«Με κατάπληξη είδαμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος εισήχθη την Παρασκευή τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η τροπολογία αυτή δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο του νομοσχεδίου και μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι για δεύτερη φορά εισάγεται από το παράθυρο.
Το πρώτο σκέλος της τροπολογίας είναι δύο μόνο γραμμούλες: «Καταργούνται οι τυχόν μεταβατικές έδρες των Πρωτοδικείων που λειτουργούσαν στην έδρα των Ειρηνοδικείων που συγχωνεύτηκαν». Με αυτές τις δύο γραμμές αλλάζετε τη ζωή των ανθρώπων που κατοικούν στα χωριά, στις κωμοπόλεις, σε όλη την Επικράτεια. Τους υποχρεώνετε να κάνουν ολόκληρο ταξίδι για να εμφανιστούν ενώπιον του Δικαστηρίου, όχι μόνο ως διάδικοι, αλλά ακόμη και ως μάρτυρες.
Όχι μόνο έχετε απομακρύνει τη Διοίκηση, το Κράτος, αλλά και την Πρόνοια από τους πολίτες, απομακρύνετε τώρα και τη Δικαιοσύνη από αυτούς. Καθιστάτε την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη ανέφικτη. Και αυτό δεν είναι στοιχείο ούτε είναι δείγμα κράτους δικαίου.
Μας είναι ακατανόητο γιατί εισάγεται εκ νέου σήμερα με τροπολογία αυτή η διάταξη, ενώ είχε περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο με το οποίο κυρώθηκαν οι επτά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και απεσύρθη στις 14/1/2013 από τον κ. Σταϊκούρα, υποτίθεται για να έρθει με την τακτική διαδικασία. Αντʼ αυτού έρχεται πάλι από το παράθυρο. Εισάγεται σήμερα που συνεδρίαζε η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, την ίδια ώρα με την Ολομέλεια. Γιʼ αυτό δεν βρισκόμασταν εδώ, οι συνάδελφοί μου και εγώ και όχι γιατί κάναμε κοπάνα ή ήμασταν οπουδήποτε αλλού ή είχαμε άλλες δουλειές. Δεν εισάγεται στην Επιτροπή και εισάγεται από το «παράθυρο» στην Ολομέλεια.
Το χειρότερο είναι ότι η παράγραφος 2, για την οποία τίποτε δεν είπε ο κύριος Υφυπουργός, συνιστά ευθεία παρέμβαση σε εκκρεμείς ποινικές δίκες. Δεν με εκπλήσσει το ότι δεν την παρουσίασε. Με καταπλήσσει το γεγονός ότι επιχειρεί να την εισαγάγει έτσι.
Αλλάζει ο τρόπος της κλήρωσης για δίκες αρμοδιότητας Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που πρόκειται να διαρκέσουν για πολύ χρόνο. Αλλάζει ο καθορισμός εκείνων που κληρώνονται ως εισαγγελείς και αναπληρωτές τους. Εκεί που ήταν δέκα εισαγγελείς εφετών, τώρα γίνονται δέκα «εισαγγελείς εφετών ή αντιεισαγγελείς εφετών πενταετούς τουλάχιστον υπηρεσίας».
Τι σημαίνει αυτή η φωτογραφική διάταξη; Γιατί εισάγεται με αυτόν τον τρόπο ενώ επηρεάζει το δικαίωμα του κάθε πολίτη, κατηγορουμένου και πολιτικώς ενάγοντος, διαδίκου, το δικαίωμα στον φυσικό δικαστή;
Και, βεβαίως, το μείζον ζήτημα, αυτές οι προγραμματισμένες και επιλεκτικές κληρώσεις –γιατί εμείς διαφωνούμε και με όλον αυτόν τον τρόπο της επιλεκτικής κλήρωσης από συγκεκριμένους για συγκεκριμένες δίκες- για ποιο λόγο αλλάζει έτσι χωρίς συζήτηση, χωρίς παρουσίαση, στα κρυφά, κάτω από το τραπέζι, από το παράθυρο; Γιατί δεν γίνεται συζήτηση να ακούσει η Βουλή και να συζητηθεί; Τι συμβαίνει στα Εφετεία και γιατί πρέπει να γίνει με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία;
Αυτά νομίζω ότι ήταν πράγματα που έπρεπε και χρειαζόταν να συζητηθούν στην Επιτροπή. Έπρεπε να τύχουν δημοσίου διαλόγου και κοινοβουλευτικού διαλόγου, λόγου και αντιλόγου. Είναι εξαιρετικά οχληρό για τη Δημοκρατία μας, για τη Δικαιοσύνη και για το Κράτος Δικαίου ότι έρχονται από το παράθυρο και είναι εξίσου οχληρό ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν το πρωί στην Επιτροπή, τον ρώτησα «γιατί εισάγετε αυτήν την τροπολογία;» και μου απάντησε «τι τροπολογία είναι;».
Δεν μπορεί να αλλάζει έτσι το νομικό πλαίσιο της χώρας μας και περιμένω από τον κ. Ρουπακιώτη να δώσει μια εξήγηση. Ο κ. Καραγκούνης που έκανε παρουσίαση της συγκεκριμένης τροπολογίας μίλησε μόνο για το πρώτο σκέλος. Περιμένω να ακούσω. Η Βουλή δικαιούται να μάθει γιατί θα ψηφίσουμε για εκκρεμείς δίκες μεγάλης διάρκειας, όπως είναι οι δίκες που αφορούν πολύ σοβαρά οικονομικά εγκλήματα διαπλοκής, διαφθοράς, δωροδοκίας, όπως είναι και οι δίκες που αφορούν εγκληματικές οργανώσεις για τις οποίες αναμένεται να δικαστούν κάποιοι πολιτικοί, όπως είναι και δίκες οι οποίες αφορούν τα λεγόμενα αδικήματα περί την τρομοκρατία, την τρομοκρατική οργάνωση κ.λπ. Πώς έρχεται έτσι μια διάταξη που αλλάζει τη διαδικασία της σύνθεσης; Και πώς επιχειρείται να μην ακουστεί καν στη Βουλή τι συμβαίνει; Γιατί αν δεν διεκδικούσαμε τόσο πολύ το λόγο –και ευχαριστώ πολύ τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κόμματός μου, του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ που επέμεινε- αν δεν ακουγόμασταν, αυτό δεν θα πέρναγε ούτε στα ψιλά γράμματα.
Δεν μπορεί να γίνεται έτσι νομοθέτηση. Ζητούμε την απόσυρση της τροπολογίας και οπωσδήποτε θα πρέπει να έρθει ο Υπουργός Δικαιοσύνης να εξηγήσει τι είναι αυτό που εισάγει και γιατί δεν το έφερε το πρωί στην Επιτροπή που συνεδρίαζε την ίδια ώρα.
Ευχαριστώ πολύ.»