*********
«Δεν ξέρω κ. Υπουργέ αν διατηρείτε την ίδια αισιοδοξία που κατά καιρούς εμφανίζεστε να έχετε για τα οικονομικά της χώρας μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα διατηρείτε την ίδια αισιοδοξία που διατηρούσατε παλιότερα, τον πρώτο καιρό του μνημονίου και ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, όταν διαρκώς κάνατε προβλέψεις ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι χρόνος ανάπτυξης, αλλά δυστυχώς πολλοί επόμενοι χρόνοι καθ΄ όλη τη διάρκεια της τριετούς προσαρμογής μέσα στο μνημόνιο είναι και θα είναι δυστυχώς και οι επόμενοι χρόνοι ύφεσης.
Σας θυμίζω, το 2010 στις εκθέσεις του ΙΟΒΕ προβλέπατε για την επόμενη πενταετία ανάπτυξη 13% περίπου. Κι όπως θα έχετε προσέξει, αυτές οι προβλέψεις δεν έχουν επαληθευτεί. Κι όχι μόνο δεν έχουν επαληθευτεί, αλλά βρισκόμαστε σ΄ έναν καταστροφικό φαύλο κύκλο. Σε ένα κοινωνικό κραχ, σε μια κοινωνική κόλαση στην Ελλάδα. Γιατί, ξέρετε, ορισμένες φορές οι τεχνοκράτες επιλέγετε να μιλάτε για νούμερα και για μεγέθη, αλλά κάποια μεγέθη δεν είναι απλά στατιστικές. Όταν σ΄αυτή τη χώρα έχουμε φτάσει να έχουμε επίσημη ανεργία 27% κι όταν σ΄αυτή τη χώρα βρισκόμαστε σε διαρκή μείωση του ΑΕΠ που πλησιάσει τις 25 μονάδες, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι μεγέθη κοινωνικής διάλυσης, που έχουν υποστεί χώρες μονάχα σε διάρκεια πολέμου.
Θα ήθελα λοιπόν να σας πω ότι αυτή η συζήτηση που άνοιξε για το λάθος του πολλαπλασιαστή είναι μια συζήτηση που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Όμως ήταν ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση.
Τον περασμένο Οκτώβριο οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πρωτομίλησαν για λάθος. Αν θέλετε την εκτίμησή μου υπάρχει συνειδητή πολιτική επιλογή. Είναι μια συνταγή αποτυχημένη που εφαρμόζεται από την πλευρά του ΔΝΤ και σε άλλες χώρες χρόνια τώρα και υιοθετήθηκε και από την Ε.Ε. Όμως δεν είναι πολλές οι φορές που οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ μιλούν για λάθος. Κι αυτό, κατά τη δική μας εκτίμηση, ήταν ένα σήμα. Ένα σήμα μιας πρόβλεψης, μιας αποδοχής, μιας παραδοχής ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει. Προεξόφλησαν μ΄ αυτή την τοποθέτηση την αποτυχία του προγράμματος. Για δικούς τους λόγους. Αλλά αυτό θα έπρεπε από τη δική μας πλευρά να αξιοποιηθεί κ. υπουργέ.
Ήταν μια σημαντική, μια μοναδική ευκαιρία για να κάνετε πράξη τις ψεύτικες προεκλογικές δεσμεύσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης. Δεν το κάνατε.
Σας θυμίζω ότι δεν αιφνιδιαστήκατε από την παραδοχή του λάθους. Εδώ έχω την Έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών, Ιούλιος 2011, δεν ήσασταν εσείς αλλά προφανώς την γνωρίζετε, Έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας μας που, όχι μόνο προβλέπει, αλλά επισημαίνει ότι ο πολλαπλασιαστής όχι μόνο δεν θα είναι 0,5, αλλά έλεγε πάνω από 2 αυτή η έκθεση. Άρα ήταν γνωστό στην ελληνική κυβέρνηση ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται έχει λάθος πολλαπλασιαστή, υπολογίζει λάθος την ύφεση.
