- Καλημέρα κ. Πρόεδρε
Καλημέρα κ. Αυτιά.
- Τι κάνετε; Καλά είστε;
Όσο μπορούμε να είμαστε καλά σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε.
- Ο κόσμος ζητάει λύσεις και θέλω να πάω κατευθείαν στο πρόβλημα του κόσμου. Καταρχήν, στην επικαιρότητα. Ο κ. Σαμαράς επέστρεψε με 18,5δις. Είστε ικανοποιημένος ή εσείς θα πιέζατε διαφορετικά και θα λέγατε ότι έχω ένα λαό που είναι πεσμένος κάτω από ανεργία, φόρους και χίλια δυο και δώστε ανακούφιση σε αυτόν τον κόσμο.
Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Να φύγουμε δηλ από αυτήν την επικοινωνιακή προσπάθεια να παρουσιαστεί το ψάρι, κρέας και να δούμε τι πραγματικά έχει συμβεί.
Η χώρα μας παίρνει 25% λιγότερα χρήματα απʼ ότι πήρε και δεν αξιοποίησε βέβαια την εξαετία 2007-13. Και παίρνει 25% λιγότερα χρήματα όταν ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός έχει μειωθεί 3%. Και παίρνει 25% λιγότερα χρήματα όταν έχει λεηλατηθεί το ΑΕΠ και έχει μειωθεί 25 μονάδες κατά τη διάρκεια της μνημονιακής διακυβέρνησης. Εάν αυτό κ. Αυτιά το θεωρείτε επιτυχία, τότε οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Ο κ. Σαμαράς χθες σχεδόν πανηγύριζε, διότι όντως πήραμε περισσότερα από αυτά που είχαν υπολογίσει το Νοέμβριο ότι θα παίρναμε, αλλά θέλω να μιλήσω για ουσία. Και η ουσία ξέρετε ποια είναι; Ότι ακόμα και αυτά τα περισσότερα από την ανακατανομή των πόρων που έγινε από το Νοέμβρη μέχρι χθες, έγινε χωρίς να διεκδικηθεί τίποτα από την ελληνική πλευρά. Και θα σας εξηγήσω γιατί το λέω αυτό και θα μιλήσω με στοιχεία και δεν μιλάω στον αέρα και το γνωρίζετε αυτό κ. Αυτιά.
Έγινε μια ανακατανομή των πόρων στη βάση του ότι οι χώρες που είχαν μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από αυτό που αντιστοιχεί στο μέσο ευρωπαϊκό όρο από 75-95%, με πρωταγωνίστρια την Κύπρο που είναι μια μικρή χώρα, η οποία ζήτησε ανακατανομή των πόρων και μπήκανε σε διαδικασία ανακατανομής. Η χώρα μας πήρε όσο της αναλογεί στην ανακατανομή των πόρων που έγινε για τις χώρες με χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Πήρε, λοιπόν, κάτι παραπάνω από αυτά που είχαν προϋπολογίσει ότι θα πάρει το Νοέμβρη.
Δεν διεκδίκησε, όμως, ούτε ένα ευρώ παραπάνω για το λόγο ότι η χώρα έχει λεηλατηθεί τα τελευταία 3 χρόνια. Δεν διεκδίκησε ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τη χώρα μας ή για την Πορτογαλία που βρίσκεται σε μνημόνιο. Δεν διεκδικήθηκε ούτε ένα ευρώ παραπάνω για το λόγο ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει να έχουμε ανεργία 35% και το εθνικό εισόδημα έχει μειωθεί. Και το κυριότερο, για να σας αποδείξω ότι για άλλη μια φορά και είναι αυτό που είπα και χθες ότι ο πρωθυπουργός πήγε εκεί ως κομπάρσος να παρακολουθήσει και όχι να διεκδικήσει, η Ελλάδα δεν διεκδίκησε και τελικά δεν πήρε ούτε ένα ευρώ παραπάνω από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 1,8δις προϋπολογίστηκε ότι θα πάρει το Νοέμβρη για την επόμενη 6ετία, 1,8δις υπολογίστηκε και αποφασίστηκε να πάρει χθες, ενώ χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ιταλία που παίρνει 1,5 δις παραπάνω, η Γαλλία 1δις παραπάνω, η Πορτογαλία 500εκατομμύρια παραπάνω, διότι διεκδίκησαν, διαπραγματεύθηκαν για τον αγροτικό κόσμο, τον κόσμο της παραγωγής. Η Ελλάδα που τούτη την ώρα έχει τους αγρότες στο δρόμο να διεκδικούν δεν διεκδίκησε και παίρνει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την αγροτική παραγωγή. Αυτή τη στιγμή οι αγρότες είναι στους δρόμους και είναι στους δρόμους όχι γιατί αυτή τη φορά διεκδικούν «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» ή κάποια επιδότηση, αλλά γιατί δεν μπορούν να παράξουν. Η κυβέρνηση της χώρας τους δίνει ψίχουλα, ακολουθεί το μνημόνιο το οποίο βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με κάθε δυνατότητα παραγωγής σε αυτή τη χώρα διότι διαλύει τον παραγωγικό ιστό και ο έλληνας πρωθυπουργός στην Ευρώπη δεν διεκδικεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τα κοινοτικά κονδύλια για την αγροτική παραγωγή την επόμενη 6ετία. Την ίδια στιγμή, που άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου διεκδικούν και κερδίζουν.
Εάν αυτές τις δύσκολες ώρες βρισκόμασταν στο τιμόνι της χώρας σε αυτή τη διαδικασία θα είχαμε γυρίσει τον κόσμο ανάποδα. Θα είχαμε γυρίσει τα πάνω, κάτω. Και θα εξηγούσαμε στους ευρωπαίους εταίρους μας που έχουν τον παραλογισμό να μειώνουν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και έχουν οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση και θα διεκδικούσαμε ειδικά κονδύλια, ειδικούς αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς και στοχευμένες δράσεις για τις χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο και θα διεκδικούσαμε στοχευμένα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη και την αγροτική παραγωγή.
Βεβαίως, πρέπει να σας πω, ότι αυτά τα οποία δεν διεκδίκησε αυτή θα τα βρούμε εμείς μπροστά μας, διότι εμείς θα είμαστε στη δύσκολη θέση να κυβερνήσουμε χωρίς να έχουμε κονδύλια από την ΕΕ για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη. Παρʼ όλα αυτά, έστω και με αυτά τα κονδύλια θέλω να επισημάνω ότι το πιο σημαντικό ίσως και από αυτή τη συζήτηση που κάνουμε τώρα για τις ανεπάρκειες της διαπραγμάτευσης είναι το γεγονός ότι ακόμα και αυτά τα κονδύλια αν συνεχιστεί αυτό το κράτος της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας και της διαπλοκής θα μείνουν αναξιοποίητα, όπως έμειναν αναξιοποίητα και τα κονδύλια του 2007-13. Διότι από τα 20δις που προϋπολογίστηκαν για το 2007-13 που στην πραγματικότητα ήταν 24δις γιατί έγινε επαναπροσδιορισμός αυτή την 6ετία η Ελλάδα αξιοποίησε 11δις. Και αυτή είναι η μεγάλη απόδειξη της κατάρρευσης, της χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος και των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα τις τύχες της χώρας. Αυτό δεν οφείλεται σε κάποια ατυχία ή σε κάποια αστοχία ή προχειρότητα. Οφείλεται στο γεγονός ότι είναι έτσι το πελατειακό, γραφειοκρατικό σύστημα στη χώρα μας που η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων γίνεται μονάχα όταν υπάρχει κάποιος εθνικός προμηθευτής ή εργολάβος για να κερδίσει μέσα από αυτή την αξιοποίηση. Οφείλεται δηλ στην πολιτική βούληση που δεν υπάρχει για να αξιοποιηθούν αυτά τα κονδύλια.
Εμείς, λοιπόν, το πρώτο που θα κάνουμε και το πρώτο που σχεδιάζουμε για να εξασφαλίσουμε έστω αυτά τα λίγα που πήραν χωρίς να διεκδικήσουν είναι να αναπροσαρμόσουμε το μηχανισμό απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων στη βάση της εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων, των συμφερόντων της κοινωνίας και όχι των συμφερόντων της διαπλοκής.
- Μας πήγατε στην κοινωνία. Καταγράφω τις παρατηρήσεις και για τους αγρότες. Οι καταγεγραμμένοι άνεργοι είναι 1,5 εκατ και όχι οι υπόλοιποι επαγγελματίες, φοιτητές που έχουν τελειώσει, κλπ και 1,5 συνταξιούχοι κάτω από τα 600 ευρώ. Δηλ 3 εκατ έλληνες αυτήν την ώρα είναι σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να περιγραφεί. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας αν ο ελληνικός λαός τους δώσει τη δυνατότητα να είναι κυβέρνηση;
Θέτετε την ουσία του προβλήματος και αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Δεν ξέρω αν έχετε δει την ταινία «Η ζωή είναι ωραία» με τον Μπενίνι που ο δημοφιλής και συμπαθής αυτός ιταλός κωμικός υποδύεται κάποιον που προσπαθεί να παρουσιάσει το μαύρο, άσπρο. Είναι σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και προσπαθεί να αποδείξει στον εαυτό του και στο μικρό του γιό ότι όλα είναι ένα ψέμα και ότι όλα είναι υπέροχα. Σχεδόν αυτό προσπαθεί να κάνει ο πρωθυπουργός και ομολογώ όχι με τον ίδιο χαριτωμένο τρόπο όπου το έκανε σε αυτή την ωραία ταινία ο ιταλός κωμικός. Προσπαθεί με διαρκή τρικ και καθημερινά τρικ να παρουσιάσει το μαύρο, άσπρο. Δίπλα μας, μέσα στα σπίτια μας ζούμε μια πραγματική τραγωδία, έχουμε καθημερινά αυτοκτονίες ανθρώπων διότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, ένα στα δυο νοικοκυριά δεν πληρώνει φόρους και δεν μπορεί να πληρώσει τα απαραίτητα και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και δεν μπορεί να πληρώσει για να αγοράσει πετρέλαιο για να ζεστάνει τα παιδιά του. Και ο πρωθυπουργός παρουσιάζει ότι όλα είναι ωραία, όλα είναι τέλεια, η χώρα βγαίνει από την κρίση και τον άκουσα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και ήταν σα να ακούω τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου ή κάποιας χώρας του βορρά ή της Ελβετίας, όχι όμως της Ελλάδας που οδηγείται σε ένα ατελείωτο δράμα. Διότι, 1,5 εκατ άνεργοι και όταν ανέλαβαν πριν το μνημόνιο είχαμε 450.000 ανέργους και σήμερα έχουμε 1,5 εκατ. 1,5 εκατ έλληνες ζουν με κάτω από 600 ευρώ.
