Στις συνήθεις υπεκφυγές κατέφυγε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρης, αναφορικά με τα προβλήματα εφαρμογής του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για την τευτλοκαλλιέργεια. Ο κ. Υπουργός αναγνώρισε μεν τον «προβληματισμό», όπως τον χαρακτήρισε των αγροτών, νʼ αναλάβουν δεσμεύσεις πενταετούς διάρκειας σε μία εποχή που τα δεδομένα για την τευτλοκαλλιέργεια μπορεί νʼ αλλάξουν, περιορίστηκε δε σε γενικόλογες υποσχέσεις στήριξης των παραγωγών.
«Καμία ουσιαστική απάντηση δε λάβαμε» σχολίασε η βουλευτής Βʼ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λ. Αμμανατίδου Πασχαλίδου στις δηλώσεις της και επεσήμανε: «οι τευτλοκαλλιεργητές έχουν γονατίσει. Από τη μία αντιμετωπίζουν την αδιάφορη πολιτική της διοίκησης της ΕΒΖ και από την άλλη την ιλιγγιώδη αύξηση στα κόστη παραγωγής που φέρνουν οι μνημονιακές επιλογές της τρικομματικής συγκυβέρνησης. Οι προσδοκίες που καλλιεργούσε η διοίκηση - και άφηνε το υπουργείο να διαιωνίζονται- ότι με την επιδότηση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης οι καλλιεργητές «θα σωθούν», διαψεύδονται παταγωδώς. Οι καλλιεργητές, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, δεν μπορούν νʼ αναλάβουν τις δεσμεύσεις που απαιτεί η πρόσκληση για συμμετοχή στην Ολοκληρωμένη και βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο, ενώ η καλλιέργεια απειλείται με εγκατάλειψη. Η κυβέρνηση αντί να δίνει γενικόλογες υποσχέσεις για τη νέα ΚΑΠ, θα έπρεπε να δράσει άμεσα για τη στήριξη των παραγωγών και της καλλιέργειας».
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΖ΄
Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Τώρα θα συζητηθεί η με αριθμό 919/29-1-2013 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Βʼ Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις αναγκαίες αλλαγές στο «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλων».
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης.
Κυρία Αμμανατίδου, έχετε το λόγο για να αναπτύξετε την ερώτησή σας σε δύο λεπτά.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε
Κατʼ αρχήν αυτή είναι η επανακατάθεση της ερώτησης, γιατί την προηγούμενη φορά δεν μπορούσε να έρθει ο κύριος Υπουργός.
Η συμπίεση της τιμής αναφοράς παραγωγού ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΟΑ ζάχαρης, αλλά και της τιμολογιακής πολιτικής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε., κατέστησαν ασύμφορη την τευτλοκαλλιέργεια. Οι τιμές παραγωγού που ανακοίνωσε η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για το 2013, παρʼ όλο που είναι αυξημένες κατά 10%, αδυνατούν να καλύψουν στο ελάχιστο την αύξηση στα κόστη παραγωγής, που εκτιμάται στο 40%.
Είναι εύλογο ότι σε περίπτωση που δεν ενισχυθεί η τευτλοκαλλιέργεια, αφενός οι τευτλοκαλλιεργητές θα οδηγηθούν στην οικονομική εξόντωση, αφετέρου για ακόμη μια χρονιά θα είναι αδύνατο να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης από την εγχώρια παραγωγή.
Οι παραγωγοί περίμεναν το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Άλλωστε και η ίδια η διοίκηση της Βιομηχανίας καλλιεργούσε αυτές τις ελπίδες στους παραγωγούς για να διασφαλίσει ανοχή στην τιμολογιακή της πολιτική, ενώ και τo Υπουργείo Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι τοπικοί παράγοντες της Κυβέρνησης τις ενίσχυαν.
Ωστόσο, με την ανακοίνωση της πρόσκλησης του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, οι παραγωγοί δέχτηκαν μια μεγάλη απογοήτευση. Όπως έχουν επισημάνει και οι ίδιοι οι παραγωγοί στα υπομνήματά τους, οι δεσμεύσεις και οι περιορισμοί που θέτει η πρόσκληση συμμετοχής των παραγωγών στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Παραγωγή Ζαχαρότευτλων, μέτρο 2.1.4 από το ΠΑΑ 2007-2013, καθιστούν το πρόγραμμα ανεφάρμοστο, δημιουργούν όρους ομηρίας των παραγωγών και αποκλείουν την πλειονότητα των τευτλοκαλλιεργητών.
