Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» συμμετείχαν μαζικά, παρά την καταρρακτώδη βροχή, στην μαχητική συγκέντρωση που διοργάνωσαν σήμερα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στο πλαίσιο 48ωρης Πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξαν για τις 13 & 14 Φεβρουαρίου.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών, θεσπίστηκε με νομοθετικό διάταγμα «περί προστασίας υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων ατόμων» και προέβλεπε την παροχή υπηρεσιών στο σπίτι για ηλικιωμένους που είχαν ανάγκη από φροντίδα.
Από το 1988 που ξεκίνησε πιλοτικά η υλοποίησή του, εξυπηρετήθηκαν χιλιάδες συμπολίτες μας, άτομα της τρίτης ηλικίας. Αναφέρεται ότι κατά το Β΄ εξάμηνο του 2012 συμμετείχαν στο πρόγραμμα συνολικά 297 φορείς της αυτοδιοίκησης, (Δήμοι, ΝΠΔΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Αστικές μη Κερδοσκοπικές Επιχειρήσεις των Δήμων) και άλλοι φορείς. Οι συνολικές δομές του προγράμματος ανέρχονταν σε 879 και απασχολούνταν σε αυτές 3.673 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 3.462 με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου και οι 211 με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.
Το σύνολο των ωφελούμενων και των εξυπηρετούμενων υπερβαίνει τα 100.000 άτομα.
Παρά την επιτυχία και την κοινωνική αποδοχή του προγράμματος, οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτό λήγουν στις 31-03-2013. Σύμφωνα με ενημέρωση των σωματείων των εργαζομένων, το Υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει να καταργηθεί το πρόγραμμα αντικαθιστάμενο από το «Κατʼ οίκον φροντίδα συνταξιούχων», που θα διαχειρίζεται το ΙΚΑ και θα το υλοποιούν «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις». Σημειώνεται ότι το συνολικό ετήσιο κόστος προς χρηματοδότηση του προγράμματος δεν υπερέβαινε τα 60 εκατ. ?. Η μνημονιακή κυβέρνηση επιλέγει να δώσει μέσω του «Κατʼ οίκον φροντίδα συνταξιούχων», τουλάχιστον 58 εκ. ? από τα ασφαλιστικά ταμεία για την φροντίδα των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων στους ιδιώτες, στον ιδιωτικό κανιβαλισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες, θα ευτελιστούν οι αποδοχές των εργαζομένων και θα μειωθεί ο αριθμός των ωφελουμένων σε 48.000 άτομα περίπου, χωρίς να εγγυάται κανείς ότι δεν θα βαίνει μειούμενος.
Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ενάντια στο σχεδιασμό της μνημονιακής κυβέρνησης για δημιουργία «κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων» με αβέβαιο μέλλον, που θα αναπαράγουν την λογική των ΜΚΟ. Αντιστέκονται στην ανεργία των περίπου 3.700 εργαζομένων, οι οποίοι σημειωτέον έχουν επιλεγεί μέσω ΑΣΕΠ και εργάζονται επί χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές παραμένοντας απλήρωτοι επί μήνες.
Οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν να μειωθεί περίπου στο μισό ο αριθμός των χιλιάδων ωφελούμενων και εξυπηρετούμενων σε όλη τη χώρα, με απαράδεκτα κριτήρια αποκλεισμού!
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων του προγράμματος οι οποίοι ζητούν:
• Νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού στις Δημοτικές Δομές.
• Σύσταση κοινωνικών υπηρεσιών στους Δήμους όπου θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι.
• Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
Η Πολιτεία οφείλει σε μία εποχή όπου μεταξύ των πρώτων θυμάτων της κρίσης συγκαταλέγονται τα άτομα της τρίτης ηλικίας, αντί να συμπεριφέρεται με ανάλγητο τρόπο, να δείξει κοινωνική ευαισθησία και να μεριμνήσει για τη διασφάλιση των δημοτικών δομών και του προσωπικού, να διευρύνει τις υπηρεσίες του προγράμματος διασφαλίζοντας την Πρόνοια και την φροντίδα προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Η Πολιτεία οφείλει επιπλέον, να μην αφήσει τις ομάδες αυτές στο έλεος του λεγόμενου κοινωνικού επιχειρείν, δηλαδή της αμαρτωλής πρακτικής των ΜΚΟ, των ορέξεων του κάθε Υπουργού ή διαφόρων τοπικών παραγόντων και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
To Γραφείο Τύπου