Αυτά που σας λέω και εσείς λέτε καθημερινά στις εκπομπές σας δίνουν την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες μετά από μια πολεμική καταστροφή και σε συνθήκες πολέμου. Κι όμως είμαστε σε καιρό ειρήνης. Η χώρα έχει υποστεί μια καταστροφή αντίστοιχη με τις καταστροφές που έχουν υποστεί και άλλες χώρες μέσα σε αυτές και η Ελλάδα, γιατί έχει περάσει από Κατοχή, σε καιρό πολέμου. Άρα, λοιπόν, εμείς που μας καλείτε να δώσουμε λύση και να πούμε το πρόγραμμά μας πρέπει να σας πω ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα συμβατικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση αυτής της καταστροφής. Δεν μπορούμε να πάμε, όπως λέμε, by the book. Πρέπει να γυρίσουμε τα πάνω, κάτω και να εφαρμόσουμε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη χώρα, για την ανασυγκρότησή της και για την κοινωνική σωτηρία.
- Τι σημαίνει τα πάνω, κάτω; Σημαίνει ότι μπαίνω δυνατά να διεκδικήσω λεφτά, να κάνω διαφορετική κατανομή φόρων, να ενισχύσω εισοδηματικά αυτούς που τώρα ταλαιπωρούνται και να βρω θέσεις εργασίας; Με ποιο τρόπο;
Αυτό που είπατε μόλις κ. Αυτιά δεν είναι μια υπόσχεση που κάποιοι μάλιστα θεωρούν λαϊκίστικη, διότι εδώ έχουμε πια μπερδέψει τα μπούτια μας και θεωρούμε τα αυτονόητα ότι είναι λαϊκισμός. Είναι λαϊκισμός να μπορεί να επιβιώσει η ελληνική οικογένεια, ενώ δεν είναι λαϊκισμός τα golden boys να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα χρήματα που έχουν βγάλει στις τράπεζες της Ελβετίας.
Αυτό που λέμε είναι ένα απλό πράγμα. Θα πρέπει να σταματήσει ο δρόμος προς την καταστροφή. Θα σταματήσουμε την καταστροφή. Δεν υποσχόμαστε πολλά πράγματα, αλλά όταν λέμε ότι θα αποκαταστήσουμε τις χαμηλότερες συντάξεις διότι εδώ έχουμε φτάσει στο τραγελαφικό σημείο να κόβουν τη 13
η
και 14
η
σύνταξη σε αυτούς που παίρνουν 320 ευρώ δεν το λέμε για να γίνουμε αρεστοί αλλά γιατί αυτό είναι το μέσο, το εργαλείο για να βγούμε από την κρίση. Διότι ο μόνος τρόπος για να βγεις από την κρίση και από μια παγίδα ύφεσης που έχουμε μπει εδώ και αρκετά χρόνια είναι να δώσεις λίγα έστω χρήματα σε αυτούς που ότι πάρουν θα το καταναλώσουν. Και να σταματήσεις να δίνεις και να πάρεις από αυτούς που αποθηκεύουν, αποταμιεύουν και τα βγάζουν στο εξωτερικό.
Για να καταλάβετε πως λειτουργεί το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας, θέλω να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Έχουν τσακίσει το μισθωτό και τον συνταξιούχο τη στιγμή που στη χώρα υπάρχουν καταγεγραμμένες 21.000 off shore εταιρίες, με δηλωμένες 16.500 από τις οποίες φόρο ακίνητης περιουσίας καταβάλλουν στο ελληνικό δημόσιο μονάχα 965. Το 2003 από αυτές τις off shore εταιρίες οι οποίες πλήρωναν φόρο ακίνητης περιουσίας εισπράτταμε περίπου 4,8 εκατ ευρώ. Σήμερα το 2012 -και αφήστε πόσο έπρεπε, εγώ σας λέω πόσες είναι οι off shore εταιρίες και πόσο έδιναν το 2003- ξέρετε πόσο καταβάλλουν; 345.000 ευρώ. Οι off shore εταιρίες στις οποίες έχουν μεταφέρει την ακίνητη περιουσία τους οι περισσότεροι εφοπλιστές, κάτοχοι πλούτου στη χώρα μας πληρώνουν φόρο για την ακίνητη περιουσία τους 345.000.
Ο κ. Στουρνάρας, με τους έλληνες μικροιδιοκτήτες σε νοικάρηδες στα ίδια τους τα σπίτια και τώρα να τους απειλεί με δήμευση της κατοικίας τους, διότι αυτό κάνει και τα 3,2 δις το χρόνο από δω και στο εξής επιπλέον φόρος στη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία είναι δήμευση στα σπίτια και αν έρθει να συνυπολογιστεί σε όλα τα χαράτσια και σε όλα όσα πληρώνουν οι μικροιιδιοκτήτες και επαναλαμβάνω ότι οι μεγαλοιδιοκτήτες τα έχουν μεταφέρει σε off shore εταιρίες. Αντί, λοιπόν, να πάμε σε αυτή την άδικη φορολογία να φτιάξουμε επιτέλους περιουσιολόγιο και να πάμε στο φόρο της μεγάλης περιουσίας. Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, να καταγραφούν όλα τα στοιχεία κινητής και ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πόσες φορές έχει εξαγγελθεί αυτό από τις ελληνικές κυβερνήσεις και γιατί δεν έχει προχωρήσει τίποτα μέχρι σήμερα κ. Αυτιά; Να πάμε σε μια διαδικασία που αυτός ο φόρος μεγάλης περιουσίας να είναι συμπληρωματικός του φόρου εισοδήματος και να έχουμε ένα υψηλό αφορολόγητο όριο, ώστε να μην την πληρώνει η μεσαία τάξη, τα χαμηλά εισοδήματα και να διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Έτσι να αυξήσουμε το φορολογητέο υλικό και να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα. Αυξάνοντας τη φορολογητέα βάση και όχι τους συντελεστές φορολόγησης με ένα προοδευτικό και δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα.
- Μιας και είπατε για περιουσιολόγιο εσείς ήσασταν στις καταλήψεις ως μαθητής και εγώ ως νέος ρεπόρτερ στον ΑΝΤ1 και ετοίμαζε ο Δρυς από τότε ξεκίνησε το περιουσιολόγιο και ακόμα δεν υπάρχει. Συνοψίζοντας. Οι κατώτερες και χαμηλές συντάξεις θα ενισχυθούν.
Θα αποκατασταθούν σταδιακά στην προ μνημονίου εποχή. Επαναλαμβάνω ότι αυτό δεν είναι λαϊκισμός, είναι το εργαλείο μας. Είναι το μέσο για να βγούμε από την κρίση. Αν δεν αποκατασταθούν οι χαμηλές συντάξεις, αν δεν αποκατασταθούν οι χαμηλοί μισθοί δεν θα βγούμε ποτέ από την παγίδα της ύφεσης. Είναι απλά οικονομικά για πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών σπουδών.
- Στα ακίνητα λέτε. Εγώ θα πιάσω αυτούς που έχουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και θα τους πω ελάτε εδώ κύριοι πρέπει να πληρώσετε αυτό το φόρο, θα διευρύνω τη βάση ώστε να βρω λεφτά για να τα δώσω στους άλλους.
Αυτή η ακίνητη περιουσία δεν βρίσκεται στα νησιά Κέιμαν, αλλά εδώ και πρέπει να καταγραφεί. Αν αυτοί οι κύριοι δεν θέλουν να πληρώσουν για τις βίλες στις οποίες μένουν, εκεί να πάμε να δημεύσουμε την περιουσία και όχι σʼ αυτόν που έχει 60τμ στα Πατήσια.
- Πάω τώρα στους μισθούς. Κρατάω μια εγκύκλιο του υπ. Εργασίας που είναι μνημείο και λέει ότι ο μισθός είναι 586 ευρώ ως αρχή από τα 730, ισχύουν οι 3ετίας, κλπ αλλά για να πάρετε τις 3ετίες πρέπει η ανεργία να πέσει στο 10%. Ξέρετε πότε θα πέσει η ανεργία στο 10% κατά Ρομπόλη;..Ούτε το 2027.
Αυτό είναι το μεγάλο δράμα και για εμάς. Γιατί εμείς θα έρθουμε να διαχειριστούμε τα ερείπια που έχουν δημιουργήσει. Γιʼ αυτό σας λέω ότι εδώ δεν μπορούμε να πάμε με συμβατικές πολιτικές. Μου λένε κάποιοι: φτιάχνεις πρόγραμμα 100 ημερών; Τι πρόγραμμα 100 ημερών να φτιάξω; Εδώ χρειάζεται πρόγραμμα των πρώτων 100 ωρών. Συντριπτικών αλλαγών που θα δημιουργήσουν μια νέα έμπνευση στους έλληνες να εργαστούν σκληρά και να συγκρουστεί η κυβέρνησή τους με αυτούς που μας έχουν βάλει σε αυτό τον καταστροφικό δρόμο. Το βασικό είναι σταματήσει αυτή η καταστροφή. Δεν μπορεί να λέει το ΔΝΤ ότι είναι λάθος ο πολλαπλασιαστής και να μην το λέει ο έλληνας πρωθυπουργός. Αυτό το πράγμα δεν γίνεται. Είναι αδιανόητο. Δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να φτιάχνει προϋπολογισμό με πολλαπλασιαστή στο 0.7 και το ΔΝΤ να λέει ότι ο πολλαπλασιαστής είναι στο 1.7, κοντά στο 2%.
