Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/02/2013

Δήλωση των βουλευτών Αʼ και Βʼ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη λίμνη Κορώνεια

Με αφορμή την Καταδικαστική Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας για την απουσία ουσιαστικής προστασίας της Λίμνης Κορώνεια, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιάννης Αμανατίδης (Αʼ Θεσσαλονίκης), Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου(Βʼ Θεσσαλονίκης), Γιάννα Γαϊτάνη(Αʼ Θεσσαλονίκης), Τάσος Κουράκης (Αʼ Θεσσαλονίκης) και Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Αʼ Θεσσαλονίκης) προχώρησαν στην παρακάτω ανακοίνωση:

«Στις 07-02-2013 εκδόθηκε η Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία δεν έλαβε «…τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή της υποβαθμίσεως των φυσικών οικοτόπων και των οικοτόπων για τα οποία έχει οριστεί η ζώνη ειδικής προστασίας…» και δεν προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προστατευτεί ουσιαστικά η Λίμνη Κορώνεια. Η Απόφαση ήταν καταδικαστική για τη χώρα μας.

Μετά από δέκα χρόνια εφαρμογής του σχεδίου για τη διάσωση και αποκατάστασή της η λίμνη Κορώνεια έχει σχεδόν χαθεί. Ένας σημαντικός βιότοπος και ένας πυλώνας για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής του Λαγκαδά σε κάθε επίπεδο, αφέθηκε να καταστραφεί. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η «προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους…». Στην περίπτωση της Κορώνειας είναι παραπάνω από προφανές ότι όσοι διαχειρίστηκαν από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας τις τύχες της Κορώνειας απέτυχαν οικτρά να εφαρμόσουν τις επιταγές του συντάγματος. Δεν κατάφεραν να εξαλείψουν τη ρύπανση της λίμνης από τις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής του Λαγκαδά. Δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την ύπαρξη δικτύου αποχέτευσης και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων στην ίδια περιοχή. Δεν κατάφεραν να εγκαταστήσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα άρδευσης και να περιορίσουν την υπεράντληση των υδάτων μέσα από τις χιλιάδες παράνομες γεωτρήσεις, ενώ, επέτρεψαν και την καταπάτηση των εδαφών της.

Η αποτυχία στην προστασία και την αποκατάσταση της Κορώνειας δεν οφείλεται σε αυτούς μόνο που κλήθηκαν να υλοποιήσουν το σχέδιο για τη διάσωση της. Πρόκειται για την αποτυχία ενός κράτους να προτάξει την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών επεξεργασίας αστικών και βιομηχανικών λυμάτων και την αλλαγή του υδροβόρου μοντέλου πρωτογενούς παραγωγής, ώστε να εξασφαλίζεται η ισορροπία μεταξύ των ανθρωπογενών-παραγωγικών δραστηριοτήτων και του φυσικού περιβάλλοντος. Πρόκειται, εντέλει, για την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και των τοπικών αρχών που πρόσκειντο στην κεντρική διοίκηση, οι οποίοι παρείχαν ασυλία στην ασυδοσία των βιομηχάνων και εξυπηρετούσαν τα πελατειακά τους δίκτυα.

Η καταδικαστική Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ας σημάνει –έστω και την ύστατη ώρα–  τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες πολιτικές, προκειμένου να ανακοπεί η οριστική καταστροφή της Κορώνειας και να αναστραφεί το μοντέλο ανάπτυξης στην περιοχή.»

To Γραφείο Τύπου