Εσείς λοιπόν κ. υπουργέ, από τον Οκτώβρη που έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, και η κυβέρνηση προφανώς και ο κ. Πρωθυπουργός που δεν έρχεται στη Βουλή, δεν ανοίξατε καθόλου αυτή τη συζήτηση. Σαν να μην ακούσατε τι συνέβη. Κι όχι μόνο δεν διεκδικήσατε κάτι διαφορετικό, στην αρχή σιγή ασυρμάτου και όταν, μετά από την πίεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι όλης της κοινωνίας, κάποια στιγμή πήγατε στο Eurogroup να θέσετε το θέμα, το θέσατε λίγο ως πολύ –επιτρέψτε μου αυτή την εκτίμηση- όπως έθετε, στο ανέκδοτο με το λαγό και το λιοντάρι, ο λαγός καμιά φορά αστεία απέναντι στο λιοντάρι. Λέμε και καμιά φορά και καμιά αστειότητα για να περνάει η ώρα. Δεν ξέρω πραγματικά τι είδους διαπραγμάτευση κάνατε και πώς το θέσατε. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι την επόμενη μέρα βγήκε ο Όλι Ρεν και είπε ότι δεν υπάρχει θέμα. Σε μια επιστολή που έστειλε δεν αναφέρθηκε ούτε καν στη λέξη ύφεση, δεν υπήρχε στο λεξιλόγιό του η λέξη ύφεση.. Κι ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι πρέπει να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το λάθος, παρά την παραδοχή.
Κι αυτό εμάς κ. υπουργέ ξέρετε τι μας θυμίζει; Μας θυμίζει την περίοδο του Μεσαίωνα, όπου όλοι έβλεπαν ότι οι επιστήμονες έκαναν προβλέψεις οι οποίες ήταν αληθινές, αλλά, επειδή υπήρχε μια ανωτέρα δύναμη, έπρεπε η ανθρωπότητα να συνεχίσει να πιστεύει το λάθος και να εφαρμόζει το λάθος.
Κι έρχομαι τώρα και στις δικές σας ευθύνες. Όχι μόνο δεν θέσατε το θέμα, αλλά είπατε ότι η συζήτηση αυτή είναι μια ακαδημαϊκή συζήτηση. Κύριε υπουργέ είναι ακαδημαϊκή συζήτηση το ότι έχουμε ενάμιση εκατομμύριο ανέργους; Είναι ακαδημαϊκή συζήτηση ότι έχουν κλείσει η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα, έχουν βάλει λουκέτο; Είναι ακαδημαϊκή συζήτηση ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν να πάρουν τα φάρμακά τους και έχουμε έλλειψη φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία; Είναι άραγε ακαδημαϊκή συζήτηση ότι υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες στον τόπο μας που δεν έχουν να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης και κρυώνουν; Είναι ακαδημαϊκή συζήτηση ότι έχουμε πάνω από 5 χιλιάδες αυτοκτονίες σ΄ αυτό τον τόπο;
κ. Υπουργέ σέβομαι ότι είστε ακαδημαϊκός. Αλλά, όταν ασχολείστε με την εφαρμοσμένη πολιτική, όλα αυτά δεν είναι ακαδημαϊκή συζήτηση. Ξέρω θα φτιάξουν διδακτορικές διατριβές πάνω σ΄ αυτά που κάνετε. Αλλά, επιτρέψτε μου, αυτή η αναφορά σας ήταν άστοχη. Δεν είναι ένα ακαδημαϊκό ζήτημα, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα.
Και έρχομαι στην ουσία.