Να το πω απλά και να καταλαβαίνει ο κόσμος και να μη μιλάμε με περίεργα νούμερα. Έφτιαξαν προϋπολογισμό, ψηφίζουν και εφαρμόζουν με βάση το 3
ο
μνημόνιο όπου για κάθε 1 ευρώ περικοπών στις δαπάνες θα έχουν 0.7 ύφεση, δηλ 0.7 ευρώ θα μειώνεται το εθνικό εισόδημα. Ενώ η πραγματικότητα λέει ότι για κάθε 1 ευρώ περικοπών στις δαπάνες θα μειώνεται 2 ευρώ το εισόδημα. Με βάση αυτό το σχεδιασμό υπογράψαμε να συνεχιστεί το πρόγραμμα, συμφώνησαν Γερμανία, ΕΕ,ΔΝΤ, ελληνική κυβέρνηση ώστε να πάνε λέει στο στόχο το 2020 να έχουμε 126 του ΑΕΠ χρέος με προϋπόθεση όμως μέχρι το 2020 ότι θα αυξηθεί 50δις το ΑΕΠ της χώρας ενώ μόνο για τον χρόνο αυτό με τα 10δις μέτρα περικοπών στις δαπάνες που έχουν πάρει με βάση ότι ο πολλαπλασιαστής θα είναι 2 θα έχουμε μείωση 20 δις στο ΑΕΠ. Μείωση 20δις στο ΑΕΠ της χώρας για το 2013 και θέλουν μέχρι το 2020 να έχουμε 50δις αύξηση στο ΑΕΠ για φτάσουμε το στόχο; Ποιόν κοροϊδεύουν; Το ελληνικό λαό κοροϊδεύουν, τον εαυτό τους κοροϊδεύουν και όλα προκειμένου η κ. Μέρκελ να πάει αλώβητη στις εκλογές στην Γερμανία, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν μέχρι τις εκλογές στην Γερμανία θα υπάρχουν νοικοκυριά που θα ζουν με αξιοπρέπεια στη χώρα μας, δεν είμαι σίγουρος αν θα υπάρχει ελληνική οικονομία και κοινωνία. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Η χώρα με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στην καταστροφή και ο πρωθυπουργός ως άλλος Μπενίνι ιταλός κωμικός μας παρουσιάζει ότι η ζωή είναι ωραία. Βεβαίως, η ζωή είναι, αλλά πρέπει να αγωνιστούμε για να την διεκδικήσουμε. Γιατί η ζωή είναι πεισματάρα. Και δεν εννοώ τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που κάνει καλά τη δουλειά της.
- Μου τηλεφωνεί τώρα ένας νέος άνθρωπος με δυο παιδιά και μου λέει με προσλάβανε με 586, άρα εγώ με τα 2 παιδιά μέχρι το 2027 θα παίρνω 586 ευρώ χωρίς καμιά αύξηση, χωρίς 3ετία, χωρίς τίποτα; Κάτι πρέπει να γίνει. Η κατανάλωση πέφτει, έρχονται λουκέτα, υπάρχει πρόβλημα και 700.000 έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ και 300.000 κάνουν ουρές για να ρυθμίσουν τη ΔΕΗ. Είναι απίστευτο.
Μόνο που αυτά τα λέτε εσείς και λιγοστοί συνάδελφοί σας στα ΜΜΕ. Η κυρίαρχη εικόνα που έχει επιβληθεί από αυτή τη μιντιακή δημοκρατία, διότι είναι μιντιακή η δημοκρατία στην οποία ζούμε, η κυρίαρχη εικόνα που έχει επιβληθεί από τα μεγάλα συμφέροντα δεν είναι αυτή. Και όταν προχθές βγήκε η εικόνα της πραγματικότητας, όταν παραγωγοί μοίραζαν ζαρζαβατικά και ντομάτες στο κέντρο της Αθήνας και είδαμε σκηνές κατοχής στους δέκτες της τηλεόρασης και μέχρι και το ΕΣΡ βγήκε να πει ότι απαγορεύεται να δείχνετε τέτοιες σκηνές. Σε ποιόν κόσμο ζούμε; Έχουμε φτάσει στο σημείο, όπως την εποχή της κατοχής, να περιμένουμε το Reuters για να δούμε την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα.
- Σήμερα ο Νίκος Ξυδάκης ένας δημοσιογράφος που τιμά την πένα του λέει το εξής. Αυτό που λέτε τώρα και λέει: δεν τα επινόησε ο φωτογράφος που τα φωτογράφιζε, ούτε ο αγροτοπαραγωγός που τα μοίραζε. Υψώθηκαν τα χέρια από ανάγκη, από υπαρκτή ένδεια….Αυτή ήταν η πραγματικότητα..Ήταν μια πραγματικότητα που απεικονίζεται στο Μεσοπρόθεσμο. Όποια εφημερίδα και να δείτε σήμερα, λέει το εξής. Το μνημόνιο ζητάει 4δις μέτρα και έρχεται και το Μεσοπρόθεσμο που επειδή πέφτει έξω 1,3% θα ζητήσει άλλα 2,5δις. Από πού θα τα βρούμε αυτά κ. Πρόεδρε; Ποιος θα πληρώσει γιʼ αυτά;
Εδώ έρχεστε στο πιο σημαντικό σημείο. Αυτό όμως που με εξοργίζει περισσότερο είναι ότι υπάρχουν πολλοί έγκριτοι συνάδελφοί σας οι οποίοι δεν αγανακτούν με την πραγματικότητα και με το ότι υπάρχουν χιλιάδες φτωχοί γύρω μας, αλλά αγανακτούν γιατί προβάλλονται αυτές οι εικόνες γιατί θα κάνουν κακό στο ελληνικό τουρισμό. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Και έρχομαι τώρα στην ουσία. 7% λέει έξω οι στόχοι από τα έσοδα του Γενάρη για να έρθουμε στα πραγματικά προβλήματα και αυτό που ρωτάτε για το ποιος θα πληρώσει. Και αυτή είναι η ουσία γιατί όταν έχεις 1.5 εκατ άνεργους και άλλους τόσους φτωχούς όσο κι αν προσπαθείς το φτωχό να τον γυρίσεις ανάποδα και να τον ταρακουνάς να πέσουν κέρματα από τις τσέπες του, άμα είναι άδειες οι τσέπες του δεν θα πέσουν κέρματα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη.
Πήγα στον κ. Σόιμπλε και του είπα: κ. Σόιμπλε ξέρετε τι έχετε κάνει; Έχετε βάλει ένα φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης 40% αύξηση. Γιατί; Γιατί με αυτόν τον τρόπο είχατε τη φαεινή ιδέα ότι θα πιάσετε τους στόχους των εσόδων και θα έχετε περισσότερα έσοδα για να ισοσκελίσετε τους προϋπολογισμούς. Και ξέρετε τι έγινε; Ο κόσμος σταμάτησε να αγοράζει πετρέλαιο θέρμανσης, έχει γεμίσει αιθαλομίχλη η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι μεγάλες πόλεις, διότι ο κόσμος όπως τη δεκαετία του ΄50 πάει και παίρνει ότι βρίσκει για να κάψει και όχι μόνο σε τζάκια, αλλά σε μαγκάνια, σε ξυλόσομπες και τα έσοδα μειώθηκαν αντί να αυξηθούν. Διότι όταν μειώνεις την κατανάλωση, τα έσοδα μειώνονται. Ξέρετε τι μ ου απάντησε ο κ. Σόιμπλε; Εμείς μου λέει βάλαμε τους στόχους. Δεν υποχρεώσαμε την ελληνική κυβέρνηση να της πούμε με ποιο μέσο θα πιάσει τους στόχους. Αυτή είναι δουλειά του κ. Στουρνάρα. Τόσο στεγνά έδωσε ο κ. Σόιμπλε την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Στουρνάρα. Βεβαίως, εγώ κατανοώ απολύτως ότι μας κοροϊδεύουν, μας εμπαίζουν και μας δουλεύουν ψιλό γαζί, διότι έχουν αμοιβαία και ισόποσα την ευθύνη όλοι τους.
- Θα δεχόσασταν εσείς για 20 λαθρεμπόρους καυσίμων να ξεπαγιάζει όλη η Ελλάδα;
Νομίζω ότι οι λαθρέμποροι καυσίμων είναι λιγότεροι από 20, 30 και ενδεχομένως η κυβέρνηση να γνωρίζει ποιοι είναι, αλλά αντί να πάει να τους χτυπήσει και να πατάξει τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο καυσίμων φαίνεται να τους καλοπιάνει.
- Δηλαδή δεν ξέρει ποιοι διακινούν το πετρέλαιο;
Όλη η πιάτσα το ξέρει. Αλλά έδωσα αυτό το παράδειγμα για να σας εξηγήσω πόσο παράλογη και αδιέξοδη είναι αυτή η πολιτική των φόρων πάνω στους φόρους. Διότι αν σταματάει η κατανάλωση, η οικονομία δεν κινείται όσους φόρους κι αν βάλεις. Αν μειωθεί η κατανάλωση, δεν παίρνεις τίποτα από τους φόρους. Αυτό που έγινε με το πετρέλαιο θέρμανσης είναι σε μικρογραφία αυτό που συμβαίνει σε όλη την οικονομία. Θέλουν να πάρουν κάποια δις από φόρους και πολύ απλά δεν πρόκειται να τα πάρουν.
