ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, εμείς παρά την προσπάθεια που κάνατε με την διευκρινιστική σας δήλωση τώρα να αποφύγετε τα χειρότερα, που τα χειρότερα θα ήταν η σίγουρη καταψήφιση αυτής της τροπολογίας προσπαθώντας από ό,τι αντιλαμβάνομαι να βγάλετε κάποια θέματα σε σχέση με εθνική άμυνα, συνεχίζουμε να σας καλούμε να την αποσύρετε την τροπολογία. Διότι, όπως θα εξηγήσουμε και αύριο που θα φέρετε τη νομοτεχνική της βελτίωση, πέραν των θεμάτων της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας η τροπολογία αυτή είναι απαράδεκτη, διότι δίνει στοιχεία των εταιρειών σε οποιονδήποτε μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για βιομηχανική κατασκοπεία εις βάρος των εταιρειών, πχ ΔΕΗ ή ελληνικών πετρελαίων, κλπ ή άλλων δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Δεν είναι μόνο τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας για τα οποία θα τοποθετηθούμε αναλυτικά αύριο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υποτίθεται ότι η Κυβέρνηση έρχεται να βελτιώσει τα προβλήματα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.
Η εισηγήτρια του νομοσχεδίου απʼ την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Ευγενία Ουζουνίδου και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο Δημήτρης ο Παπαδημούλης, απάντησαν ότι με το παρόν νομοσχέδιο τα αποθέματα που θα διατηρούμε μετά, αν ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, θα είναι σε χειρότερη κατάσταση απʼ ό,τι είναι σήμερα.
Διότι σήμερα, ήδη, με την αιτιολογική έκθεση –όπου απάντησε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος στο ερώτημα των συναδέλφων- είπαμε και μάλιστα εσείς το λέτε ότι δεν τηρούνται πάντοτε επαρκή αποθέματα. Όταν, λοιπόν, ερχόσαστε σήμερα και λέτε ότι τα αποθέματα θα τηρούνται κατά 30% σε άλλες χώρες και μάλιστα ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, τι μπορεί να υποθέσει ο κάθε λογικός άνθρωπος; Δεν είναι θέμα πολιτικής εδώ, είναι θέμα απλών μαθηματικών και απλής λογικής. Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας πάει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;
Θέλω να σας πληροφορήσω, κύριε Υπουργέ -το ξέρετε, βέβαια, αλλά να το πούμε- ότι όταν στις 15 Ιανουαρίου η Κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε τον επαναπατρισμό των αποθεμάτων χρυσού που διατηρούσε στο εξωτερικό, η Κυβέρνηση της χώρας μας, λίγες μέρες μετά από την απόφαση αυτή της Γερμανίας, προχωρά στη νομοθέτηση για διατήρηση μέρους των αποθεμάτων πετρελαίου και γενικών υγρών καυσίμων και –λέω εγώ- όλων των τελικών προϊόντων εκτός χώρας.
Πώς θα μπορεί να βρίσκεται σε ενεργειακή ασφάλεια η χώρα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και μάλιστα όταν εσείς ο ίδιος απαντήσατε, κύριε Υπουργέ, στην Επιτροπή ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί; Δηλαδή ουσιαστικά προετοιμάζετε το έδαφος για ελευθερία των ιδιωτών να διακόψουν τη διύλιση και να στραφούν στην εμπορία. Μήπως αυτό σχετίζεται με την προίκα στο μελλοντικό ιδιοκτήτη των ΕΛΠΕ, να γλυτώσει δηλαδή από την παραγωγική δραστηριότητα και να χρησιμοποιήσει τα ΕΛΠΕ μόνο για αποθηκευτικούς χώρους;
Εμείς απαντούμε: Μάλλον, ναι. Προς αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζετε την κατάσταση. Διότι δεν είναι τυχαίο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι στις 29 Ιανουαρίου -είναι ένα πράγμα που δεν πέρασε ούτε καν στα «ψιλά» των δελτίων ειδήσεων και των πρωινών εκπομπών, τα οποία μιλούν για διάφορα άλλα ζητήματα- άλλαξε το καταστατικό των Ελληνικών Πετρελαίων και απεσύρθη το Δημόσιο από τη βασική διάταξη που είχε, που έλεγε «δεν δύναται να έχει κάτω από 35%». Τώρα, λοιπόν, δύναται να έχει κάτω από 35%, δύναται δηλαδή να έχει 0% το ελληνικό δημόσιο μεθαύριο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Υπουργέ. Αυτά έγιναν στις 29 Ιανουαρίου. Και σʼ αυτό το ζήτημα εμείς φυσικά καταγγέλλουμε όλη αυτή την κατάσταση που έγινε στην έκτακτη γενική συνέλευση, στην οποία δεν παρευρέθηκε εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου.