Ο κ. Ρεν είπε ότι οι επιπτώσεις από το λάθος στους πολλαπλασιαστές είναι οριακές και άνευ σημασίας. Συμφωνείτε μ΄ αυτή την άποψη;. Κι αυτό είναι το βασικό ερώτημα της σημερινής μου ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό, που θα απαντήσετε εσείς. Και σας ερωτώ με ειλικρίνεια αν συμφωνείτε στο ότι είναι άνευ σημασίας και οι επιπτώσεις είναι οριακές. Και βεβαίως, εάν συμφωνείτε με αυτό, τι πήγατε να πείτε στο Eurogroup; Τι ακριβώς θέσατε στο Eurogroup; Και, τέλος, θέλω να σας πω, θάχω τη δυνατότητα και στη δευτερομιλία, το ουσιαστικό, αυτό που αφορά την κοινωνία, είναι ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, είναι λάθος, τι σημαίνει; Ότι έρχονται στον ορίζοντα νέα μέτρα. Αυτό σημαίνει και θέλω μια ειλικρινή τοποθέτηση επ΄ αυτού κ. υπουργέ.
κ. Στουρνάρα, δυστυχώς είπατε αυτά που περίμενα να πείτε. Είστε προβλέψιμος στις απαντήσεις. Βεβαίως συνεπής σε μια άποψη, αλλά μου θυμίζετε αυτό το γνωμικό που λέει ότι οι άνθρωποι οι ισχυρογνώμονες, όταν η πραγματικότητα δεν τους επιβεβαιώνει, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα, όχι γι αυτούς. Και θα ήθελα να σας πω ότι αυτή η παρέμβασή σας εδώ επιβεβαιώνει αυτό που λέμε εδώ και καιρό ότι είστε μνημονιακότερος του μνημονίου και πιο φανατικός υποστηρικτής αυτής της πολιτικής. Αλλά αυτή η πολιτική έχει αποτύχει.
Και το αδιανόητο, αυτό που εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι πώς είναι δυνατόν αυτό να το παραδέχονται οι πιο κυνικοί τεχνοκράτες του ΔΝΤ και να μην το παραδέχεστε εσείς; Πώς είναι δυνατόν να ακούγονται από το ΔΝΤ οι φωνές ότι πρέπει να πάμε σε κούρεμα γιατί το πρόγραμμα δεν βγαίνει και να μην το λέει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Να το λένε κάποιοι εκ των δανειστών και να μην το λέει αυτός που δανείζεται. Αυτό είναι πρωτάκουστο. Και να λέτε εδώ ότι είμαι αισιόδοξος, όταν ξέρετε ότι προϋπόθεση επιτυχίας του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί είναι τα επόμενα 7-8 χρόνια, μέχρι το 2020 να έχουμε ανάπτυξη του ΑΕΠ 50 δις ευρώ. Πού θα τα βρείτε αυτά τα 50 δις ανάπτυξη, όταν παίρνετε μέτρα ύφεσης και πέφτουμε σ΄ αυτή την παγίδα της ύφεσης και της λιτότητας διαρκώς σ΄ αυτό τον φαύλο κύκλο.. Πού θα τα βρείτε;
Λέτε, έπεσαν λίγο έξω τα δημοσιονομικά έσοδα. 9% είναι λίγο. Αν το αθροίσετε.. γιατί δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη τα μέτρα του τρίτου μνημονίου που πήρατε, αν το αθροίσετε προοπτικά, θα δείτε ότι η απόκλιση δυστυχώς θα είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Και εν πάση περιπτώσει δεν χρειάζεται εδώ να λέμε θεωρίες, θεωρητικούρες. Δείτε τα αποτελέσματα από την αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης. Εδώ πρέπει να σας δώσουμε συγχαρητήρια. Βάλατε ένα μέτρο αύξηση 40% στο πετρέλαιο θέρμανσης θεωρώντας ότι έτσι θα εξοικονομήσετε περισσότερα χρήματα για το δημόσιο ταμείο. Και φυσικά αυτός που δεν έχει να πληρώσει, όσους φόρους και να τους βάλεις, δεν πληρώνει κ. υπουργέ. Είναι πάρα πολύ απλό. Εάν κάποιος δεν έχει μισθό, δεν έχει εισόδημα, είναι άνεργος, πώς θα πληρώσει; Δεν θα πάρει. Θα κρυώνει. Κι αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα στη μέση ελληνική οικογένεια, ξέρετε. Έχει γεμίσει αιθαλομίχλη η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, οι μεγάλες πόλεις και κινδυνεύει η υγεία μας, διότι ο κόσμος, για να ζεσταθεί, ψάχνει να βρει να κάψει ό,τι βρει μπροστά του. Μας έχετε οδηγήσει σ΄ έναν χειμώνα που μοιάζει με τους χειμώνες της δεκαετίας του ΄50, που δεν τους ζήσαμε εμείς, είμαστε μικρότεροι, ευτυχώς. Κάποιοι μεγαλύτεροι εξ ημών το θυμούνται.