Γιʼ αυτό, λοιπόν, εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει δεύτερη κουβέντα. Εγώ στο Brookings είπα ότι το μνημόνιο πρέπει να το θάψουμε βαθιά μέσα στη γη γιατί είναι νεκρό, ένας πεθαμένους οργανισμός, για να μην μολύνει κι άλλους με την ύφεση που προκαλεί. Η ουσία είναι ότι το μνημόνιο θα καταργηθεί μέσα από τη λαϊκή κινητοποίηση και την ψήφο του λαού. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει για πολύ. Οδηγεί σε αδιέξοδα τη χώρα. Και εμείς θα διεκδικήσουμε και διεκδικούμε τη λαϊκή ετυμηγορία, διότι μόνο μέσα από το δημοκρατικό δρόμο μπορεί να δημιουργηθεί μια άλλη προοπτική για τον τόπο. Να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλες δυνάμεις την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, την αποκατάσταση της δημοκρατίας το οποίο δεν κοστίζει και δεν έχει δημοσιονομικό κόστος.
- Εκλογές τώρα;
Το γρηγορότερο δυνατό. Και να σας πω και κάτι άλλο. Αν ο κ. Σαμαράς αποφασίσει να τραβήξει αυτό το μαρτύριο για τον τόπο και τον λαό, νομίζετε ότι θα βγει ενισχυμένος από αυτήν την επιλογή; Όσο περνάνε οι μέρες, όσο περνάει ο χρόνος είναι χειρότερο και για τον έλληνα πολίτη και για την οικονομία και για τον ίδιο. Θα γαντζωθούν σε μια εξουσία η οποία δεν θα έχει καμιά αξιοπιστία στον ελληνικό λαό; Θα κυβερνάνε με τα επικοινωνιακά χαλκεία της Ρηγίλλης με την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζουν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και θα κυβερνάνε και με το φόβο και με την τρομοκρατία και καταλύοντας τη δημοκρατία;
Θα το πω αυτό και είναι πολύ σημαντικό. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που έγκυρα διεθνή ΜΜΕ, το Reuters, o Guardian, αλλά και μεγάλου κύρους διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Αμνηστία θέτουν θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας στην Ελλάδα. Και πραγματικά είναι θλιβερό που τούτη την ώρα αυτοί που μας κυβερνούν είναι ακραίοι και ο κ.Σαμαράς περιστοιχίζεται από ακροδεξιούς συμβούλους οι οποίοι πυροδοτούν τη στρατηγική της έντασης στην ελληνική κοινωνία. Και, βεβαίως, για λόγους που πρέπει κάποια στιγμή να διερευνήσουμε όμηρος του κ. Σαμαρά ο κ. Βενιζέλος ακολουθεί και ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει γίνει συνιστώσα της δεξιάς πάνω στην ακροδεξιά ατζέντα, ο κ. Κουβέλης ακολουθεί και αυτός και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο. Αυτό, όμως, που εγώ ξέρω είναι ότι η ΝΔ του κ. Σαμαρά δεν έχει καμία σχέση με τη ΝΔ που ανέλαβε την τύχη του τόπου το 1974 με τον αείμνηστο Κ. Καραμανλή ο οποίος νομιμοποίησε το ΚΚΕ και θέλησε να υπάρξει μια σύγκλιση, συμφιλίωση. Βεβαίως, με την πολιτική του έχω απόλυτη αντίθεση και συνεχίζω να έχω με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, τη δεξιά πολιτική, αλλά αυτό που έχουμε σήμερα δεν είναι η ΝΔ που γνωρίσαμε τη μεταπολίτευση, είναι η Πολιτική Άνοιξη η οποία απέτυχε. Είναι μια ακροδεξιά ατζέντα που έχει συνάφεια με την άλλη επικίνδυνη βεβαίως ναζιστική ακροδεξιά της Χρυσής Αυγής και την πριμοδοτεί. Γιατί ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή στο 10, 11, 12% στις δημοσκοπήσεις; Διότι, η ΝΔ του κ. Σαμαρά με τους συνεταίρους και όμηρούς του Βενιζέλο και Κουβέλη ακολουθούν και αναπαράγουν αυτή την ακροδεξιά ατζέντα η οποία δίνει πόντους στη Χρυσή Αυγή. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Η Ελλάδα, όμως, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει στη δεκαετία του ΄50 και στο μεταεμφυλιοπολεμικό κλίμα. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός και όχι πολλά βήματα προς τα πίσω. Και γιʼ αυτό είναι και ζήτημα δημοκρατίας και ζήτημα κοινωνικής συνοχής και ζήτημα αξιοπρέπειας και ζήτημα προοπτικής να σταματήσει αυτός ο κατηφορικός δρόμος.
- Είστε αριστερός, είστε κεντρώος, είστε σοσιαλδημοκρατάτης, είστε φιλοαμερικανός, είστε εναντίον της Γερμανίας; Τι απʼ όλα είναι ο Τσίπρας που με ρωτάνε πολλοί.
Είναι δικαιολογημένη αυτή η σύγχυση και θα σας πω γιατί; Γιατί τα ίδια επικοινωνιακά χαλκεία τη μια μέρα, οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι την μια μέρα μας κατηγορούν ότι υποθάλπουμε την τρομοκρατία και ότι είμαστε το άκρο της πολιτικής ζωής και την άλλη μέρα οι ίδιοι άνθρωποι μας λένε ότι έχουμε παραδοθεί στους αμερικάνους και στο ΔΝΤ. Πείτε μου πως μπορεί να συμβαίνει από τους ίδιους ακριβώς.
Για να τελειώνουμε με αυτή την προσπάθεια παραχάραξης της πραγματικότητας. Το τι είμαστε το ξέρει πάρα πολύ καλά ο ελληνικός λαός, είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς, της ριζοσπαστικής Αριστεράς που διεκδικούμε να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη, έτσι μας έλαχε η μοίρα να έχουμε μια μεγάλη ιστορική ευθύνη, να ανασυγκροτήσουμε αυτή τη μεγάλη, την πλατιά δημοκρατική παράταξη της αριστεράς η οποία θα διεκδικήσει να βγάλει τον τόπο απʼ αυτή την τραγωδία που βιώνει σήμερα εξ αιτίας των επιλογών της πολιτικής ηγεσίας της μεταπολίτευσης που μας οδήγησε εδώ. Είμαστε αριστεροί, είμαστε ριζοσπάστες είμαστε πάνω απʼ όλα αυτοί οι οποία θα υπερασπιστούμε –το πατριωτικό μας καθήκον θα κάνουμε, δεν θα κάνουμε τίποτε παραπάνω- τα συμφέροντα της χώρας των ελλήνων και των ελληνίδων. Η χώρα είναι οι έλληνες και οι ελληνίδες, δεν είναι οι τράπεζες, δεν είναι οι δείκτες της οικονομίας, σώζουν τη χώρα 3,5 χρόνια τώρα και έχουν καταστρέψει τους έλληνες.
Κύριε Αυτιά, εγώ για να σώσουμε τις ελληνίδες και τους έλληνες και όλους όσους ζουν σε αυτή τη χώρα γιατί αυτό για μας είναι η Ελλάδα, οι άνθρωποί της είναι. Να φθάσουμε να αξιοποιήσουμε και την τελευταία ρωγμή, την τελευταία χαραμάδα δεν θα διστάσουμε να βρεθούμε όπου γης σε όλο τον πλανήτη για να αποκτήσουμε συμμάχους και για να δημιουργήσουμε μέτωπα απέναντι στους εχθρούς του λαού μας και στους εχθρούς της πατρίδας μας.
Έτσι όπως είναι τα πράγματα τούτη την ώρα η τρόικα και οι επιλογές της είναι απέναντι στο συμφέρον του ελληνικού λαού. Η κυρία Μέρκελ και οι εκλογές της που καταστρέφουν την Ευρώπη είναι απέναντι στο συμφέρον του ελληνικού λαού.
- Ερώτημα με ποιους θα πάτε απέναντι. Είδα τη μέτρηση που είχε ο ΣΚΑΪ πριν από δυο μέρες. Με ποιους θα πάτε;
Θυμηθείτε το κλίμα που επικρατούσε λίγο πριν προκηρυχθούν οι εκλογές τον Μάη του 2012. Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε. Τότε οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο ΣΥΡΙΖΑ 6% και στη Νέα Δημοκρατία 24% και όταν δόθηκε η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βρει διέξοδο από το μαρτύριο που ζούσε, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο 17% και η Νέα Δημοκρατία πήγε στο 19% και έγινε αυτό που έγινε αμέσως μετά.
Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι με το που θα προκηρυχθούν οι εκλογές στη χώρα, όλα αυτά τα οποία βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις θα είναι απλά για να τα βάλουμε στο αρχείο και να λέμε κοίτα τι γράφανε οι δημοσκοπήσεις καθʼ όλη την διάρκεια πριν την προκήρυξη των εκλογών, το οποίο θα είναι τελείως διαφορετικό. Ένα μεγάλο ρεύμα, ένα μεγάλο κύμα, οργής, αγανάκτησης, αλλά και δημιουργίας θα στρατευθεί στην προοπτική της μεγάλης αλλαγής.
