Συζητήθηκε σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το ζήτημα του επαναδιορισμού του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Τούντα. Ο επανεκλεγείς (από τους βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης που συμμετείχαν στην Επιτροπή) Πρόεδρος του ΕΟΦ, αφού παρουσίασε στην Επιτροπή τις κύριες αρμοδιότητες του Οργανισμού, τονίζοντας το «σημαντικό επίτευγμα», όπως ανέφερε, του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, γεγονός που κατά την κρίση του έχει λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνικής ασφάλισης (!), απέφυγε στη συνέχεια να απαντήσει σε ουσιαστικά ερωτήματα των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Η βουλευτής Ειρήνη Αγαθοπούλου έθεσε στον Πρόεδρο του ΕΟΦ, αλλά και στον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Μ. Σαλμά, ο οποίος παρευρέθη στη συνεδρίαση τα ακόλουθα ζητήματα: πρώτον, δεδομένου του πολυδιάστατου ρόλου του ΕΟΦ και δεδομένης της μείωσης του προσωπικού του Οργανισμού περίπου στο μισό κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Τούντα, επεσήμανε τις ευθύνες του αναφορικά με τις περικοπές και άρα την αδυναμία του Οργανισμού να ανταποκριθεί πραγματικά στο έργο του, τονίζοντας πως ευρωπαϊκές χώρες με πληθυσμό ανάλογο της Ελλάδας διαθέτουν πολλαπλάσιο αριθμό εργαζομένων. Ρώτησε τον κ. Τούντα σχετικά με τις μέχρι σήμερα ενέργειες του για την όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Απάντηση δεν πήρε.
Απάντηση δεν πήρε όμως όταν έθεσε και το ζήτημα της εκστρατείας του ΕΟΦ για την πολυφαρμακία τον Σεπτέμβριο του 2012, εκστρατεία που ανατέθηκε σε εταιρεία συμφερόντων των οικογενειών Βαρβιτσιώτη και Στουρνάρα και η οποία κόστισε στο ελληνικό δημόσιο περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ! Η βουλευτής αναρωτήθηκε για τη σκοπιμότητα και χρησιμότητα μιας τέτοιας εκστρατείας τη στιγμή που ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας αναζητούν μάταια εδώ και πολλούς μήνες τα αναγκαία για την υγεία τους φάρμακα, τη στιγμή δηλαδή που οι ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα είναι άνευ προηγουμένου.
Σε σχέση τέλος με τα απανωτά δελτία τιμών, που μόνο αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην αλυσίδα της φαρμακευτικής αγοράς, η βουλευτής αναφέρθηκε εκ νέου στις διαφοροποιήσεις της τιμολόγησης και στις διαρκείς παρεμβάσεις του κ. Σαλμά στα δελτία τιμών που εξέδιδε ο ΕΟΦ, ρωτώντας τελικά ποιος είναι υπεύθυνος για την τιμολόγηση, δεδομένου ότι ο ΕΟΦ δεν ενεπλάκη καθόλου στην κατάρτιση του τελευταίου δελτίου τιμών του Ιανουαρίου του 2013. Ο κ. Τούντας τήρησε και πάλι σιγή ιχθύος και την υπεράσπισή του ανέλαβε ο κ. Σαλμάς, λέγοντας με στόμφο «εγώ το υπέγραψα»! Δε μας είπε όμως ο κ. Σαλμάς ποια πρακτική ακολουθεί και σε ποια στοιχεία βασίζεται για να αλλάξει τις τιμές, αφού τον μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιεί ο ΕΟΦ φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως δεν τον λαμβάνει υπόψη του. Ο κ. Σαλμάς υποστήριξε με περισσό θράσος πως οι ελλείψεις φαρμάκων είναι παγκόσμιο φαινόμενο (!) και πως από την κατά μισό περίπου δις μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης επωφελήθηκαν οι πολίτες!
Προτού ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναγγείλει την επανεκλογή του κ. Τούντα, εκείνος άστοχα και υποκριτικά δήλωνε: «Νομίζω ότι έχω απαντήσει στα πιο βασικά»! Δεν απαντήσατε όμως κ. Τούντα. Είναι πλέον θλιβερή η επίφαση σοβαρότητας που παρουσιάζετε και κυρίως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας.