Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/02/2013

Υποβαθμίζουν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, διαλύουν το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας: Το σχέδιο «Αθηνά» προωθεί την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη συνοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Η τρικομματική κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα λειτουργίας, εκπαίδευσης και έρευνας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, προκρίνει ένα φθηνό λογιστικό σχέδιο περικοπών, καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολών και τμημάτων.

Με το σχέδιο «Αθηνά», οργανώνει μια νέα συγκεντρωτική διοικητική υπερδομή, με συγχωνεύσεις τμημάτων προσανατολισμένες στην εμπέδωση της εργασιακής ευελιξίας και τις απαιτήσεις της «αγοράς». Σηματοδοτεί το τέλος του μαζικού πανεπιστημίου, με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, και ειδικά την περιθωριοποίηση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών.

Οι ίδιοι οι υπεύθυνοι για τον χωροταξικό σχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης, τον οποίο επέβαλαν χωρίς ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια, έρχονται σήμερα δήθεν να προτείνουν τον ορθολογικό επανασχεδιασμό του. Προφανώς δεν επιχειρούν να επιλύσουν τίποτα, καθώς όπως έχουν ήδη αποδείξει περίτρανα, το τελευταίο που διαθέτουν είναι τα ακαδημαϊκά κριτήρια και κίνητρα. Στόχος τους, η συρρίκνωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αυτό δεν θίγεται μεν ως ίδρυμα, δημιουργούνται όμως, αντί των έξι τμημάτων που λειτουργούν σήμερα, τρεις σχολές με δύο τμήματα η κάθε μία, με αδιευκρίνιστα κριτήρια. Πρόκειται μάλλον για μια πρόχειρη συγκόλληση τμημάτων, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις της συγγένειας των σπουδών, καθώς και της συνοχής και της ομοιογένειάς τους. Αυτή η ανομοιογένεια θα έχει συνέπειες και στην προσέλκυση φοιτητών, με δεδομένη την πραγματικότητα ότι τα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου έχουν κατακτήσει μια διακριτή θέση στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας των γνωστικών τους πεδίων (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας). Επίσης καταργείται και τυπικά το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών, καθώς και η κατεύθυνση Ισπανικών Σπουδών στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα παρουσιάζεται με την τεχνολογική εκπαίδευση, καθώς το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ουσιαστικά καταργείται! Κλείνουν τα δυο τμήματα στο Αργοστόλι, τα δυο στην Λευκάδα, το ένα στη Ζάκυνθο και το ένα στο Ληξούρι. Από τα οκτώ τμήματα παραμένουν δύο, τα οποία εντάσσονται στο υπό ίδρυση ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας-Ιονίων. Τα υπόλοιπα μεταναστεύουν στο Μεσολόγγι και στην Άρτα, και μαζί τους μεταναστεύει και ο φοιτητικός πληθυσμός.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέπεια της συνεχούς και απροκάλυπτης υποβάθμισης επί χρόνια του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, της αδιαφορίας την οποία επέδειξε η αιρετή Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης, του εφησυχασμού τον οποίο καλλιεργούσε η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ. Οι αντιδράσεις, το κλείσιμο της Περιφέρειας, η παραίτηση της Διοικούσας Επιτροπής, έρχονται πλέον πολύ καθυστερημένα και δεν απαλλάσσουν κανέναν από τις ευθύνες του.

Η διάλυση του ΤΕΙ, πέραν των άλλων, παραγνωρίζει συνειδητά τη νησιωτικότητα του Ιονίου χώρου όσον αφορά την τεχνολογική εκπαίδευση, με συνέπειες για τη συνοχή και την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, προϊδεάζοντας ίσως και για την κατάργησή της. Η αιρετή Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οφείλει να δραστηριοποιηθεί ώστε να αποτρέψει αυτή την προοπτική. Να διεκδικήσει την ενιαία και αυτόνομη έκφρασή της στην Ανάπτυξη, στην Παιδεία και στον Πολιτισμό. Να αυτοκαθορίζεται και όχι να ετεροκαθορίζεται, να σχεδιάζει και όχι να εκτελεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας καλεί σε δράση τους πολίτες και τη νεολαία, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής, για την αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου, για τη διατήρηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Είναι μάχη για την κοινωνική και πνευματική εξέλιξη της Κέρκυρας και των Ιόνιων νησιών, είναι όμως και μάχη πολιτική, απέναντι στην πολιτική του μνημονίου και της "φιλελευθεροποίησης" της Παιδείας στην Ελλάδα, είναι μάχη για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης στην χώρα μας.

Κέρκυρα, 05/02/2013