- Η μεσαία τάξη που αυτή τη στιγμή διαλύεται. Εισφορές, συντάξεις μισθοί, γιατί να μη μείνει στον Σαμαρά και να πάει στον Τσίπρα; Τι δίνει ο Αλέξης Τσίπρας;
Γιατί, δεν πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών έχει υποστεί αυτό που οι σεισμολόγοι ονομάζουν σύνδρομο της Στοκχόλμης, να αγαπούν δηλαδή και να ερωτεύονται τα θύματα τους θύτες τους. Γιʼ αυτό δεν θα μείνουν στον Σαμαρά. Διότι η μεσαία τάξη υπό τον φόβο και την τρομοκρατία ότι θα χάσουν ό,τι τους έχει απομείνει, ψυχολογικά εξαναγκάστηκε σε μια ψήφο απελπισίας προς τη Νέα Δημοκρατία. Και σήμερα χάνει ότι της έχει απομείνει, ξεκληρίζεται, διαλύεται. Διότι αυτοί που πληρώνουν τη νύφη σήμερα είναι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους. Και αυτοί που απειλούνται με δήμευση της ελάχιστης περιουσίας είναι οι μικροϊδιοκτήτες. Γιʼ αυτό λοιπόν η μεσαία τάξη, και ο αγρότης σήμερα έχει καταλάβει ότι ο φόβος δεν ήταν ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα τους πάρει την περιουσία, δεν είναι ότι θα τους πάρει τις καταθέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, εξανεμίζονται οι λιγοστές καταθέσεις απʼ αυτή την άδικη πολιτική. Γιʼ αυτό λοιπόν η μεσαία τάξη δεν έχει καμιά προοπτική και ελπίδα να ξαναπέσει σε αυτή την παγίδα της τρομοκρατίας.
Εγώ ένα πράγμα θα πω μια σοφή κουβέντα που είπε κάποτε ένας σπουδαίος πολιτικός από την άλλη πλευρά του ατλαντικού. Το μόνο που πρέπει να μας φοβίζει είναι ο φόβος. Με το φόβο θα συγκρουστούμε. Θα νικήσουμε το φόβο. Δεν υπάρχει χειρότερο απʼ αυτό το οποίο ζούμε. Ίσα, ίσα έχουμε τη δύναμη, την κρατάμε στα χέρια μας αν ενωθούμε, να διεκδικήσουμε περισσότερα να πνεύσει ένας άνεμος αισιοδοξίας και δημιουργίας σε αυτή τη χώρα. Να θέσουμε σε στέρεες βάσεις δικαιοσύνης και προοπτικής. Καταστρέψανε τη χώρα τόσα χρόνια, οι δυνάμεις της μεταπολίτευσης. Έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Δεν μπορεί τα ίδια πολιτικά πρόσωπα που δημιούργησαν αυτό το καθεστώς της διαφθοράς, της ολιγαρχίας που δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν τα κοινοτικά κονδύλια, που έχουν δημιουργήσει αυτό το καθεστώς της ανομίας της κλεπτοκρατίας, που αφήνουν στα συρτάρια τους τις λίστες με τους φοροφυγάδες στην Ελβετία και όχι μόνο δεν προχωράνε στην ολοκλήρωση της έρευνας, αλλά παραπλανούν τον ελληνικό λαό την ίδια στιγμή που βάζουν φόρους πάνω στους φόρους. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει αυτό. Είναι βέβαιος κύριε Αυτιά ότι ο ελληνικός λαός κρύβει μέσα του μεγάλες δυνατότητες, δημιουργικές δυνατότητες και πρέπει να αλλάξουμε και εμείς. Πρέπει να αλλάξει και ο μέσος έλληνας νοοτροπία, δεν μπορεί να πηγαίνουμε σε ένα ελληνικό νοσοκομείο και να έχουμε κάποιους επίορκους που ζητάνε φακελάκι και εμείς να το ανεχόμαστε. Πρέπει να αλλάξει αυτό.
- Άρα ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται να πει στη μεσαία τάξη μη φοβάσαι από εμένα, εγώ δεν θα σου μειώσω τη σύνταξη, θα σου συμπληρώσω ή έχεις ελπίδες να πάρεις μεγαλύτερο μισθό;
Κατʼ αρχάς, πρέπει να σταματήσει η καταστροφή, αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος όταν ακούει αυτός που παίρνει 580 ή αυτός που παίρνει 420, όταν ακούει 7% αστοχία στα έσοδα του Γενάρη που σημαίνει ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε μια αστοχία που θα πλησιάζει τα 2 δις σημαίνει νέα μέτρα. Και ποιος θα τα πληρώσει τα νέα μέτρα; Όχι αυτοί που έχουν off shore, αλλά αυτός που παίρνει 580 ο οποίος κινδυνεύει να τα χάσει και να μείνει άνεργος. Άρα αυτό που λέω πρωτίστως είναι ότι θα σταματήσουμε την καταστροφή. Όντως λέω ότι το μέσον για να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα είναι σταδιακά να αυξήσουμε τους χαμηλούς μισθούς και τις χαμηλές συντάξεις για να κινηθεί η οικονομία. Και λέω επίσης γιατί δεν είμαι ο Χάρι Πότερ, δεν θα τα κάνουμε αυτά μαγικά. Ότι αυτό θα γίνει με δυο τρόπους. Πρώτον με ισχυρή διεκδίκηση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, διότι έχουμε δυνατότητες που ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν. Και δεν αξιοποιήθηκαν γιατί είχαμε ένα πολιτικό προσωπικό που ήταν δεσμευμένο μέσα στη διαφθορά και τη διαπλοκή, γιʼ αυτό δεν διεκδίκησε και δεύτερον μέσα από το φορολογία του μεγάλου πλούτου. Θα αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα παίρνοντας από τους λίγους που έχουν πολλά και δίνοντας στους πολλούς λίγα. Έστω λίγα για να κινηθεί η οικονομία. Αυτό είναι το σχέδιο. Δεν έχουμε μαγικά ραβδιά και σας είπα εξʼ αρχής επίσης, σας είπα εξʼ αρχής, ότι είναι κάποιες θεσμικές παρεμβάσεις στις οποίες έχουμε προχωρήσει και έχουμε σχεδιάσει οι οποίες δεν έχουν υψηλό κόστος, αλλά είναι θεσμικές παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν μία κινητικότητα στην οικονομία και θα δημιουργήσουν ασπίδα ασφαλείας στους πολλούς που είναι στα κατώτατα εισοδήματα σήμερα.
Έχουμε σήμερα τους αγρότες στο δρόμο. Σε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους πούμε ποιο είναι το εθνικό μας σχέδιο για να ξαναγυρίσει η χώρα στην παραγωγή. Διότι μία χώρα η οποία δεν θα παράγει δεν θα βγει ποτέ από την κρίση. Θα είναι πάντοτε σιδηροδέσμια στους δανειστές που μας θέλουν αποικία χρέους. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε καμία ουσιαστική συζήτηση κύριε Αυτιά. Αν δεν δώσουμε την δυνατότητα στον αγρότη να παράξει τότε θα είμαστε διαρκώς αναγκασμένοι να παίρνουμε και νέα δάνεια, και ο αγρότης για να παράξει δεν θέλει σήμερα επιδοτήσεις. Θέλει να του δώσεις τη δυνατότητα να παράξει. Θέλει να έχει φτηνό ρεύμα, θέλει να έχει φτηνό πετρέλαιο, γιατί οι εφοπλιστές να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο; Γιατί ο αγρότης να μην έχει; Δεν είναι ένας βασικός ιστός της παραγωγικής μηχανής της χώρας και η αγροτική οικονομία; Γιατί να υπάρχει αυτό το δίκτυο των μεσαζόντων; Γιατί να μην δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε ο ίδιος ο αγρότης οι ίδιοι οι παραγωγοί να είναι και μεσάζοντες των προϊόντων τους. Γιατί ένα προϊόν να κοστίζει είκοσι σεντς στον παραγωγό και να το παίρνουμε δύο ευρώ στο ράφι του σουπερμάρκετ. Αυτά όλα τα οποία σχεδιάζουμε να αλλάξουμε έχουνε μικρό δημοσιονομικό κόστος αλλά είναι μεγάλες διαρθρωτικές τομές και αλλαγές οι οποίες θα μας οδηγήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Σε αυτό που εμείς ονομάζουμε μετα-τροϊκανό ξέφωτο για να ανοικοδομήσουμε την οικονομία της πατρίδας μας. Διότι δεν μπορεί διαρκώς να βασιζόμαστε στα δάνεια.
- Καταγράφουμε ερωτήματα. Πήγε στην Αμερική, θα ξαναπάει, πήγε και στον Σόιμπλε, αλλά πρέπει να μαζέψει το κόμμα του από κάποιες φωνές ακραίες. Είπε πριν από λίγο ο κ. Τσίπρας, ότι είναι πατριώτης. Μέσα στο κόμμα είναι όλοι πατριώτες ή κάποια στιγμή όποιος αλλάξει πορεία απʼ αυτή που έχει χαράξει η κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα να του πει πέρασε έξω;
Το όραμα μου δεν είναι να δημιουργήσω ένα κόμμα νεκροταφείο αλλά ένα κόμμα το οποίο θα είναι φυτώριο, όχι νεκροταφείο αλλά θα είναι δεδομένο ποια είναι η συλλογική άποψη που δημοκρατικά θα αποφασίζουμε και θα υλοποιούμε όλοι.
- Αυτό τι σημαίνει.
Διότι η εποχή μας δεν είναι η εποχή της μονολιθικότητας ούτε εγώ θα είμαι σαν άλλος Ζαχαριάδης ένας ηγέτης της Αριστεράς που θα εξοντώνω διαφορετικές απόψεις, αλλά θα είναι σαφές το δημοκρατικό πλαίσιο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και αυτός τις αδυναμίες του, δεν τις κρύβουμε, περνάμε μια περίοδο μετάβασης, δεν είναι εύκολη αυτή η διαδικασία, έχουμε πια μπει σε ένα δρόμο. Έχουμε δρομολογήσει μια διαδικασία, είμαστε πια ενιαίος σχηματισμός, ενιαίο κόμμα, πηγαίνουμε προς το ιδρυτικό μας συνέδριο μέχρι το καλοκαίρι, όπου θα είναι απολύτως σαφές το πλαίσιο που συλλογικά θα αποφασίζουμε και θα επεξεργαζόμαστε τις θέσεις μας.