Καταγγέλλουμε, λοιπόν, την αναπτυξιακά και οικονομικά εγκληματική ενέργεια της Συγκυβέρνησης και τονίζουμε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ξεπουλήσετε τα ΕΛΠΕ και να αναγάγετε αρχικά τον Όμιλο Λάτση και αύριο το νέο ιδιοκτήτη σε μοναδικό ρυθμιστή των εξελίξεων στην αγορά των υγρών καυσίμων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Προειδοποιούμε όλους τους εμπλεκόμενους, επειδή είναι σε εξέλιξη έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς για την υπόθεση χρηματισμού του κ. Τσοχατζόπουλου από τον Γενικό Διευθυντή του Ομίλου Λάτση κατά την περίφημη συγχώνευση ΕΛΠΕ και ΠΕΤΡΟΛΑ: Να μην προχωρήσετε και υλοποιήσετε αυτό που αποφασίστηκε στις 29 Ιανουαρίου, γιατί οι ευθύνες σας θα είναι βαρύτατες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η διατήρηση των Ελληνικών Πετρελαίων υπό δημόσιο έλεγχο αποτελεί στρατηγικής σημασίας ζήτημα για την ενεργειακή πολιτική της χώρας και την ανάκαμψη της οικονομίας και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τέτοιου είδους καταστροφικές ενέργειες κι όταν μάλιστα, επαναλαμβάνω, βρίσκεται σε διαδικασία έρευνας από τους οικονομικούς εισαγγελείς αυτή η ιστορία που έγινε το 2003, όταν μπήκε με το «σαπάκι» της Πετρόλα ο Λάτσης στα Ελληνικά Πετρέλαια και σιγά σιγά κατέληξε ουσιαστικά να έχει την πλειοψηφία και σήμερα, εμμέσως πλην σαφώς –και το γνωρίζουν όλοι- να έχει και το μάνατζμεντ παρότι αυτό το απαγορεύει το καταστατικό. Όμως όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που δήθεν διορίζονται από το ελληνικό δημόσιο είναι άνθρωποι συνήθως της ιδιοκτησίας του κυρίου Λάτση.
Όλα αυτά συνδέονται και με το άλλο μεγάλο θέμα που σχετίζεται με το λαθρεμπόριο, όπως είπε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, γιατί τα πετρέλαια είναι μεγάλη ιστορία. Διότι το λαθρεμπόριο είναι μέγα θέμα και είναι κάποιοι «μεγάλοι» οι οποίοι απείλησαν.
Απείλησε ένας γνωστός κύριος απʼ αυτούς. Το είπαμε και το καταγγέλλουμε δημόσια και ζητάμε να μας απαντήσει η Κυβέρνηση αν έχει επιληφθεί η ελληνική δικαιοσύνη μετά απʼ αυτήν την απαράδεκτη, αυτήν την εγκληματική επιχείρηση που έκανε εναντίον της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας ο εν λόγω κύριος. Και σήμερα μάλιστα βλέπουμε ότι ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης στέλνει επιστολή για τον πελάτη του Δημήτρη Μελισσανίδη και λέει ότι δεν ήταν αυτός ο οποίος πήρε το UNFOLLOW και απείλησε.
Είναι μεγάλη ιστορία λοιπόν και τα αποθέματα, αλλά και όλο το κύκλωμα που σχετίζεται με το πετρέλαιο. Γιʼ αυτό, κύριε Υπουργέ, αποσύρετε κι αυτά τα άρθρα που μιλάνε για τη διατήρηση των αποθεμάτων εκτός της χώρας. Δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.
Απευθυνόμαστε και πάλι, όπως απευθύνθηκε και η εισηγήτριά μας, απευθύνομαι κι εγώ στους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επιχειρηματολογούσαν στο προηγούμενο νομοσχέδιο ότι τα αποθέματα της χώρας πρέπει να είναι στο εσωτερικό: να μας πουν τώρα τι άλλαξε, αν ψηφίσουν να διατηρούνται σε ποσοστό 30% και ίσως και πολύ μεγαλύτερο και ίσως όλα τα τελικά προϊόντα στο εξωτερικό.
Σας ευχαριστώ.