Βασικό ζήτημα αποτελεί η πενταετής δέσμευση των εκτάσεων, ειδικά σε μια περίοδο που το μέλλον της Βιομηχανίας Ζάχαρης είναι αβέβαιο, καθώς μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ η Βιομηχανία είναι υπό πώληση και ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η πολιτική της Βιομηχανίας στο μέλλον. Άρα, πώς θα μπορούν να δεσμευτούν οι παραγωγοί για τα επόμενα πέντε χρόνια, για να τους κάνει μετά -ποιος;- ό,τι θέλει ο επίδοξος ιδιοκτήτης που θα αγοράσει τη ζάχαρη;
Άρα, δύο είναι τα ζητούμενα: Η άρση του αποκλεισμού των παραγωγών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας και η δυνατότητα διεξόδου λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. Υπάρχουν δηλώσεις ότι τα δύο τελευταία ζητήματα θα τακτοποιηθούν.
Θέλουμε να μας πείτε, κύριε Υπουργέ, το εξής: Όταν οι αγρότες είναι σε απόγνωση και η σπορά πρέπει να αρχίσει σε λίγες μέρες, αλλά το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά μειωμένο, γιατί οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, πώς θα αντιμετωπίσετε όλη αυτή την κατάσταση; Θέλουμε άμεσες απαντήσεις και μάλιστα, να προχωρήσετε σε εκείνες τις ρυθμίσεις, ώστε να μπορέσουν αύριο οι τευτλοπαραγωγοί να ξεκινήσουν να καλλιεργούν τις εκτάσεις τους, αλλιώς θα φύγουν σε άλλες καλλιέργειες. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και εσάς, κυρία Αμμανατίδου, για την ερώτηση. Ζητώ συγγνώμη την προηγούμενη φορά, που πραγματικά λόγοι ανωτέρας βίας δεν μου επέτρεψαν να σας απαντήσω.
Θέλω, όμως, να κάνουμε τη συζήτηση αυτή και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία, γιατί μιλούμε για μια σημαντική καλλιέργεια, ιδιαίτερα ένα φυτό μεγάλης καλλιέργειας, όπως λέμε στην επιστήμη.
Τα τεύτλα μπαίνουν στα αρδευόμενα χωράφια και ανταγωνίζονται σε αυτό το 25%-30% των αρδευόμενων εκτάσεων του τόπου μας άλλες αρδευόμενες καλλιέργειες, όπως είναι το καλαμπόκι, όπως είναι το βαμβάκι, το τεύτλο, τα δένδρα και φυσικά, αρκετά λαχανικά, δηλαδή, ντομάτες κ.λπ. Επομένως, ο γεωργός σωστά ζυγίζει τι τον συμφέρει από πλευράς αποδόσεων και εισοδήματος, για να πει αν θα βάλει στο χωράφι του καλαμπόκι, βαμβάκι ή να αποφασίσει αν θα βάλει τεύτλο.
Άρα, δεν μιλούμε για το αν πραγματικά κάποιος βγει και δεν βάλει φέτος τεύτλα ότι θα εξαθλιωθεί οικονομικά, γιατί μπορεί να βάλει βαμβάκι και να μην εξαθλιωθεί ή μηδική και να μην εξαθλιωθεί. Σημαντικό, όμως, είναι ότι, αν πραγματικά θέλουμε την τευτλοκαλλιέργεια, αν πραγματικά θέλουμε να υποστηρίξουμε τη μεταποιητική βιομηχανία, δηλαδή, τη ζάχαρη, πρέπει να υπάρχουν τευτλοκαλλιεργητές για να αξιοποιήσουμε και την εθνική μας ποσόστωση, όπως αναφέρετε.