- Να καταλάβω ότι ο Αλέξης Τσίπρας, λέει είμαστε ένα αριστερό δημοκρατικό, ριζοσπαστικό κόμμα ήδη πάτε να καταλάβετε και το χώρο του κέντρου, αλλά είμαστε και πατριωτικό κόμμα…
Ακούστε να σας πω κάτι πολύ σημαντικό πριν τις εκλογές ήμουν στις Σέρρες στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης με στιγμάτισε αυτή η παρέμβαση που έκανε ένας μεσήλικας, 50αρης ο οποίος απειλείται ότι θα βγει στην ανεργία και μου είπε: «Εγώ Τσίπρα ήμουν 40 χρόνια καραμανλικός τώρα θα έρθω σε σένα. Ξέρεις γιατί; Η ανάγκη με κάνει».
Η ανάγκη που βιώνει, η απειλή ότι θα χάσει τη δουλειά του, θα χάσει την προοπτική του, θα χάσει την ελπίδα του. Αφήστε τα όλα αυτά, κέντρο, κεντροαριστερά, πελατεία. Ο κόσμος έχει χάσει την προοπτική του να ζήσει με αξιοπρέπεια σε αυτό τον τόπο και σεις μιλάτε για κέντρο και κεντροαριστερά. Εδώ έρχονται οι δεξιοί εδώ όχι γιατί έχουν πειστεί με όλα όσα λέμε κύριε Αυτιά, γιατί δεν πιστεύω ότι οι ιδεολογίες χάθηκαν, αλλά γιατί εδώ βλέπουν ότι υπάρχει ελπίδα να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και προοπτική. Και εμείς θέλουμε να συγκροτήσουμε έναν πόλο που θα μπορέσει να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις. Εμείς ερχόμαστε για να ενώσουμε την κοινωνία, όχι να την διχάσουμε.
Έγινε ένα ενδιαφέρον συνέδριο, Αριστερά και Εκκλησία. Κάποιοι ενοχλήθηκαν γιʼ αυτό και πήγαν να αξιοποιήσουν μια άποψη, γιατί έχουμε απόψεις, τι να κάνουμε, και διαφορετικές στο εσωτερικό μας, που κατέθεσε ένας βουλευτής του κόμματό μας. Θέλανε όμως να κρύψουν ότι η Αριστερά βρίσκεται σε διάλογο με την εκκλησία παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες αλλά με μια παράλληλη δράση αυτοί οι δυο πόλοι, οι δυο κοσμοθεωρίες που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπο και την αγάπη για τον άνθρωπο που σήμερα πλήττεται.
Εμείς, λοιπόν, ερχόμαστε να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε. Δεν βλέπουμε τον πολίτη ως πελάτη, ψηφαλάκια, αλλά ερχόμαστε μέσα από ένα δημοκρατικό πλαίσιο να ενώσουμε τους πολίτες για να σώσουμε την χώρα, την κοινωνία και τον λαό απʼ αυτή τη λαίλαπα. Μπορεί να έχουμε αδυναμίες, δεν τις κρύβουμε τις αδυναμίες μας, άλλωστε έχουμε απέναντί μας ένα επικοινωνιακό χαλκείο που όχι μόνο δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω τα διαστρεβλώνει κιόλας και τα αναπαράγει. Αν εγώ είχα σύμβουλο ο οποίος ήταν στη λίστα Λαγκάρντ θα με είχαν οδηγήσει σε παραίτηση τώρα. Εδώ ψάχνουν να βρουν και το τελευταίο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ πως ξυπνάει και τη γράφει στο face book. Από τα 50.000 μέλη θα έχουμε και κάποιους οι οποίοι θα ξυπνάνε παράξενα το πρωί και θα γράφουν αλλόκοτα πράγματα. Τι να κάνουμε;
- Αυτοί οι παράξενοι δεν σας ζαλίζουν. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ξυπνάει το πρωί και ακούτε κάτι που σας εξοργίζει. Τι κάνετε εκείνη την ώρα. Τι λέτε, να τον διώξω, να τον κρατήσω, θα συνεχίσει τα ίδια. Έχετε ξεκαθαρίσει το θέμα του ευρώ και άκουσα πριν από δυο μέρες ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ. Και λέω ότι ο Αλέξης Τσίπρας μου είχε πει τον Σεπτέμβρη μέσα στο ευρώ και μέσα στην Ευρώπη να δώσουμε τη μάχη. Το ξεκαθαρίσατε αυτό στο κόμμα;
Για να μην επανερχόμαστε σε αυτή τη συζήτηση, είναι απολύτως διαυγής και ξεκάθαρη η γραμμή μας. Όπως είναι απολύτως διαυγές και ότι το κόμμα μου δεν θέλω να είναι νεκροταφείο.
Οι διαφορετικές απόψεις, μειοψηφικές, θα ακούγονται δεν θα στερήσω από κανέναν το δικαίωμα να λέει την άποψή του. Όμως θα διευκρινίζει ότι είναι η άποψή του και ότι η συλλογική άποψη, η συλλογική γραμμή είναι σαφής, διαυγής, επεξεργασμένη και αποφασισμένη από δημοκρατικές διαδικασίες.
Αλλά κύριε Αυτιά γιατί λέμε μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία στο εσωτερικό της δεν έχει διαφορετικές απόψεις; Δηλαδή μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τάσεις και συνιστώσες; Δηλαδή η κυρία Μπακογιάννη συμφωνεί σε όλα με τον κ. Σαμαρά ξαφνικά; Στο φορολογικό, πριν από 1,5 χρόνο ο Σαμαράς διέγραψε την Μπακογιάννη επειδή η Μπακογιάννη ψήφισε το μνημόνιο. Έμεινε σταθερή η κυρία Μπακογιάννη ομολογώ. Τώρα είναι στο ίδιο κόμμα την έβαλε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Έχουν την ίδια άποψη; Οι προερχόμενοι από το μπλοκ του τέως Πρωθυπουργού του κ. Καραμανλή έχουν την ίδια άποψη;
Δηλαδή για κόμματα πρέπει να έχουμε νεκροταφεία; Εγώ πιστεύω κύριε Αυτιά ότι στοιχείο της δημοκρατίας ενός πολιτικού συστήματος είναι και το στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας. Οι απόψεις να ακούγονται στα κόμματα, αλλά τα κόμματα πρέπει να έχουν δημοκρατικές διαδικασίες όπου η πλειοψηφία να αποφασίζει τη γραμμή και από εκεί και πέρα να προχωράμε.
Εμένα λοιπόν δεν με τρομάζει το χαλκείο της Ρηγίλλης η ομάδα που έχουν φτιάξει πως την λένε truth group, ομάδα αλήθειας κάπως έτσι την έχουν ονομάσει, είναι ένα χαλκείο το οποίο επεξεργάζεται από το τελευταίο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ τι γράφει στο face book μέχρι όλες τις δηλώσεις των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν πολιτική μόνο με την επικοινωνία, είναι βαθιά γελασμένοι. Εμείς, κύριε Αυτιά ξέρετε γιατί δεν ασχολούμαστε, θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο και όχι για το τελευταίο μέλος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για τα κορυφαία στελέχη. Ο κ. Βορίδης βγήκε προχθές και είπε θανατική ποινή στην Ελλάδα. Προσέξτε, θανατική ποινή υπάρχει στον κόσμο, μονάχα σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, στην Κίνα ίσως και δεν ξέρω σε ποια άλλα καθεστώτα τα οποία η διεθνής αμνηστία, διεθνείς οργανισμοί έχουν κάνει ολόκληρη εκστρατεία για να το σταματήσει αυτό. Και έρχεται ο κ. Βορίδης ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά γνωρίζουμε από τη διαδρομή του ότι προέρχεται από το χώρο της άκρας δεξιάς, δεν αλλάζουν οι άνθρωποι, δεν αλλάζουν χούγια και προτείνει αυτό το πισωγύρισμα για τον τόπο μας. Δεν βγήκαμε λοιπόν, εμείς να ζητάμε στο Σαμαρά, να μας εξηγήσει, να απολογηθεί διότι εμείς κύριε Αυτιά δεν κάνουμε πολιτική φθηνής επικοινωνίας, εμείς ασχολούμαστε τούτη την ώρα και έχουμε βάλει τα επιτελεία μας να δουλεύουν για να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου μόλις γίνουμε κυβέρνηση. Γιατί ξέρουμε ότι όσα επικοινωνιακά χαλκεία και να φτιάξουν την πραγματικότητα δεν μπορούν να την ρετουσάρουν. Η πραγματικότητα δεν παίρνει «photoshop» όπως πήρανε οι εικόνες των ληστών, των παιδιών αυτών, μια μεγάλη τραγωδία που φάνηκε ότι όταν σκοτώθηκε ο Γρηγορόπουλος, σκοτώθηκαν μαζί του και ανθρώπινες ψυχές νέων παιδιών που οδηγήθηκαν σε αυτό το δρόμο.
Αλλά αυτή η εικόνα, η εικόνα του photoshop μας προσβάλλει ως χώρα. Λέω, λοιπόν, ότι όσο και αν θέλεις να φτιασιδώσεις την πραγματικότητα, δεν μπορούν να βάλουν photoshop στα σηκωμένα χέρια που παίρνουν τις σακούλες με τα ζαρζαβατικά και τις ντομάτες. Τι photoshop να κάνουν εκεί; Πώς μπορείς να παραχαράξεις την πραγματικότητα; Πως μπορείς να ξεφύγεις και να μην αντιμετωπίσεις τα πραγματικά προβλήματα που είναι η αναξιοπρέπεια, η ανέχεια, η φτώχεια, η πείνα, στην οποία έχει βυθιστεί μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού.
