Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Δημήτρης Γελαλής συμμετείχε στην σημερινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός με θέμα: «Το σχέδιο "Αθηνά" στην Εκπαίδευση» για να συζητηθεί το μείζον ζήτημα που προέκυψε με τις ανακατατάξεις που προκλήθηκαν στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας.
Ο βουλευτής δήλωσε τα εξής: «Η πολιτική των κομμάτων των τελευταίων κυβερνήσεων και οι μνημονιακές πολιτικές της τρικομματικής συγκυβέρνησης, είναι κυρίως υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση της εκπαίδευσης και για τον χωροταξικό σχεδιασμό της χωρίς ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια. Η υποτιθέμενη «αξιοποίηση» των κοινοτικών κονδυλίων οδήγησε μέσα από ένα πλέγμα πελατειακών σχέσεων ημετέρων (είτε μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είτε τοπικών πολιτικών-κομματικών και οικονομικών παραγόντων) στον χωρικό κατακερματισμό ορισμένων πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, στη διάσπαση τμημάτων και στη δημιουργία τμημάτων με ασαφές γνωστικό επιστημονικό αντικείμενο και ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα.
Τo σχέδιο "Αθηνά" του Υπουργείου Παιδείας φέρει μια σειρά από συγχωνεύσεις, μετακινήσεις, καταργήσεις τμημάτων στα ιδρύματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.Πρόκειται για σχέδιο συρρίκνωσης και αλλοίωσης των Ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της Ανώτατης Εκπαίδευσης εν ονόματι της δημοσιονομικής προσαρμογής στους όρους των Μνημονίων.Πρόκειται για ένα μοντέλο που κλείνει το πανεπιστήμιο, με ολοένα και λιγότερους φοιτητές, με αβεβαιότητα για τους καθηγητές, με ΑΕΙ-ΤΕΙ που θα συρρικνώνονται και θα εγκαταλείπονται από το κράτος μετατρεπόμενα σε "ανώνυμες εταιρείες".Επιβεβαιώνοντας έτσι για ακόμη μια φορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για το δρόμο της πλήρης ιδιωτικοποίησης της παιδείας στις επιταγές της αγοράς,αποβλέποντας στην αναβάθμιση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στην εκπαιδευτική «αγορά».
Τόσο το ΤΕΙ Λάρισας όσο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναμφίβολα διαθέτει μια σειρά πλεονεκτήματα: υψηλού επιπέδου τεχνολογική και ακαδημαϊκή λειτουργία, ισόρροπη ανάπτυξη και διεπιστημονική συνεργασία, επαρκείς κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές (βιβλιοθήκες, εστίες) και τοπικό φοιτητικό πληθυσμό, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών του προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και της Θεσσαλίας. Τα πλεονεκτήματα αυτά του επιτρέπουν όχι μόνο να μην κινδυνεύει από τον ανταγωνισμό των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, αλλά και να συμβάλλει θετικά στον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων της πολιτικής των μνημονίων στην ευρύτερη περιοχή. Κατά συνέπεια το ΤΕΙ Λάρισας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πρέπει να ενισχυθεί, με ακαδημαϊκά πάντα κριτήρια, και όχι να συρρικνωθεί με βάση πελατειακές πολιτικές και αντιλήψεις, που αποτελούν τα μοναδικά κριτήρια των σημερινών κυβερνώντων. Βασικό λόγο για οποιαδήποτε χωροταξική ανακατανομή του ΤΕΙ και ΑΕΙ της περιοχής, πρέπει να έχουν οι αντίστοιχες πανεπιστημιακές κοινότητες με ακαδημαϊκά κριτήρια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ επιμένει πως η Ανώτατη Παιδεία οφείλει πρωτίστως να υπηρετεί τις μορφωτικές ανάγκες της κοινωνίας, με τον σεβασμό των συνταγματικών εγγυήσεων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτοτέλειας, του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είναι η υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου, δωρεάν και κοινωνικού χαρακτήρα της παιδείας και της έρευνας.
Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε άμεση επαφή και επικοινωνία με την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ και το φοιτητικό σύλλογο για την συνδιαμόρφωση κοινής στάσης αντιμετώπισης της μνημονιακής λαίλαπας στα τοπικά μας ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα» κατέληξε ο βουλευτής.
To Γραφείο Τύπου