Άρα, εμείς τι κάναμε για να βοηθήσουμε την τευτλοκαλλιέργεια; Κάναμε στο παρελθόν αρκετές δράσεις. Σας θυμίζω ότι μέχρι το 2011 τα τεύτλα είχαν δυνατότητα και συνδεδεμένης ενίσχυσης, όπως έχει το βαμβάκι, πέραν δηλαδή της ενιαίας. Θυμηθείτε ότι υπήρχε ποιοτικό παρακράτημα. Εγώ προσωπικά, όταν ανέλαβα το Υπουργείο, δηλαδή, το 2012, ενέταξα τη δυνατότητα να υποστηριχθούν τα τεύτλα, όπως και εσείς αναφέρατε, με το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, αν κάποιος θέλει να μείνει στα τεύτλα, θα μπορεί πραγματικά, εφόσον σεβαστεί κάποιους κανόνες αειφορίας -να μη χρησιμοποιήσει, για παράδειγμα, πάρα πολύ λίπασμα, να κοιτάξει να κάνει μια κάποια εξοικονόμηση νερού, έστω και στο 20%, φροντίζοντας καλύτερα τα συστήματα άρδευσης κ.λπ.- να ενισχυθεί με ακόμη 30 ευρώ περίπου το στρέμμα, προκειμένου να καλύψει αυτή την αναγκαία διαφορά, που και εσείς επισημαίνετε, για να είναι συμφέρουσα η καλλιέργεια.
Αυτό το κάνουμε. Γνωρίζετε ότι το κάνουμε. Το πρόγραμμα έχει ορισμένες απαιτήσεις. Δεν μπορεί να μην έχει, αφού είναι ένα σύστημα αγροπεριβαλλοντολογικό, όπως είναι και τα άλλα συστήματα εδώ. Διότι κάποιος λέει «αποφασίζω να κάνω οργανική γεωργία», κάποιος αποφασίζει να κάνει βιολογική γεωργία. Ένα επόμενο αγροπεριβαλλοντολογικό είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας.
Θα έχω την ευκαιρία, απαντώντας σε πιο εξειδικευμένα πράγματα, να σας δώσω τις απαντήσεις που περιμένετε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Κυρία Αμμανατίδου, έχετε τρία λεπτά για να δευτερολογήσετε.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ως προς αυτά που αναφέρατε για το πρόγραμμα και τις απαιτήσεις, φαντάζομαι ότι αναφέρεστε στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις. Όμως, θα μας βοηθούσε αν διευκρινίζατε σε ποιο σημείο ακριβώς των Ευρωπαϊκών Κανονισμών, όπως και του 1975/2006 Κανονισμού προκύπτει ότι η δέσμευση είναι πενταετούς διάρκειας.
Επίσης, θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε αν σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει σε διάβημα προς την Κομισιόν και να ζητήσει τροποποίηση λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.
Κύριε Υπουργέ, η τευτλοκαλλιέργεια, αλλά και η ίδια η βιομηχανία ζάχαρης, η μεγαλύτερη εθνική γεωργική βιομηχανία με σημαντική συμβολή στην εθνική οικονομία, έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα λόγω της ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ζάχαρης και κυρίως λόγω των χειρισμών των τελευταίων κυβερνήσεων και διοικήσεων του ομίλου.
Από το 2006 που μπήκε η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ζάχαρης, η καλλιέργεια τεύτλου διαρκώς συρρικνώνεται και σήμερα έχει φθάσει σε σημείο εξαφάνισης. Σύμφωνα με τις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της ΕΒΖ, το καλλιεργητικό έτος που μας πέρασε καλλιεργήθηκαν μόλις ενενήντα τρεις χιλιάδες διακόσια τριάντα επτά στρέμματα και παρήχθησαν μόλις πενήντα τέσσερις χιλιάδες εξακόσιοι ενενήντα εννέα τόνοι.
