1.Η σταδιακή απώλεια του δημόσιου και εθνικού ελέγχου.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας στην πρόσφατη Γεν. Συνέλευση των μετόχων, σύμφωνα με την οποία καταργείται και μηδενίζεται το όριο συμμετοχής του δημοσίου στη μετοχική σύνθεση των ΕΛ.ΠΕ., είναι η τελευταία πράξη ολοκληρωτικής παράδοσης της εταιρείας στο θαυμαστό!!!! κόσμο των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και της λαμογιάς, από μια συγκυβέρνηση ενός σάπιου πολιτικού συστήματος που τον στηρίζει και στηρίζεται απʼ αυτόν.
Με την τροποποίηση αυτή, η στρατηγικής σημασίας επιχείρηση (ΕΛΠΕ) χάνει πλέον κάθε δυνατότητα άσκησης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής στον τομέα ενέργειας, σε ένα τομέα που ιστορικά οι επιχειρήσεις του αναπτύσσονται και εκσυγχρονίζονται κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου. Σήμερα οι δημόσιες ενεργειακές επιχειρήσεις (ΕΛ.ΠΕ., ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) μεταβάλλουν προσανατολισμό, παραδίδονται εκσυγχρονισμένες και έτοιμες για εκμετάλλευση στους ιδιώτες και μάλιστα συνήθως με το αζημίωτο για όσους αποφασίζουν την παράδοση τους (βλέπε σημειώσεις Τσοχατζόπουλου για μίζες με ονοματεπώνυμα για το προηγούμενο πακέτο παραχώρησης στο Λάτση )
Κλείνει έτσι ένας κύκλος που ενώ ξεκίνησε με τον εκσυγχρονισμό του διυλιστηρίου του Ασπροπύργου, τα οράματα για Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, άλλαξε ρότα με την κατάπτυστη συγχώνευση του 2003 και ολοκληρώνεται με το ξεπούλημα όλης της ΕΛΠΕ. Δε θα χρειάζεται πλέον ο όμιλος Λάτση ή ο μελλοντικός ιδιοκτήτης να «βαφτίζει» τους ανθρώπους του εκπροσώπους του Δημοσίου για να διοικούν την εταιρεία. Θα διοικούν, θα διαπραγματεύονται και θα διαχειρίζονται τον κόπο τόσων χιλιάδων εργαζομένων, θα καθορίζουν τις τιμές που επηρεάζουν ολόκληρη την οικονομία χωρίς να λογοδοτούν σε κανένα. Θα μπορούν επιτέλους να στήσουν τον μαύρο εργοδοτικό μηχανισμό που ξέρουν καλά οι παλιοί εργαζόμενοι της ΠΕΤΡΟΛΑ.
Η αρχή έγινε με το μνημόνιο, ακολούθησε η Πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιτρέπει την πώληση των μετοχών που κατέχει το δημόσιο, συνεχίστηκε με την αλλαγή του καταστατικού στην ΕΛΠΕ, στη συνέχεια ακολούθησε το νομοσχέδιο που επιτρέπει την τήρηση μέρους των αποθεμάτων ασφαλείας εκτός της χώρας, πάγιο αίτημα των εμπόρων και των μεσαζόντων και φτάσαμε τελευταία στην κατάθεση μιας κατάπτυστης τροπολογίας που υποχρεώνει τις διοικήσεις στην κατάθεση οποιουδήποτε στοιχείου απαιτηθεί από τους παρουσιαζόμενους σαν αγοραστές, αδιαφορώντας αν αυτά σχετίζονται με ζωτικά θέματα Εθνικής Ασφάλειας, εμπορικής πολιτικής ή ανάπτυξης της εταιρείας. Η κυβέρνηση για την τροπολογία αυτή, κάτω από την κατακραυγή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις αντιδράσεις του μεγαλύτερου μέρους του κοινοβουλίου την απέσυρε όχι όμως οριστικά αλλά προσωρινά για να την επαναφέρει επαναδιατυπώνοντας την. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας την ασκούμενη πολιτική επαγρυπνεί για το συμφέρον της χώρας κάτι που δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τη σημερινή κυβέρνηση.
2.Να αποτρέψουμε τους εκβιασμούς και τον αποπροσανατολισμό
Στην εποχή των πιο άθλιων εκβιασμών στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού μας, όπου οι πολιτικές της καταστροφής παρουσιάζονται σαν μονόδρομοι σωτηρίας της χώρας, οι δημόσιες επιχειρήσεις πριν πωληθούν κατασυκοφαντούνται και απαξιώνονται από τα ίδια τα κόμματα της συγκυβέρνησης, προβάλλοντας παθογένειες και αρνητικά φαινόμενα που τα ίδια αυτά κόμματα δημιούργησαν, εξέθρεψαν και συντηρούν στις επιχειρήσεις αυτές.
