συνδικαλιστική δίωξη των μελών της Τοπικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, με στόχο την υποστήριξη τόσο των διωκόμενων όσο και του συνδικαλιστικού κινήματος. 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό

Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Δένδια

Θέμα: Η συνδικαλιστική δίωξη των μελών της Τοπικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης

Κύριε Υπουργέ,

        Η διενέργεια Ε.Δ.Ε. σε βάρος της Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, καθώς και σε βάρος του Οργανωτικού Γραμματέα της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, αρκετούς μήνες μετά τη συμμετοχή τους σε ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην μετατροπή των σχολών της ΕΛ.ΑΣ. σε Κέντρα Κράτησης Μεταναστών, αποτελεί αναμφίβολα κατάφωρη παραβίαση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της συνδικαλιστικής δράσης.

       Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία εξελίχθηκε ειρηνικά την 04η/08/2012 και εντός των νομίμων πλαισίων του συνδικαλιστικού δικαιώματος, το οποίο κατοχυρώνεται και προστατεύεται τόσο από το Ελληνικό Σύνταγμα, όσο και από το Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκαιο. Σκοπός της ήταν η διατήρηση της λειτουργίας της Σχολής και η εναντίωση στη μετατροπή της σε Χώρο Κράτησης. Μάλιστα μαζί με την τοπική κοινωνία εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους στη μετατροπή της Σχολής Πολιτικοί, Αυτοδιοικητικοί και λοιποί θεσμικοί παράγοντες. Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί ότι στον εν λόγω χώρο δεν ετηρούντο ούτε στο  ελάχιστο οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφαλείας, καθώς αυτοί είχαν σχεδιαστεί και διαμορφωθεί ως χώροι φιλοξενίας σπουδαστών. Χαρακτηριστικά, ο χώρος είχε παραχωρηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας με τον όρο να ανεγερθεί εκεί η Σχολή, και οποιαδήποτε μεταβολή σημαίνει μη επιτρεπτή αλλαγή του σκοπού χρήσης του.

      Η ανωτέρω αναφερόμενη ακαταλληλότητα του χώρου επαληθεύτηκε και από την εξέγερση της 23ης/11/2012, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη και δεν πρόκειται να δώσει λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Το ζήτημα αυτό δεν λύνεται με τέτοιους είδους τερτίπια, που δεν έχουν άλλο σκοπό παρά μόνο τη φίμωση του συνδικαλιστικού κινήματος.

        Η εμμονή της κυβέρνησης να παραμείνουν οι μετανάστες πάση θυσία στη Σχολή, έχει οδηγήσει σε καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού οι συνθήκες κράτησης ήταν και είναι άθλιες.     Είναι ανάγκη, λοιπόν, αφενός να επαναλειτουργήσει η Σχολή Αστυνομίας, αφετέρου δε να δημιουργηθούν αξιοπρεπή «ανοικτά» Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, για τα οποία και επιδοτούμαστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολιτική της Κυβέρνησης προφανώς είναι αντί να λύνει τα προβλήματα, να δημιουργεί ένα κλίμα ξενοφοβίας και ανασφάλειας, ένα κλίμα που το μόνο που εξυπηρετεί είναι οι «επικοινωνιακές ανάγκες» της κυβέρνησης.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Η μετατροπή της Αστυνομικής Σχολής σε Κέντρο Κράτησης Μεταναστών ήταν προσωρινή, σύμφωνα με διαβεβαίωση επισήμων κυβερνητικών παραγόντων. Πότε λοιπόν θα πάψουν να χρησιμοποιούνται οι εν λόγω χώροι ως τέτοιοι;

2. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει την Σχολή Αστυνομίας στην περιοχή;

3. Τι σκοπεύετε να πράξετε, ούτως ώστε να κατανοήσει η Ηγεσία της Αστυνομίας ότι πρέπει να σέβεται τη συνδικαλιστική ελευθερία και να προστατεύει τη συνδικαλιστική δράση;

4. Είναι τυχαίο που η Ένορκη Διοικητική Εξέταση διετάχθη την 24η/11/2012, ήτοι μία μέρα μετά την εξέγερση της 23ης/11/2012 στο συγκεκριμένο Κέντρο; Μήπως είναι μία ατυχής προσπάθεια φίμωσης των τοπικών αστυνομικών συνδικάτων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Τσουκαλάς Δημήτριος

Βαλαβάνη Όλγα - Νάντια

Διακάκη Μαρία

Ζαχαριάς Κωνσταντίνος

Κανελλοπούλου Μαρία

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καφαντάρη Χαρούλα

Κριτσωτάκης Μιχαήλ

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παναγούλης Ευστάθιος

Πετράκος Αθανάσιος

Στρατούλης Δημήτριος

Σαμοΐλης Στέφανος

Σταμπουλή Αφροδίτη