- …Μεταξύ Μέρκελ και Ομπάμα ο Αλ. Τσίπρας προς τα πού κοιτάζει;
Ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζουν τον ελληνικό λαό. Εμείς είμαστε με την Ελλάδα, τους έλληνες και τις ελληνίδες, με τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Βρεθήκαμε και θα βρεθούμε σε όλο τον κόσμο για να διατρανώσουμε ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι έγκλημα, είναι ανθρωπιστική κρίση και καταστροφή. Με κορόιδευαν βέβαια, γιατί πήγα στη Λατινική Αμερική κα έλεγαν ότι πάω να κάνω ταξίδι αναψυχής. Είδα το μισό υπουργικό συμβούλιο στη Βραζιλία και την Αργεντινή και τους δυο προέδρους και έναν μεγάλο ηγέτη τον Λούλα. Προσπάθησα να αποκτήσει η Ελλάδα διεθνείς συμμάχους σε αυτή τη διεθνή σύγκρουση με τις πολιτικές της κ. Μέρκελ που βυθίζουν όλη την Ευρώπη στην ύφεση και απειλούν την παγκόσμια οικονομία με ύφεση. Βρέθηκα στη Γερμανία, στις ΗΠΑ. Διότι εμείς δεν έχουμε δογματική αγκύλωση στο να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας. Θα τα υπερασπιστούμε. Θα συνομιλήσουμε και με το διάβολο, είπα σε κάποια συνέντευξή μου. Δεν φοβόμαστε την εξουσία. Την θέλουμε για να αλλάξει πορεία ο τόπος και θα βρεθούμε ακόμα και με τους ισχυρότερους αντιπάλους στο τραπέζι για να διεκδικήσουμε για τη χώρα και το λαό.
- Οι αμερικάνοι πως σας είδανε;
Παντού μας υποδέχονται ως την επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας και θέλουν να μας ακούσουν.
- Το είπαν αυτό οι αμερικανοί;
Το έγραψαν οι New York Times και είναι ανάγκη να σας πω εγώ τι είπαν για να ευλογώ τα γένια μου. Εσείς διαβάζετε και μπορεί να μην τα προβάλουν στα δελτία των 8 και 9, αλλά εσείς τα διαβάζετε και γνωρίζετε. Παντού, και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και στη Λατινική Αμερική ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζεται ως η επόμενη κυβέρνηση της χώρα και άρα θέλουν να ακούσουν περισσότερο. Να ακούσουν και όχι να πουν. Και από εμάς ακούνε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και ακούν από εμάς ένα σχέδιο που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Είναι μια ευρωπαϊκή λύση για την έξοδο από την κρίση που εν μέρει ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό και με ένα μέρος των δικών τους συμφερόντων. Γιατί αν επεκταθεί η λιτότητα σε όλη την Ευρώπη και η ύφεση δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, αλλά είναι ευρωπαϊκή τότε θα οδηγηθεί σε επιβράδυνση η παγκόσμια οικονομία και ενδεχομένως σε ύφεση. Διότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα σταματήσουν να έχουν αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης και ιδίως η Κίνα. Αν, λοιπόν, η Κίνα επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, εξαιτίας αυτής της καταστροφικής πολιτικής της κ. Μέρκελ τότε κινδυνεύει να μπει στο σπιράλ της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία.
Στις ΗΠΑ με τις γνωστές και δεδομένες διαφορές που έχουμε για τη γεωστρατηγική οπτική, με τις δεδομένες διαφορές που έχουμε για το κοινωνικό κράτος που δεν υπάρχει εκεί και έκανε προσπάθειες ο Ομπάμα με το πρόγραμμα για την περίθαλψη να αλλάξει έστω κάτι, αλλά δεν μπορεί να είναι μοντέλο για εμάς το κοινωνικό κράτος της Αμερικής, αλίμονο. Αλλά, παρʼ όλα αυτά, εκεί την κρίση του χρέους την αντιμετώπισαν με κεϋνσιανές πολιτικές. Δηλ. με πολιτικές τόνωσης της ζήτησης. Αυτά τα απλά πράγματα που λέμε εδώ εμείς ότι θα δώσουμε τα ελάχιστα που πρέπει να δώσουμε στους χαμηλόμισθους και στους χαμηλοσυνταξιούχους και μας λένε ότι είμαστε λαϊκιστές. Έτσι αντιμετώπισαν εκεί την κρίση και δεν έχουν εκατομμύρια στους δρόμους να πεινάνε. Έτσι αντιμετώπισαν εκεί την κρίση με επεκτατική χρηματοπιστωτική πολιτική. Αυτό εμείς δεν θα το αναγνωρίσουμε; Δεν θα πούμε ότι σε σχέση με γίνεται στην Ευρώπη και το μοντέλο της Ευρώπης είναι καταστροφικό; Δεν θα αναζητήσουμε συμμαχίες ακόμη και στο απέναντι στρατόπεδο αν θέλουμε στη βάση κάποιων κοινών συμφερόντων και συγκυριακά έστω να εμποδίσουμε τη στρατηγική της κ. Μέρκελ στην Ευρώπη, στην οποία είναι παραδομένος κ. Σαμαράς; Δεν υπάρχει κανένας ηγέτης στην Ευρώπη που να υποστηρίζει την κ. Μέρκελ. Μόνο ο Σαμαράς υπάρχει. Είναι απίστευτα πράγματα αυτά.
- Θα αφήσετε το λάθος του ΔΝΤ; Δεν έχει γίνει πουθενά αλλού στον κόσμο. Και θα έρθει αύριο η τρόικα να ζητήσει μέτρα;…Προτίθεστε να ζητήσετε από τους πολιτικούς αρχηγούς μια εθνική πολιτική για να διορθωθεί το λάθος, ώστε να υπάρξουν ηπιότερα μέτρα στο εγγύς μέλλον;
Το έχω προτείνει ήδη. Ζήτησα το προηγούμενο Σάββατο από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να πάει στη Σύνοδο Κορυφής και να θέσει προ ημερησίας διάταξης εκτάκτως το θέμα αυτό. Δεν είναι δυνατόν ένα εκ των τριών της τρόικα και με τη συμβολική σημασία που έχει το ΔΝΤ να λέει κάναμε λάθος, να λέει ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ο πρωθυπουργός της χώρας να κάνει το λιοντάρι στους εργαζόμενους που διεκδικούν κάτι παραπάνω, αλλά την πάπια όταν πηγαίνει στους ευρωπαίους εταίρους.
Εδώ τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και με βάζει σε σκέψεις αυτή η παραδοχή. Δεν πιστεύω ότι έκαναν λάθος. Ήταν μια συνειδητή επιλογή να πάμε στην εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα απλά δεν υπολόγισαν σωστά τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας, τις οποίες από την εκπομπή σας έγκριτοι οικονομολόγοι, εργατολόγοι και θυμάμαι ο κ. Ρομπόλης της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ έλεγε διαρκώς ότι είναι καταστροφικό και ότι ίσως μπορεί να δουλεύει με τραγικές συνέπειες σε κάποιες χώρες της Ν.Α Ασίας, αλλά στην Ελλάδα που είναι μια χώρα που την παραγωγική της βάση τη στηρίζει στις ΜμΕπιχ που δεν είναι εξαγωγικές όταν πηγαίνεις στην εσωτερική υποτίμηση έχεις καταστροφικά αποτελέσματα. Ο κόσμος σταματάει να καταναλώνει και βάζουν λουκέτο οι ΜμΕπιχ. Δεν είχαν υπολογίσει αυτό σωστά, αλλά δεν έκαναν λάθος στην εσωτερική υποτίμηση, αυτή ήταν η στρατηγική τους. Είναι στρατηγική τους επιλογή η φτωχοποίηση της Ελλάδας. Είναι στρατηγική τους επιλογή η μετατροπή της Ελλάδας σε ειδική οικονομική ζώνη. Είναι στρατηγική τους επιλογή να μην ενισχύσουν την παραγωγική ανασυγκρότηση και να δέσουν σιδεροδέσμια την Ελλάδα ως αποικία χρέους και να βρισκόμαστε όμηροι των πολιτικών της κ. Μέρκελ και της ΕΚΤ. Η παραδοχή, όμως, έχει ένα ενδιαφέρον. Σημαίνει ότι κάπου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν αντιληφθεί αυτό που λέμε και εμείς. Ότι ο κίνδυνος δεν είναι πλέον για την Ελλάδα, είναι για όλη την Ευρώπη. Ότι ο κίνδυνος από αυτή την αδιέξοδη πολιτική της κ. Μέρκελ είναι η κατάρρευση της Ευρώπης που θα πυροδοτήσει μια γενίκευση της παγκόσμιας κρίσης.
- Ο κ. Σόρος λέει ότι αν συνεχίσει η Μέρκελ τα ίδια κι αν δεν πέσει λίγο το ευρώ θα ισοπεδωθεί όλος ο Νότος.
Αυτό, λοιπόν σηματοδοτεί. Και έχει ένα ενδιαφέρον ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εμείς τα ακούσαμε αυτά. Πόσο παράδοξο όμως είναι κ. Αυτιά οι κυνικοί τεχνοκράτες του ΔΝΤ να τα λένε αυτά και να μην τα λέει αυτά εδώ ο Στουρνάρας και ο Σαμαράς. Και να βγαίνει ο κ. Στουρνάρας και να δίνει συνεντεύξεις και να λέει ότι θα πάμε στην ανάκαμψη και θα έχουμε ανάπτυξη. Και ο Στουρνάρας πριν 1,5 χρόνο έλεγε ότι τώρα θα έχουμε ανάκαμψη. Κάθε χρόνο λέει ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε ανάκαμψη. Ακόμα και αν φτάσουμε σε μια εικονική ανάκαμψη στο 0.3%, αυτό θα συμβεί πάνω σε κοινωνικά ερείπια. Έχουν 7δις ανεξόφλητα χρέη προς ιδιώτες και δεν έχουν πρωτογενές πλεόνασμα. Ντροπή. Φοιτητές του πρώτου έτους των Οικονομικών Επιστημών θα τους είχανε διαγράψει με αυτά που λένε.