Για την κάλυψη της εθνικής ποσόστωσης των εκατόν πενήντα οκτώ χιλιάδων τόνων ζάχαρης, η βιομηχανία προμηθεύτηκε ζάχαρη φασόν από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προμηθεύτηκε, δηλαδή, εκατόν τέσσερις χιλιάδες τόνους. Και αυτή η διαδικασία με την προμήθεια ζάχαρης φασόν από τη Γαλλία κυρίως, αλλά και τη Γερμανία και την Πολωνία, έχει γίνει κανόνας για τη βιομηχανία ζάχαρης από το 2008. Οι τιμές παραγωγού συμπιέζονται διαρκώς. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο διακηρυγμένος στόχος της ΚΟΑ Ζάχαρης, ενώ τα κόστη παραγωγής αυξάνονται, με αποτέλεσμα η τευτλοκαλλιέργεια να μην είναι συμφέρουσα.
Οι τιμές που ανακοινώθηκαν για το νέο ζαχαρικό έτος κυμαίνονται από 24,37 ευρώ έως 42,28 ευρώ ανά τόνο, ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, αλλά και πάλι εξαιρετικά χαμηλές. Να υπενθυμίσω ότι πριν το 2006, μία μέση τιμή για τον παραγωγό ήταν γύρω στα 51 ευρώ ανά τόνο, ενώ το 2009 οι παραγωγοί πληρώνουν και τα μεταφορικά και παίρνουν μία μικρή ενίσχυση γιʼ αυτό από τη βιομηχανία.
Την ίδια στιγμή, η Διοίκηση της ΕΒΖ επισημαίνει ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου αυξάνουν κατά πολύ το κόστος καλλιέργειας σε κάθε φάση. Εγώ θέλω να σας θυμίσω ότι μόνο το ντίζελ έχει αυξηθεί κατά 300%, για να μη βάλω τα υπόλοιπα κόστη που έχει φέρει η μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης.
Η συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας έχει άμεση επίπτωση τόσο στη βιομηχανία όσο και στον τομέα της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή. Η παραγωγή των εργοστασίων έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και σήμερα μονάδες απειλούνται με κλείσιμο. Πριν από το 2006, η βιομηχανία απασχολούσε πάνω από δεκατέσσερις χιλιάδες αγροτικές οικογένειες και πάνω από δυόμισι χιλιάδες εργαζόμενους, μόνιμους και εποχικούς, ενώ άλλα συνοδά επαγγέλματα στην περιοχή διασφάλιζαν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους από τη λειτουργία των εργοστασίων ζάχαρης. Αντίθετα, πέρυσι, τα συμβόλαια αφορούσαν τρεις χιλιάδες εκατό καλλιεργητές και οι εναπομείναντες υπάλληλοι στην εταιρεία ήταν χίλιοι διακόσιοι ενενήντα δύο, εποχικοί και μόνιμοι, σύμφωνα πάλι με τα επίσημα στοιχεία της βιομηχανίας.
Κύριε Υπουργέ, σήμερα, τη ζάχαρη την ελέγχουν παγκοσμίως έξι μεγάλα τραστ, τα οποία προτιμούν και έχουν επιβάλει την εισαγωγή αδασμολόγητης ζάχαρης από τρίτες χώρες και από άλλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, σʼ αυτήν την πολιτική έχουν συνηγορήσει τόσο αυτή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο θάνατος της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας και το ξεπούλημα της ζάχαρης εξυπηρετεί αυτά τα συμφέροντα.
Σε μία εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών της ανθρωπιστικής κρίσης, η παράδοση της παραγωγής και εμπορίας ζάχαρης στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο μπορεί να επιφέρει τραγικές συνέπειες. Σας ζητάμε να λάβετε άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των τευτλοπαραγωγών, όπως είναι η άρση της δέσμευσης συγκεκριμένης έκτασης για μία πενταετία –για να έχει τη δυνατότητα ο παραγωγός να μειώσει, όσο επιθυμεί, τα στρέμματα χωρίς κυρώσεις- η άρση του αποκλεισμού από το πρόγραμμα των παραγωγών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, η παράταση στις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, η δυνατότητα εξόδου από το πρόγραμμα λόγω ακραίων συνθηκών ή η μείωση του τιμολογίου από τη βιομηχανία ζάχαρης.
