Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και συντονιστής της ΕΕΚΕ Παιδείας – Πολιτισμού Τάσος Κουράκης σχετικά με το θέμα των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:
«Στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό στη Θεσσαλονίκη οι αρχαιολογικές έρευνες, έφεραν στο φως την καρδιά της κοσμικής πόλης των βυζαντινών χρόνων. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε τμήμα του κεντρικού οδικού άξονα της πόλης, σε μήκος 76 μ., καθώς και οικοδομικά λείψανα των παρακείμενων στο δρόμο κτηρίων. Το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας των αρχαιολόγων και φορείς της πόλης αμέσως ζήτησαν τη δημιουργία ενός επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, εντός του σταθμού, όπως συμβαίνει σε πολλούς σταθμούς του Μετρό της Αθήνας.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όμως, συναινώντας στην εισήγηση των τεχνικών της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, γνωμοδότησε υπέρ της απόσπασης και της μεταφοράς των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Είναι προφανές ότι το εμβληματικό αυτό εύρημα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, εάν μετακινηθεί σε άλλη θέση, ακυρώνεται ως προς τη σημασία του και χάνεται για πάντα το στοιχείο της συνέχειας του δημόσιου χώρου, το οποίο χαρακτηρίζει την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αντιθέτως, αν το σύνολο αυτό των αρχαιολογικών ευρημάτων αναδειχθεί μέσα στο σταθμό του μετρό θα αποτελέσει εξαιρετικό παράδειγμα ολοκληρωμένης ενσωμάτωσης ενός μνημείου στο σύγχρονο ιστό μιας πόλης, μία απόδειξη σεβασμού της διαχρονίας της πόλης και, φυσικά, έναν ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη. Ας μην ξεχνάμε ότι η Guardian κατέταξε το Μετρό της Αθήνας στα έξι καλύτερα Μετρό του κόσμου, αποκλειστικά στηριζόμενη στη μοναδικότητα της έκθεσης των αρχαιοτήτων εντός των σταθμών.
Η γεν. γραμ. Πολιτισμού οφείλει να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και να επιβάλλει στους κατασκευαστές την εξεύρεση της δέουσας τεχνικής λύσης, που θα εξασφαλίσει και τη λειτουργία του σταθμού και τη διατήρηση των αρχαιοτήτων, για να μην στερηθεί η πόλη τις προοπτικές που της δίνει η πλούσια ιστορία της».
To Γραφείο Τύπου