Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/02/2013

Παρέμβαση Δ.Κοδέλα στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για τις νέες αυξήσεις ρεύματος

Ο Δημήτρης Κοδέλας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου (31/0102013) και με αφορμή την παρουσία τόσο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου όσο και του Πρόεδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε., κ. Αρθούρου Ζερβού τοποθετήθηκε γύρω από τις τελευταίες αυξήσεις ρεύματος:

Σχετικά με τις αυξήσεις της ΔΕΗ:

Είναι γνωστό, το καταλαβαίνετε και εσείς όσο τεχνοκρατικά και να θέλετε να δείτε όλη την  επιχείρηση της Δ.Ε.Η. και τη λειτουργία της, ότι η τιμολογιακή σας πολιτική είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, για τον κόσμο, γιατί όπως καταλαβαίνετε το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. Εσείς μπορεί να βλέπεται νούμερα, αλλά το ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό, χωρίς το οποίο κάποιος δεν μπορεί να ζήσει. Μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία, το να  αυξάνονται οι λογαριασμοί είναι άκρως επικίνδυνο. Δείχνει αναλγησία και δεν ξέρω πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η πράξη, δηλαδή η επιλογή αύξησης των τιμολογίων που λάβατε. Το δεύτερο είναι ότι είναι και αντιαναπτυξιακή. Μπορεί να πηγαίνει ο Πρωθυπουργός στο Κατάρ, δεν ξέρω που αλλού θα πάει. Έχει βάλει μέσα στη βαλίτσα του το δημόσιο πλούτο, τις δημόσιες επιχειρήσεις και προσπαθεί να βρει «πελάτες» να τις εκποιήσει. Αυτό, όμως, δεν μας ενδιαφέρει στη συγκεκριμένη συζήτηση. Μας ενδιαφέρει, ωστόσο, το ότι σε μια εποχή που η μικρή επιχειρηματικότητα έχει «γονατίσει», εσείς αυξάνετε το κόστος λειτουργίας αυτών των καταστημάτων και αναφέρομαι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τρίτο σημείο. Χαίρομαι που ακούω για το τιμολόγιο στο αγροτικό ρεύμα. Χαίρομαι γιατί το λέμε εδώ και πολύ καιρό και το λέμε πολύ πριν βγουν τα τρακτέρ. Φαίνεται, όμως, ότι χρειάζεται να γίνει κάτι από αυτούς που πλήττονται, έτσι ώστε να αρχίζουν να ακούγονται εδώ ως σκέψεις και ιδέες πράγματα που είναι ανεπαρκή μεν, αλλά σε μια λογική κατεύθυνση μείωσης του κόστους που πληρώνει ο παραγωγός, ο αγρότης για ενέργεια και, πιο συγκεκριμένα, για το αγροτικό ρεύμα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση που είναι ουσιαστική και δεν έχει να κάνει με το αν θα μειώσετε το ρεύμα (μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο), αφού ήδη το αυξήσατε υπερβολικά. Παράλληλα, να πω ότι η αύξηση του ρεύματος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σημαίνει αύξηση του κόστους της παραγωγής που αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν αγρότες, οι οποίοι θα δυσκολευτούν να καλλιεργήσουν, δεν θα σας πληρώσουν και ότι τα προϊόντα που θα φτάσουν στις μεγάλες πόλεις και τα αστικά κέντρα, δεν πρόκειται να γίνουν πιο φτηνά για τον καταναλωτή, ο οποίος αδυνατεί να προμηθευτεί βασικά είδη που παράγει ο τόπος μας. Δηλαδή, η κρίση υποσιτισμού θα ενταθεί με τα μέτρα που παίρνετε.

Εδώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Το Υπουργείο και η Δ.Ε.Η., προτού κάνει την αύξηση στο αγροτικό ρεύμα, συνεννοήθηκε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο αφορά το ζήτημα της παραγωγής, της γεωργικής παραγωγής και του αγροτικού κόσμου; Διότι, εγώ άκουσα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που αν δεν είναι επικοινωνιακό τέχνασμα ή μία δήθεν ευαισθησία για το πρόβλημα αλλά είναι πραγματική του άποψη, πραγματικά απορώ. Λίγες μέρες μετά τις αυξήσεις, να λέει δημόσια ότι πρέπει να δούμε το τέλος που έχει επιβληθεί για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τουλάχιστον όσον αφορά τους αγρότες γιατί η καλλιέργεια προφανώς και συνεισφέρει θετικά στο ισοζύγιο περιβαλλοντικό και δεν το επιβαρύνει. Πραγματικά, είναι ανησυχητικό αυτό το απλό πρόβλημα συντονισμού,  την ουσία την είπα πιο πριν, δηλαδή το αν δεν έχετε επικοινωνήσει μαζί του πριν κάνετε τις αυξήσεις, για να δείτε τί αποτελέσματα, τί συνέπειες έχουν αυτές οι επιλογές στην αγροτική παραγωγή και στον αγροτικό κόσμο, αλλά ερχόσαστε, εκ των υστέρων και υπό την πίεση της κινητοποίησης των αγροτών - νομίζω ότι αυτό αναδεικνύει την αναγκαιότητα των κινητοποιήσεων, για να κατακτηθεί ή έστω να συζητηθεί και το παραμικρό και στοιχειώδες και αυτονόητο - , που είναι ότι, στη συγκεκριμένη συγκυρία, πρέπει να μειωθεί το κόστος της παραγωγής, δεν πρέπει να αυξηθεί. Η ενέργεια είναι βασικός παράγοντας του κόστους παραγωγής. Το 25% των εισροών του παραγωγού αφορούν την ενέργεια είτε πετρέλαιο είτε αγροτικό ρεύμα και, υπ' αυτή την έννοια, θα ήθελα μια απάντηση για το αν υπήρχε ο στοιχειώδης συντονισμός και η επικοινωνία και η συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά το θέμα της γεωργίας.