Αν μου πείτε ότι αυτή η διαφορά βγαίνει από τα 30 ευρώ στο στρέμμα, σας λέω ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση δεν πρόκειται να περπατήσει. Στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες και καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα ακόμα πλήγμα και στην εθνική οικονομία, αλλά βασικά στην απασχόληση είτε στον αγροτικό τομέα, είτε στη μεταποίηση. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Αμμανατίδου, θίξατε αρκετά θέματα και θα τα απαντήσω ένα-ένα.
Κάνετε λάθος εκτιμήσεις. Αν η ολοκληρωμένη διαχείριση δεν συνέφερε στους γεωργούς, γιατί πέρυσι μπήκαν όλοι –όλοι!- με αίτησή τους;
Δεύτερον, εις ό,τι αφορά....
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Τρεις χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας παρακαλώ μη με διακόπτετε. Δεν σας διέκοψα, παρά το ότι είπατε αρκετές ανακρίβειες.
Δεύτερον, είπατε ότι πραγματικά θα κλείσουν εργοστάσια. Δεν θα κλείσουν. Έκλεισαν δύο εργοστάσια. Είχαμε δικαίωμα για τριακόσιες χιλιάδες τόνους παραγωγή και πήγαμε στους εκατόν πενήντα. Όσον αφορά τις διακόσιες χιλιάδες τόνους, οι ίδιοι οι παραγωγοί συμφώνησαν και πήραν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιʼ αυτή την ποσόστωση.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Συγγνώμη, αλλά λέτε ψέματα!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να απαντήσω;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Σας παρακαλώ, κυρία συνάδελφε. Δεν υπάρχει τώρα αυτή η δυνατότητα παρέμβασης, διότι θα επεκτείνει μετά και ο Υπουργός την απάντησή του περισσότερο και έχουμε και άλλες ερωτήσεις.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ζητώ συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Και εσείς, κυρία συνάδελφε, είπατε ανακρίβειες, αλλά δεν ήθελα να σας διακόψω. Σας παρακαλώ! Έχουμε διαφορετική γνώμη. Σεβαστείτε και εσείς την άποψή μου, όπως σέβομαι κι εγώ τη δική σας.
Λέω, λοιπόν, ότι έτσι είναι τα πράγματα. Εις ό,τι αφορά τα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι η τρέχουσα περίοδος τελειώνει το 2013. Δεν έχει κανείς κανένα περιθώριο στο τέλος του 2013, δηλαδή σε λίγους μήνες, να κάνει αλλαγές στον Κανονισμό. Όλη η προσπάθειά μας είναι –και εκεί έγκειται η διπλωματία μας- να βάλουμε αυτές τις δραστηριότητες που περιγράφετε από την 1.1.2014 στο νέο πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε. Και θα συνεχίσει να υπάρχει η υποστήριξη της ζάχαρης, παρά τα όσα είπατε.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι διεθνώς υπάρχει μεγάλη αύξηση των τιμών και διότι η δημογραφική έκρηξη και ιδιαίτερα στην ανατολική Ασία –δηλαδή, Κίνα και Ινδία- όπου βλέπουμε μια ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης της ζάχαρης δείχνουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις. Αυτός είναι ο λόγος ανόδου των τιμών και αυτός είναι ο λόγος που η ίδια η Βιομηχανία Ζάχαρης φέτος δίνει 10% αύξηση της τιμής, σε σχέση με την περυσινή τιμή, όπως και εσείς είπατε, 10% αύξηση, ενώ όλοι υπολογίζουν ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής –τουλάχιστον αυτά είναι τα οικονομικά δεδομένα- είναι της τάξης ίσως του 4,5%. Εγώ λέω ότι είναι 4,7%, ίσως και 5% ή και 5,5%.
Μάλιστα, ακριβώς γιʼ αυτό το λόγο, προσπαθούμε ειδικά να μειώσουμε το κόστος ενέργειας, δηλαδή του πετρελαίου, δίνοντας την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των Πετρελαιοειδών. Το κάνουμε για να απαλύνουμε ακριβώς αυτό το πράγμα. Άλλωστε, αυτό είναι και ένα από τα σημαντικά αιτήματα των αγροτών στις μέρες μας, ότι πρέπει να βοηθήσουμε. Και αυτό το δίνουμε τώρα, γιατί τώρα θα βγουν οι γεωργοί μας να σπείρουν.