Έχετε να πείτε κάτι γι αυτό; Ήταν σωστή αυτή η επιλογή; Κι όταν τα λέμε και συνομιλούμε απευθείας με τους δανειστές, μας λένε, α, εμείς τους στόχους βάλαμε, ρωτήστε τον κ. Στουρνάρα, είναι δικιά του επιλογή.
Προφανώς δεν υιοθετώ την άποψη που μου είπε ο κ. Σόιμπλε. Αλλά σας δίνουν κιόλας, ότι εσείς φταίτε. Αλλά βεβαίως εσείς έχετε υιοθετήσει το πρόγραμμα. Ο κ. Σαμαράς ανέλαβε την ιδιοκτησία του προγράμματος. Θα αναλάβει και την αποτυχία του προγράμματος τώρα.
Και πρέπει να σας πω τώρα αυτά τα πού θα βρούμε τα λεφτά.. ε, τάχουμε ακούσει τόσες φορές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μας τάλεγε αυτά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο προκάτοχός σας, αυτά μας έλεγε την ώρα που έκρυβε τα στικάκια. Αυτά μας έλεγε. Συνεχίζετε να μας λέτε κι εσείς τα ίδια; Πού θα βρούμε τα λεφτά;
Εγώ ένα πράγμα θέλω να σας πω. Ότι εμείς έχουμε καταθέσεις προτάσεις, έχουμε κάνει προβλέψεις. Στις προβλέψεις που έχουμε κάνει κ. υπουργέ, από τότε που ήμασταν ένα κόμμα του 4%, για το τι θα γίνει με το μνημόνιο, για το ότι η κρίση δεν είναι ελληνική και δεν ευθύνονται οι τεμπέληδες Έλληνες, αλλά θα επεκταθεί και σε όλη την Ευρώπη, ότι είναι δομική κρίση του ευρώ. Έχουμε διαψευστεί ή έχουμε επιβεβαιωθεί; Έχουμε επιβεβαιωθεί σε όλα κ. υπουργέ. Εσείς έχετε διαψευστεί επανειλημμένως με την υπεραισιοδοξία σας ότι θα είναι μια προσωρινή κατάσταση, ότι θα βγούμε στην ανάπτυξη, ότι θα κινηθούν οι αγορές.
Λέτε ότι δεν έχουμε προτάσεις. Σας ρωτώ. Γιατί δεν διεκδικείτε κούρεμα του χρέους; Είστε ικανοποιημένος από το PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία; Όταν το λένε οι εταίροι μας και δεν το διεκδικείτε εσείς; Γιατί δεν λέτε αναδιάρθρωση του χρέους; Το λέει το ΔΝΤ. Εσείς γιατί δεν το λέτε; Γιατί κ. υπουργέ δεν διεκδικείτε με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση μ΄εμάς; Γιατί δεν διεκδικείτε από κοινού ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος; Και να πάμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση. Γιατί παραδίδεστε εν τοιαύτη περιπτώσει στη στρατηγική της κυρίας Μέρκελ; Αυτό είναι το βασικό σημείο της ανάλυσής μας. Ότι έχετε παραδοθεί απολύτως στη στρατηγική της κυρίας Μέρκελ. Η οποία στρατηγική δεν είναι προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων, δεν είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Μια κοινωνία που θα γίνει αποικία χρέους, μια χώρα που θα γίνει αποικία χρέους και μια κοινωνία που θα ζει σε ανεργία 30% και με μισθούς των 500 ευρώ, δεν μπορεί να είναι κοινωνία η οποία θα πάει μπροστά.
