Τις κρίσιμες εξελίξεις στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου συζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος με τον Γιουγκοσλάβο πρέσβη κ. Ντραγκομίρ Βουτσίσεβιτς που τον επισκέφθηκε. Στη συνάντηση πήραν μέρος το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Ν.Μπίστης, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και ο υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Π.Τριγάζης.
Ο κ. Βουτσίσεβιτς ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΣΥΝ για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Ραμπουγιέ και επανέλαβε την θέση της κυβέρνησής του υπέρ των 10 αρχών της Ομάδας Επαφής που προβλέπουν ευρεία αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο με ταυτόχρονο σεβασμό στην ακεραιότητα και κυριαρχία της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας. Επίσης, εξέφρασε την αντίθεση της κυβέρνησής του στην παρουσία στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ.
Ενημερώνοντας για τις θέσεις του ΣΥΝ, ο Ν.Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί το συντομότερο δυνατό το Βελιγράδι, στα πλαίσια πρωτοβουλίας ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.
Στο τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"O ΣΥΝ πιστεύει ότι η Ευρώπη και τα Βαλκάνια πρέπει να μπουν στον 21ο αιώνα χωρίς άλλο πόλεμο.
Ο Συνασπισμός υποστηρίζει την ανάγκη ειρηνικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο, με πολιτική συμφωνία, που θα αναγνωρίζει ευρεία αυτονομία στους Αλβανόφωνους, ισοτιμία όλων των μειονοτήτων, με απόλυτο σεβασμό της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.
Ο ΣΥΝ είναι αντίθετος με τη λογική των στρατιωτικών επεμβάσεων και της πολεμικής δράσης, χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αμφισβητεί τα υπάρχοντα σύνορα.
Καμιά χώρα δεν μπορεί να αντλεί από τη δύναμή της το δικαίωμα να δρα κατά παράβαση και σε βάρος όλων των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του ΟΗΕ, σπέρνοντας πολέμους.
Ο ΣΥΝ από θέση αρχής υπερασπίζεται τον σεβασμό των υπαρχόντων συνόρων και τις θέσεις ΟΑΣΕ και ΟΗΕ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των μειονοτήτων.
Κατά συνέπεια ο ΣΥΝ πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συμβάλει σε πρωτοβουλίες πολιτικής λύσης αποδεκτής από τα μέρη, όφειλε και οφείλει να αποφύγει σε κάθε περίπτωση την έμμεση ή άμεση εμπλοκή σε επιχειρήσεις προπαρασκευαστικής πολεμικής δράσης, όπως η διέλευση στρατευμάτων από Θεσσαλονίκη.
Η κρίση στο Κόσσοβο λειτουργεί ανασταλτικά στην προώθηση της Διαβαλκανικής συνεργασίας. Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση οφείλει να αναλάβει πρωταρχικό ρόλο στα πλαίσια του ΟΗΕ και ΟΑΣΕ, αντί να επικυρώνει τετελεσμένα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ".
To Γραφείο Τύπου