Τη στιγμή που όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις μέσω των πολιτικών της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης, ευθύνονται για την ανεπανάληπτη διόγκωση της ανεργίας των νέων- που πλέον αγγίζει το 57%, και την παγίωση του «νέου φτωχού εργαζόμενου» , παρουσιάζετε ως λύση σωτηρίας για τους νέους ανθρώπους ένα «νέο σχέδιο» που περιλαμβάνει 20 δράσεις, εκ των οποίων οι 13 είναι «παλαιές» και τρέχουν με ελάχιστη αποτελεσματικότητα (όπως η παρακολούθηση ενός «σεμιναρίου επιχειρηματικότητας», ή η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού!). Tο παραπάνω σχέδιο κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το εξαιρετικά επικίνδυνο όσο και αναποτελεσματικό δίπολο της «ενίσχυσης των ενεργητικών και αποδυνάμωση των παθητικών πολιτικών απασχόλησης», που αποτελεί τον κεντρικό άξονα παρέμβασης του Μνημονίου ΙΙΙ. Έτσι, επεκτείνεται η δήθεν κοινωνική επιχειρηματικότητα και παγιώνονται νέα προγράμματα δανεισμού και ανακύκλωσης ανέργων, προς ομηρία και εκμετάλλευση των νέων ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω πρόγραμμα (βλ. δράση 1,14) κινείται σε 5 βασικούς άξονες: οι εργοδότες διασφαλίζουν δωρεάν εργατικό δυναμικό καθώς σε κάποιες περιπτώσεις επιδοτούνται πλήρως για την απασχόληση των νέων, απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές καθώς αυτές πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ, οι απολαβές των εργαζομένων που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά είναι αρκετά χαμηλότερες από το νόμιμο κατώτατο μισθό, (460 ευρώ το μήνα, για τους απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ, 400 ευρώ για τους υπόλοιπους, 300 ευρώ για τους απόφοιτους της τεχνικής εκπαίδευσης ) το χρονικό διάστημα της εργασίας των νέων σπάνια ξεπερνά τους 6 μήνες, ενώ οι εργαζόμενοι δεν ασφαλίζονται για την συνταξιοδότηση τους.
Επειδή με την υπʼ αριθμ. πρωτ. 834- 16/1/2013 απάντηήση σας, σε ερώτηση που σας είχαμε καταθέσει προκύπτει ότι αναγνωρίζετε την απόφαση που εξέδωσε η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, από τα μνημονιακά μέτρα που συντρίβουν τη νεολαία και τον κόσμο της εργασίας.
Ερωτάσθε:
1. Για ποιο λόγο οι νέοι που συμμετέχουν στα συγκεκριμένα προγράμματα αμείβονται με μισθούς των 300, 400 και 460 ευρώ, δηλαδή, αρκετά χαμηλότερους από το νόμιμο κατώτατο μισθό με το πρόσχημα της “κατάρτισης, δεδομένου ότι η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το άρθρο 10 παράγραφος 2 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για το δικαίωμα σε επαγγελματική κατάρτιση (παροχή ή προώθηση ενός συστήματος μαθητείας για τους νέους) και προχωρά σε σύσταση ή και σε μέτρα εναντίον των παραβάσεων, καθώς η νομοθεσία δεν προβλέπει ένα επαρκές σύστημα μαθητείας, ούτε ρυθμίσεις για την εκπαίδευση των νέων σε διάφορες μορφές απασχόλησης, όπως επίσης και ότι η διαφοροποίηση των αποδοχών των νέων εργαζόμενων κάτω από 25 ετών αντίκειται στην Αρχή της Μη Διάκρισης (άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη) και είναι παράνομη καθώς ρίχνει τους νέους κάτω από το όριο της φτώχειας των 580?/μήνα.
2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να σταματήσει η καταστρατήγηση στοιχειωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στα προγράμματα αυτά, και να δοθεί πραγματική στήριξη στη νέα γενιά;
Ο ερωτών Βουλευτής
Μπάρκας Κωνσταντίνος