Παρουσιάζουν έτσι τις ιδιωτικοποιήσεις σαν την μόνη επιλογή της εξυγίανσης τους και το ΣΥΡΙΖΑ που εναντιώνεται στο ξεπούλημα τους, σαν το κόμμα που υπερασπίζεται και θέλει να διατηρήσει ό,τι αρνητικό εξέθρεψαν οι ίδιοι, σαν όλα αυτά τα χρόνια να κυβερνούσε και να τις διοικούσε ό ΣΥΡΙΖΑ και όχι το ΠΑΣΟΚ με την Ν.Δ. μαζί με μια γραφειοκρατία βολεμένων και διαφθαρμένων κομματικών , συνδικαλιστικών και πρόσφατα εργοδοτικών παραγόντων.
Όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων απογειώνει την διαφθορά ακόμα περισσότερο, μετατρέπει ενέργεια, υγεία παιδεία, νερό κλπ., από κοινωνικά αγαθά σε εμπόρευμα στα χέρια μιας χούφτας ιδιωτικών μονοπωλιακών συμφερόντων, υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα και επιτείνει την κρίση με την μείωση θέσεων εργασίας στερώντας από μια αυριανή φιλολαϊκή κυβέρνηση σημαντικές δυνατότητες άσκησης μιας κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής με μοχλό ανάπτυξης, σε περιόδους στασιμότητας, κρίσιμους στρατηγικούς τομείς της Ελληνικής οικονομίας.
Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μεγάλη μάχη σε όλα τα μέτωπα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα τη χώρα και τους εργαζόμενους. Η τρικομματική κυβέρνηση πότε κρύβοντας λίστες με ονόματα μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού όπως η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, πότε φυγαδεύοντας ανθρώπους σαν το Χριστοφοράκο για να μη μιλήσει για το σκάνδαλο Siemens, προσπαθεί από τη μια να προστατέψει τα αφεντικά της και από την άλλη όσο πιο γρήγορα μπορεί, να αποδομήσει κάθε κοινωνική κατάκτηση και να ξεπουλήσει ότι παραπάνω προλάβει από τη Δημόσια περιουσία.
3. Η απάντηση.
Συνάδελφοι, ισες, όπως διδάσκει η ίδια η πείρα, τίποτα δε μπορεί να αλλάξει ακόμα και μια αριστερή κυβέρνηση αν δεν στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων και της κοινωνίας. Απέναντι στις διεθνείς πιέσεις, την κατασυκοφάντηση από δημοσιογράφους μεγάλων εφημερίδων και καναλιών σε διατεταγμένη υπηρεσία το μόνο που έχουμε, είναι η ενότητά μας και η ενεργή συμμετοχή όλων.
Σε όσους από τους εργαζόμενους στα ΕΛ.ΠΕ. ανεξάρτητα θέσης ακόμα και συνδικαλιστές, υπάρχει η αυταπάτη ότι στη σημερινή συγκυρία, η πλήρης ιδιωτικοποίησή της είναι αδιάφορη και πρέπει να αποφευχθεί κάθε ένταση γύρω από το ζήτημα αυτό, θέλουμε να τονίσουμε, ότι, με βάση την ελληνική και διεθνή εμπειρία, μια τέτοια άποψη είναι βαθειά λαθεμένη και τις συνέπειες της αργά ή γρήγορα θα τις υποστούν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαιρέτως
Η Ε.Σ.Σ.Ε. ισχύει μέχρι τώρα, χάρη στην αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων και την δύναμη του Σωματείου. Ας μην έχουμε όμως αυταπάτες. Η εταιρεία ψάχνει για ευνοϊκότερη συγκυρία για την υπονόμευση της, συγκυρία που ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην επιτρέψουν οι εργαζόμενοι. Όμως ήδη η αρχή έγινε με περικοπή μισθών στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ, τεχνική εταιρεία που ανήκει στον όμιλο ΕΛΠΕ.
Επιβάλλεται να αποκρούσουμε την μοιρολατρία και έχοντας επίγνωση ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δεν αντιμετωπίζεται ξεκομμένα και χωριστά σε κάθε χώρο, αλλά με ένα πλατύ πολιτικοποιημένο κίνημα αντίστασης και ανατροπής, να πρωτοστατήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους στους δημόσιους ενεργειακούς φορείς (πχ ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ,) και παραπέρα με όλους τους εργαζόμενους, για την αποτροπή τους.
Αντί, να συντηρούμε αυταπάτες ότι θα σωθούμε αποδεχόμενοι την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ας κάνουμε ότι είναι αναγκαίο να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς για να προστατέψουμε την δημόσια περιουσία και τη χώρα μας η οποία έχει παραδοθεί στα δόντια των τοκογλύφων δανειστών και των μεγάλων συμφερόντων που οραματίζονται την εξαθλίωση των εργαζομένων της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Π.Κ.ΣΥΡΙΖΑ ΕΛ.ΠΕ.