Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/02/2013

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα τιμολόγια ρεύματος // Οι εξελίξεις επιβάλλουν στην κυβέρνηση να ανακουφίσει ενεργειακά, κατά προτεραιότητα, τα λαϊκά στρώματα

Με αφορμή δεσμεύσεις –όπως αναφέρουν  δημοσιεύματα- της κυβέρνησης προς τους βιομήχανους  (Ελληνική Ένωση Βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας)  έχουμε τα   εξής  σχόλια:

Η κυβέρνηση(ΥΠΕΚΑ), παρά τις τεκμηριωμένες αντιδράσεις μας, παρά τις επιχειρηματολογημένες επίσης παρεμβάσεις φορέων, όπως αυτή της  ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ,  παρά την οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν  περιέλθει τα φτωχά κοινωνικά στρώματα από τη λιτότητα, την υπερφορολόγηση  και τις υπέρογκες ανατιμήσεις βασικών αγαθών,  επέβαλε, με την έναρξη του 2013,  υπερβολικές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, με μεγαλύτερη μάλιστα επιβάρυνση στις χαμηλές οικιακές καταναλώσεις. Πρόσχημα, για αυτές, αποτέλεσε το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., οι δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου- με βάση το οποίο τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας όπως και των άλλων Δημόσιων επιχειρήσεων θα  πρέπει να αντανακλούν  το  συνολικό κόστος  τους-  και τέλος οι  υπαγορευμένες από το ΥΠΕΚΑ εισηγήσεις των ΡΑΕ και  ΔΕΗ για υπέρογκες ανατιμήσεις.

Στην πραγματικότητα οι ανατιμήσεις των τιμολογίων γίνονται για να εξασφαλιστεί η επιθυμητή κερδοφορία των ιδιωτικών επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή, οι οποίες, στις συνθήκες της μειωμένης ζήτησης, θα λειτουργούσαν με ζημιά, σε συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού. Αποδεικνύεται ότι οι πολιτικές των μνημονίων δημιουργούν και «παράπλευρες απώλειες» στους υποστηρικτές τους.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που χρησιμοποίησε  η κυβέρνηση για την επιβολή των ανατιμήσεων, ήταν η αυξημένη δαπάνη για τα τέλη ρύπων που εκτιμήθηκαν σε 270 εκατ. με μέση τιμή  7 ευρώ ο τόνος.

Σήμερα, με τα νέα  δεδομένα,  έχουμε μικρότερη επιβάρυνση λόγω ρύπων και αντί   για 7 ευρώ  ο τόνος, κοστίζει στη ΔΕΗ κάτω από 4 ευρώ. Επιπρόσθετα, οι πολύ μεγάλες εισροές νερών στους ταμιευτήρες από τις βροχοπτώσεις που εξασφαλίζουν μηδενικού σχεδόν κόστους ενέργεια, στη θέση εκείνης από λιγνίτη και φυσικό αέριο,  θα έπρεπε να αφυπνίσει  την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της μείωσης αντί αύξησης στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.  Οι παραπάνω παράγοντες, με τον συνυπολογισμό και της μείωσης της μισθολογικής δαπάνης που συνολικά επηρεάζουν σημαντικά προς τα κάτω το κόστος παραγωγής κατά  αρκετές εκατοντάδες εκατ. ? ,  από αυτό που είχαν προϋπολογίσει  θα έπρεπε να δώσει την ευκαιρία για μείωση των τιμολογίων. Εφόσον η κυβέρνηση εντάσσει πλέον καθοριστικά το κόστος στη διαμόρφωση των τιμών, λογικά θα έπρεπε να το παίρνει υπόψη όχι μόνο όταν αυτό αυξάνεται αλλά και όταν μειώνεται. Όμως ένας τέτοιος προβληματισμός  μάλλον  φαντάζει ανέκδοτο για τη σημερινή κυβέρνηση.

Δεν υποτιμούμε βέβαια το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις  επιδρούν όχι μόνο  στα νοικοκυριά που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα αλλά και στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ενεργοβόρες. Κατανοούμε τον προβληματισμό των επιχειρήσεων αυτών και δεν θεωρούμε παράλογο το αίτημα για μειώσεις των τιμών  στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο που προμηθεύονται. Αυτό που θεωρούμε παράλογο και πρόκληση είναι η  κυβέρνηση να παρέμβει σε μείωση των τιμών και του ενεργειακού κόστους αποκλειστικά σε αυτή την κοινωνική ομάδα.

Αν αποφασιστούν μονόπλευρες ρυθμίσεις για τις βιομηχανίες, (μειώσεις σε ηλεκτρικό, σε φυσικό αέριο και ειδικούς φόρους κατανάλωσης) και αγνοηθούν  τα λαϊκά νοικοκυριά που στενάζουν από τις ανατιμήσεις, η κυβέρνηση θα επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά την αναλγησία της. Αν σκέπτεται μειώσεις στο ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία πρέπει με ιδιαίτερη έγνοια να εξετάσει  μέτρα, και μάλιστα κατά προτεραιότητα (πχ στο ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο θέρμανσης), που αφορούν τα πλατιά  λαϊκά στρώματα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι προσιτό στον κάθε πολίτη για την ικανοποίηση των βασικών βιοτικών του αναγκών.

Επιτροπή Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