Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» (6.02.13) το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανέθεσε στην εταιρεία συμβούλων Roland Berger Strategy Consultants (RBSC) να αξιολογήσει τις δυνητικές επιπτώσεις που θα έχει για την ελληνική οικονομία η περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων της πολιτικής συνοχής. Στην έκθεση, η οποία εκπονήθηκε λίγο πριν διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής για τον Προϋπολογισμό της επταετίας 2014-2020 – όπου μόνο τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής περικόπηκαν κατά 8,5% – τονιζόταν ότι εάν προχωρούσαν οι σχεδιαζόμενες περικοπές, θα κινδύνευε «η συνολική επιτυχία του ελληνικού προγράμματος λιτότητας». Να τονισθεί ότι και στις εκθέσεις της η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα έχει επισημάνει την κομβική αξία που έχουν τα κονδύλια αυτά στη σκιά της οικονομικής κρίσης, καθότι αποτελούν το σπουδαιότερο μέσο επενδύσεων που θα έχει η χώρα μας κατά τα επόμενα χρόνια.
Θέτοντας δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές υψηλότερους από αυτούς που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ που αντικατοπτρίζουν εγγύτερα τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, η έκθεση της RBSC τονίζει, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι εάν προχωρήσουν οι «σχεδιαζόμενες» – δηλαδή οι ήδη συντελεσθείσες – περικοπές των κονδυλίων, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το ΑΕΠ να μειωθεί κατά 10 δις ευρώ έως το 2020 και να κινδυνεύσουν να χαθούν 46.000 θέσεις εργασίες. Υπογραμμίζει δε ότι σε περίπτωση που η ελληνική οικονομία δεν εξέλθει από την κρίση, τα επόμενα χρόνια ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής θα πρέπει να εκτιμηθεί στο 2 (αντί για 0,5 που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ, υποτιμώντας με επικίνδυνη συστηματικότητα τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας), που σημαίνει ότι για κάθε ένα ευρώ που θα μειώνονται οι δαπάνες ή θα αυξάνονται οι φόροι, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειώνεται κατά δύο ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, επισημαίνεται στην Έκθεση, σύμφωνα με το «Spiegel», οι απώλειες για το ΑΕΠ θα αγγίξουν τα 14 δις ευρώ και οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν τις 64.000.
Βέβαια, δεν έχουμε στα χέρια μας την Έκθεση για να μπορούμε να κρίνουμε τη βασιμότητα των συμπερασμάτων της. Αξίζει όμως να επισύρουμε την προσοχή στην παραπάνω από ορατή απόκλιση ανάμεσα στον τρόπο που έχουν παρουσιάσει το περιεχόμενο της Έκθεσης της RBSC από τη μία πλευρά ορισμένα προσφιλή στην κυβέρνηση ελληνικά ΜΜΕ – στα οποία φρόντισε να παράσχει αντίγραφό της και τα οποία δεν αναφέρονται στο περιεχόμενο της Έκθεσης παρά ακροθιγώς – κι από την άλλη το διεξοδικότατο ρεπορτάζ του «Spiegel» – επίσης κατόχου αντιγράφου της – που υπεισέρχεται σε ουσιώδη σημεία που αφορούν σε πολύ σοβαρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία η – ήδη πραγματοποιηθείσα – μείωση των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής. Η τακτική της κυβέρνησης να αποσιωπά τα πορίσματα της Έκθεσης της RBSC φαίνεται να συνδέεται πρωτίστως με το γεγονός ότι η επίκληση της Έκθεσης αυτής εν τέλει δεν απέφερε καρπούς όσον αφορά τους κοινοτικούς εταίρους, όπως αποτυπώνεται στη δραματική αποδυνάμωση του προϋπολογισμού για την πολιτική συνοχής της ΕΕ που αποφασίστηκε κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Η παρουσίαση των πορισμάτων της Έκθεσης της RBSC από τον Πρωθυπουργό στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εν όψει της Συνόδου Κορυφής με επίκεντρο τον προϋπολογισμό (7 - 8.02.13), καθώς και οι τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup (11.02.13), καθυστερημένες κατά τέσσερις μήνες διότι η Έκθεση του ΔΝΤ με αναφορά στον πολλαπλασιαστή δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου 2012, συνιστούν σαφείς ενδείξεις για το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει οι διαδοχικές κυβερνήσεις των Μνημονίων και της Τρόικας το λαό και τη χώρα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης, βέβαια, είναι ότι οι «αυτοκριτικές» διαπιστώσεις του ΔΝΤ δεν συνοδεύονται από ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα τερματισμού της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα ή στις άλλες χώρες, που αυτή η πολιτική με τόση συστηματικότητα καταστρέφει.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Σε τι συμπεράσματα κατέληξαν αξιολογώντας τα πορίσματα της Έκθεσης που εκπόνησε η RBSC κατόπιν σχετικής ανάθεσης από την κυβέρνηση;
2. Σε ποιες επείγουσες ενέργειες προέβησαν ή θα προβούν προκειμένου να αποφευχθούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, που η Έκθεση εκτιμά ότι θα επισυμβούν, ύστερα από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής να περικοπούν τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής;
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Παρακαλούμε όπως μας κατατεθεί η προαναφερθείσα Έκθεση-μελέτη που εκπόνησε η Roland Berger Strategy Consultants (RBSC) για λογαριασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία επικεντρώθηκε στις δυνητικές επιπτώσεις που αναμένεται να έχει για την ελληνική οικονομία η μείωση των κονδυλίων από το Ταμείο Συνοχής και τα διαρθρωτικά ταμεία.
Οι ερωτώντες & αιτούντες βουλευτές
Πέτρος Τατσόπουλος
Νάντια Βαλαβάνη
Γιώργος Σταθάκης
Δημήτρης Στρατούλης
Ευκλείδης Τσακαλώτος