Οι βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (Μαγνησίας), Δημήτρης Γελαλής (Λάρισας), Παναγιώτα Δριτσέλη (Τρικάλων), Νίκος Μιχαλάκης (Καρδίτσας) παραχώρησαν το Σάββατο 09/02/2013 κοινή συνέντευξη τύπου με θέμα: «Αγροτικές κινητοποιήσεις, αιτήματα αγροτών και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ».
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε:«Νομίζω πως πρέπει να δούμε και γενικά το αγροτικό ζήτημα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος από έναν πολλαπλό τέτοιο πρίσμα:
1. Βιώνουμε σαν χώρα μια βαθιά πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση
2. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στα πρόθυρα και ανθρωπιστικής κρίσης
3. Η διέξοδος που να επιχειρείται να δοθεί περνά μέσα από το σταμάτημα της μνημονιακής πολιτικής και την προώθηση ΑΜΕΣΑ μια πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν συνεχώς τον όρο «ανάπτυξη» και καλούν την ελληνική κοινωνία να κάνει υπομονή.
Πώς όμως θα φέρουν αυτή την ανάπτυξη; Μέχρι στιγμής και αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες ακολουθώντας πίστα τις πολιτικές της ΚΑΠ, ονόμασαν ανάπτυξη την αποδιάρθρωση της ελληνικής παραγωγής σε όλα τα επίπεδα. Ονόμασαν ανάπτυξη το ξεπούλημα και τη διάλυση εργαλείων όπως η ΑΤΕ, όπως η ΔΩΔΩΝΗ, όπως η ΒΦΛ, η ΕΒΖ.
Μια οικονομία υπηρεσιών και μεταπρατισμού όπου γεωργία και αλιεία μαζί μετά βίας φτάνουν το 6% του ΑΕΠ. Όπου το αγροτικό εισόδημα μέσα στην 6ετία 2006-2011 μειώθηκε κατά ¼, όπου η αξία της παραγωγής μειώθηκε κατά 16%».
Ανέλυσε τις επιπτώσεις που έχει η ΚΑΠ στην ελληνική αγροτική παραγωγή αλλά και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η Νέα ΚΑΠ 2014-2020 μέσω της περιφερειοποίησης και τις αναθεώρησης των αγροτικών επιδοτήσεων. Συγκεκριμένα είπε: «Αν αυτή τη στιγμή μιλάμε για 520 ευρώ ανά εκτάριο το 2014 θα είναι το μέγιστο 380. Αυτές οι μειώσεις στις επιδοτήσεις σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής πραγματικά τινάζει στον αέρα τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και μαζί με αυτούς την αγροτική παραγωγή της χώρας, κάνοντας ακόμη πιο μείζον το διατροφικό πρόβλημα».
Κλείνοντας ανέφερε ότι: «Έχουμε ανάγκη από ένα νέο, ανασυγκροτημένο, μαζικό και ενωτικό αγροτικό κίνημα το οποίο θα προωθήσει άλλους στόχους, άλλες πολιτικές. Θα συνομιλεί και θα αλληλεπιδρά με μια κυβέρνηση που θέλει να δώσει διέξοδο στη χώρα και την κοινωνία σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και θα αποτελεί κομμάτι του μαζικού λαϊκού κινήματος. Αυτού του κινήματος που έχει δώσει τους μεγάλους αγώνες των τελευταίων ετών και έχει ήδη τροποποιήσει σε σημαντικό βαθμό το πολιτικό σκηνικό».
Μετά τη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε στο μπλόκο του Αερινού Μαγνησίας μαζί με το Δημήτρη Στρατούλη (βουλευτή Βʼ Αθήνας), τον Κώστα Πουλάκη (περιφερειακό σύμβουλου) και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Μαγνησίας.
Οι βουλευτές δήλωσαν από κοινού την συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών καταδεικνύοντας πως «τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο αγροτικός κόσμος είναι υψηλότατο κόστος παραγωγής και η έλλειψη ενός κεντρικού σχεδιασμού για την παραγωγή και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων. Άμεσες κινήσεις για μια κυβέρνηση που θέλει να υποστηρίξει και την αγροτική παραγωγή αλλά και τον αγροτικό κόσμο θα ήταν να παρέχει φτηνό ρεύμα και αφορολόγητο πετρέλαιο στους παραγωγούς, να μειώσει τον ΕΦΚ του πετρελαίου και να κρατήσεις σε υψηλά επίπεδα την επιστροφή του ΦΠΑ».
Επίσης συζήτησαν και για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής όπως τα προβλήματα της μεταφοράς και της σύνδεσης με το Βόλο, το αναξιοποίητο θέατρο της περιοχής και άλλα.
To Γραφείο Τύπου