(Στο σημείο αυτό κτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Τελειώνοντας, για να φύγουν οι ανησυχίες των γεωργών εις ό,τι αφορά την πενταετή δέσμευση, ό,τι ζητήσατε ισχύει. Καταλαβαίνω την ανησυχία των γεωργών για την πενταετή δέσμευση. Μάλιστα, αναρωτιούνται: Τι θα γίνει αν για παράδειγμα αλλάξει η ΚΑΠ με το ν. 1420, αφού δεν βλέπουμε ακόμα το οριστικό της σχέδιο και εγώ είμαι δεσμευμένος για πέντε χρόνια;
Καλά, πιστεύετε εσείς ότι αν η Ευρώπη και εμείς σαν πολιτεία αλλάξουμε την ΚΑΠ και πούμε «ξέρεις, το τεύτλο δεν θα υποστηρίζεται», θα του ζητούμε επί πέντε χρόνια να το καλλιεργεί ή να πει «θέλω να βγω» και θα του πούμε «δώσε μας τα λεφτά που πήρες τον προηγούμενο χρόνο»;
Αυτό ισχύει στον τρέχοντα κανονισμό για τις φυσικές καταστροφές. Ακόμα και σήμερα μπορεί να το κάνει κάποιος. Δεν φταίει ο γεωργός αν, για παράδειγμα, ήταν τόσο βροχερή η Άνοιξη και δεν πρόλαβε να σπείρει. Θα μείνει να σπείρει κάτι αργότερα. Όμως, αργότερα δεν μπορεί να σπείρει τεύτλο. Στο τέλος του Φλεβάρη και λίγες μέρες του Μάρτη θα μπορεί να σπείρει τεύτλο. Αν μπορεί να μπει στα χωράφια του ένεκα των βροχών πολύ αργότερα τον Απρίλιο, θα αναγκαστεί να βάλει μόνο βαμβάκι ή καλαμπόκια. Επομένως, δεν μπορούμε εμείς να του αρνηθούμε αυτό το δικαίωμα, εφʼ όσον φυσικές καταστροφές, αίτια βροχοπτώσεων ή άλλοι λόγοι αναγκάσουν το γεωργό να βγει από το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Το πνεύμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι η μακροχρόνια προσπάθεια να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να διαχειριστούμε σωστά τους πόρους. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει στιγμιαία. Και αυτή είναι, άλλωστε, η έννοια ενός αγροπεριβαλλοντολογικού προγράμματος πενταετίας.
Επομένως, θα πρέπει να βρούμε μια μέση τιμή, μια μέση λύση, έτσι ώστε και το πρόγραμμα να υποστηρίξουμε και ιδιαίτερα τους αγροπεριβαλλοντολογικούς στόχους, αλλά και να υποστηρίξουμε το γεωργό να δει ότι πραγματικά τον συμφέρει. Όμως, μπορεί να μη θέλει να πάρει τα ρίσκα δεσμευμένος για πέντε χρόνια, ιδιαίτερα εξαιτίας παραγόντων, όπως και εσείς επισημαίνετε, που δεν τους ορίζει ο ίδιος αυτήν την ώρα.
Γιʼ αυτό, σας παρακαλώ να περιμένετε να δούμε πώς θα είναι η νέα ΚΑΠ, πότε θα αρχίσει και τι θα περιλαμβάνει για τα τεύτλα. Να είστε σίγουρη ότι θα υποστηριχθεί η ζάχαρη και στη νέα ΚΑΠ. Θα υπάρχουν πολύ περισσότερα χρήματα για τα αγροτοπεριβαλλοντικά.
Επομένως, να μην σπείρουμε τις ανησυχίες μας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Και βέβαια, να φροντίσουμε κι εμείς η νέα ΚΑΠ να είναι προς όφελος και των δικών μας συμφερόντων.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε. Γιʼ αυτό αγωνιζόμαστε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Να μην περιμένουμε παθητικά.
ΒΙΝΤΕΟ ΟΜΙΛΙΑΣ
http://www.youtube.com/watch?v=n0kP_bJGPT4(1o μέρος)
&
http://www.youtube.com/watch?v=5CORHBC7Qvk(2ο μέρος)