- Μου λένε πάρα πολλοί ότι ο Τσίπρας συμπαθεί τον Καραμανλή. Ισχύει;
Αυτό είναι μια παραπολιτική συζήτηση. Έχω σχέσεις ανοιχτές με μια σειρά από αντιπάλους μου πολιτικούς, όπως και μέσα στο κοινοβούλιο. Όταν συναντώ κάποιον στη Βουλή τον χαιρετάω. Αυτό, όμως, όχι κάτι παραπάνω. Και είναι σαφές ότι το κόμμα που άσκησε την πιο δριμεία και σκληρή κριτική στη διακυβέρνηση Καραμανλή ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.
- Δεχθήκαμε πολλά μηνύματα και θέλω να σας πω τα περισσότερα από αυτά που λέει ο κόσμος. Για το Κατοχικό δάνειο και αν θα μπορέσει να γίνει συμψηφισμός.
Δεν θέλουμε συμψηφισμό και για λόγους ηθικούς ακόμα και ένα μάρκο να ήταν που λέει και το βιβλίο του Μ. Γλέζου, να μας το αποδώσουν. Δεν είναι θέμα συμψηφισμού. Είναι θέμα ότι αυτά τα οποία μας χρωστάνε και έχουν καταγραφεί ότι μας τα χρωστάνε να τα διεκδικήσει μια ελληνική κυβέρνηση με αξιοπρέπεια και με σθένος.
- Επίσης, ρωτούν αν θα καταφέρετε να αποκαταστήσετε τις αδικίες, όπως πχ τους ομολογιούχους. Αυτή την ώρα βρίσκονται στον αέρα 3.000 ομολογιούχοι. Μπορείτε να αποκαταστήσετε αυτούς τους ανθρώπους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;…
Είναι πολύ σημαντικό θέμα, αλλά ήμουν και εγώ σαν αυτούς που έδιναν υποσχέσεις και δεν τις πραγματοποιούσαν θα ήμουν πλήρως αναξιόπιστος. Τη μεγάλη και τη βαριά ευθύνη για τους μικρο-ομολογιούχους την έχουν οι κυβερνήσεις που έκανα το PSI. Το αν θα μπορέσει να αποκατασταθεί ένα μέρος αυτής της αδικίας θα εξαρτηθεί από την έκβαση της διαπραγμάτευσης που θα κάνουμε για το χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό δεν μπορώ να βγω και να το εγγυηθώ σήμερα. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ εγώ είναι ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί με σθένος στην Ευρώπη και θα πει κατεβάστε τα μολύβια, κλέιστε και το φως, διότι χθες έπεσε το φως εκεί που μίλαγα και βρήκα την ευκαιρία να το πω, να πάμε σε μια λύση βιώσιμη για την Ευρώπη, την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, αντίστοιχη με αυτή το 1953 με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης, μορατόριουμ και προοπτική. Και εκεί θα θέσουμε και το ζήτημα των μικρο-ομολογιούχων.
- Τελικά πληρώσατε το χαράτσι της ΔΕΗ ή τα δώσατε όπως είπατε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα;
Εμείς δεν κάνουμε επικοινωνιακή πολιτική της φανφάρας, όπως κάνουν κάποιοι οι οποίοι τη μια βγαίνουν ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης και την άλλη πουλάνε βιβλία της οκάς σε κανάλια μετά της 12 το βράδυ. Εμείς είχαμε πει με ευθύτητα ότι δεν θα πληρώσουμε για λόγους παραδειγματικούς το χαράτσι, ώστε όταν έρθουν σε μας να πιάσουν πρώτα εμάς και μετά τον απλό λαό. Προσέξτε όμως γιατί την πατήσανε. Την πατήσανε για έναν απλό λόγο. Διότι εγώ ζω στο νοίκι. Τι να κάνουμε; Υπάρχουν και πολιτικοί αρχηγοί που ζουν στο νοίκι. Δεν έχω αυτή δυνατότητα. Τι να κάνουμε; Είχα βγει και είχα πει παραδειγματικά πρώτο εμένα να πιάσουν, πρώτη την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι το ίδιο κάνουμε και το ίδιο έκανε και η κ. Παπαρήγα, αλλά τι να κάνουμε; Αυτή είναι η πραγματικότητα, Υπάρχουν και κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί που δεν ζουν στην Κηφισιά σε επαύλεις.
- Πόσο σας άλλαξαν τα μωρά; Πόσα χρωστάνε; Χρωστάνε 32.000 ευρώ το καθένα. 64.0000 ευρώ χρωστάνε τα παιδιά σας και τα παιδιά μου.. ..
Αλλάζει όλη σου η ζωή με τα παιδιά γιατί αποκτά νόημα και περιεχόμενο. Δεν είναι ανάγκη να το πω εγώ αυτό δημόσια, αφού όλοι το γνωρίζουν. Και πράγματι αυτό που πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε μια και δυο φορές είναι ότι αυτά που ζούμε σαν κινηματογραφική ταινία αυτά τα 3 χρόνια δυστυχώς θα μας στιγματίσουν για πολλές δεκαετίες, όπως στιγμάτισαν παλιότερες γενιές η Μικρασιατική καταστροφή και ο ξεριζωμός, ο πόλεμος, ο Εμφύλιος πόλεμος και δεν το έχουμε καταλάβει, αλλά αυτό που ζούμε δεν αφορά εμάς. Αφορά τις επόμενες γενιές. Τώρα έχουμε ένα καθήκον παραπάνω να σταθούμε στο ύψος της ευθύνης, διότι αφορά τις επόμενες γενιές και τα νέα παιδιά. Αφορά τα παιδία που σήμερα ξεριζώνονται από τη χώρα και το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, οι ερευνητές και οι επιστήμονες, φεύγουν από τη χώρα και ήταν εκατοντάδες αυτοί με υποδέχθηκαν στο Κολούμπια και ήταν συγκλονιστικό να βλέπεις νέα παιδία τα οποία δεν έχουν ελπίδα να γυρίσουν ξανά πίσω στην πατρίδα μας. Το πιο δυναμικό κομμάτι, αυτούς που θέλουμε να κρατήσουμε εδώ για να είναι πρωτοπορία ώστε αύριο να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα. Και αυτό είναι το δράμα μας. Δεν πρέπει να χαθεί άλλη μια γενιά. Αυτά τα παιδιά που είναι 5,10 χρονών. Αν κάτι πρέπει να κάνουμε για να μπει φρένο σε αυτή την καταστροφή, είναι γιατί το χρωστάμε στις επόμενες γενιές. Αλλά να τελειώσω με ένα αισιόδοξο μήνυμα.
Αυτός ο τόπος έχει ζήσει ίσως και μεγαλύτερες καταστροφές από αυτή που ζούμε σήμερα. Μπόρεσε και στάθηκε στα πόδια του, μπόρεσε και ανασυγκρότησε αυτός ο λαός τις δυνάμεις σε πιο δύσκολες στιγμές μετά τον ξεριζωμό, μετά τον Εμφύλιο πόλεμο και γιατί έγινε αυτό; Έγινε διότι υπήρξε ένα εθνικό συλλογικό όραμα. Κι αυτό το όραμα θέλουμε να δώσουμε εμείς στον ελληνικό λαό. Δε μπορεί το συλλογικό μας όραμα να είναι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις και η λιτότητα. Δε μπορεί το συλλογικό μας όραμα να είναι η ανεργία και η φτώχεια και η αναξιοπρέπεια. Ούτε νόμος και τάξη. Το συλλογικό μας όραμα πρέπει να είναι να ξανακάνουμε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της με αξιοπρέπεια. Το συλλογικό μας όραμα πρέπει να είναι να αλλάξουμε κι εμείς συνήθειες. Να προχωρήσουμε σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Να σταματήσει το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία, να σταματήσει φακελάκι στα νοσοκομεία, να σταματήσει η αδικία. Το συλλογικό μας όραμα είναι να φτιάξουμε ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο. Το συλλογικό μας όραμα είναι να μπορούμε να παράξουμε από το δικό μας μόχθο και να διανέμουμε δίκαια το παραγόμενο προϊόν. Το συλλογικό μας όραμα πρέπει να είναι να σταματήσουμε να ζούμε από τα δανεικά και αν ζήσουμε από τις δικές μας δυνάμεις. Και πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πιστεύω ότι μπορεί ο ελληνικός λαός να πάρει δύναμη από την ιστορία του, να αντλήσει από τις δημιουργικές του δυνάμεις και να σταματήσει αυτήν την καταστροφή. Να νικήσει το φόβο και να ξαναχτίσει την προοπτική και τη δημιουργία. Δε θα είναι ένας εύκολος δρόμος, αλλά θα είναι ένας δρόμος δημιουργικός τον οποίο θα τον βαδίσουμε με αυτοπεποίθηση και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.
Διεκδικώ με πάθος εδώ και 7 μήνες κάποια στιγμή να συνομιλήσω με τον κύριο Σαμαρά. Κρύβεται. Δε βγαίνει στους τηλεοπτικούς σταθμούς, όχι σε μένα, στους δημοσιογράφους, έστω σε αυτούς με τους οποίους αισθάνεται πιο ασφαλής. Δε βγαίνει πουθενά Μόνο στημένες δηλώσεις. Μόνο στημένες συνεντεύξεις σε εφημερίδες δε βγαίνει στο γυαλί σε ζωντανό χρόνο... Δεν έρχεται τη βουλή. Ο πολιτικός διάλογος πρέπει να διεξάγεται σε αυτόν τον τόπο. Κι εγώ ζητώ από σας να τον προσκαλέσετε και τον πρωθυπουργό όπως ήρθα εγώ σήμερα, χωρίς στημένες ερωτήσεις με ανοιχτά χαρτιά με ερωτήσεις από τον κόσμο, αν δε θέλει μαζί μου έστω μόνος του. Ένας διάλογος είναι στοιχειό της δημοκρατίας.
To Γραφείο Τύπου