Και έρχομαι στο θέμα της ανταγωνιστικότητας. Είπε προχθές ο κ. Μέργος μια αλήθεια, του ξέφυγε μια αλήθεια. Δεν είναι κανένας τυχαίος ο κ.Μέργος. Δεν φαντάζομαι ότι παίρνετε τυχαίους ανθρώπους για γενικούς γραμματείς στο υπουργείο σας; Και προφανώς δεν είπε κάτι που του ήρθε από το μυαλό. Του ξέφυγε και φανέρωσε τις προθέσεις σας. Και αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι ο κ. Μέργος συνεχίζει να είναι στη θέση του. Δεν τον απολύσατε, δεν τον πήγατε σπίτι του. Και δεν τον πήγατε στο σπίτι του, γιατί, όταν θαρθείτε να το εφαρμόσετε εσείς, δεν θα θέλετε να σας πάει κανένας στο σπίτι σας.
Είναι η κρυφή σας ατζέντα, κ. υπουργέ. Και δώσατε κι ένα σήμα ταυτόχρονα προς τον ΣΕΒ την ημέρα που λήγουν χιλιάδες συλλογικές συμβάσεις, δώσατε ένα σήμα ότι μετά το 2014 –το οποίο επιβεβαίωσε και ο Όλι Ρεν, ότι μετά το 2014 θα πέσουν κι άλλο οι μισθοί.
Ξέρετε ποια είναι η τραγωδία σ΄όλο αυτό; Η τραγωδία είναι ότι όσο και να πέσουν οι μισθοί στη χώρα μας, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν θα αυξηθεί. Διότι, δυστυχώς για όλους μας και φυσικά και για την άποψή σας, τη σκληρή νεοφιλελεύθερη άποψη, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαρτάται μόνο από τους μισθούς. Διότι έχουμε άνοδο του κόστους του χρήματος, άνοδο του ενεργειακού κόστους, γενικά έχουμε άνοδο του κόστους παραγωγής και εξαιτίας της υποαπασχόλησης του παραγωγικού δυναμικού και άρα η περαιτέρω μείωση των μισθών θα επιδεινώσει και την ανταγωνιστικότητα και θα βυθίσει την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία σε καθεστώς κοινωνικού κραχ.
Γι αυτά έχετε να μας πείτε τίποτα;..
Και ολοκληρώνω, κ. πρόεδρε…. κ. Υπουργέ υλοποιείτε μια πολιτική που κατεδαφίζει την κοινωνία. Δεν θα έχει κανένα οικονομικό αποτέλεσμα, διότι στις αναπτυγμένες οικονομίες το προσδοκώμενο αποτέλεσμα έρχεται μόνο μέσα από την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης. Κι αυτό αφορά στους μικρούς μισθούς, τις χαμηλές συντάξεις, τις μικρές επιχειρήσεις. Η λύση είναι το αντίθετο απ΄ αυτό που εσείς κάνετε. Την ώρα που η Ελλάδα καταστρέφετε, εσείς δεν έχετε κατ΄ ελάχιστο την πρόθεση να αμφισβητήσετε την αποδεδειγμένα αποτυχημένη πολιτική του ΔΝΤ, δεν έχετε την παραμικρή πρόθεση να διεκδικήσετε.. Άρα λοιπόν πολύ σύντομα θα βρεθείτε ενώπιον των ευθυνών σας και όχι στις συζητήσεις που αποφεύγει ο Πρωθυπουργός εντός της Βουλής, αλλά σ΄ αυτές που δεν μπορεί να τις αποφύγει και είναι οι συζητήσεις που γίνονται σήμερα σε κάθε σπίτι, σε κάθε κοινωνικό χώρο, σε κάθε εργασιακό χώρο, που βγαίνει ένα κοινό αποτέλεσμα απ΄ αυτές τις συζητήσεις, μια κραυγή. Φτάνει. Δεν πάει άλλο!