Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/02/2013

Μετάθεση αυτοδιοικητικών εκλογών και αλλαγή εκλογικού συστήματος - Επίκαιρη ερώτηση Ν.Βούτση, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Το τελευταίο διάστημα στις εφημερίδες, αλλά και σε συνεδριάσεις της Βουλής, προβάλλεται, από διάφορους παράγοντες, η πρόταση για μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άλλωστε σχετική είναι και η θέση της ΚΕΔΕ και του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρού.

Οι προσεχείς εκλογές έχουν, με επιλογή της σημερινής πλειοψηφίας, προσδιοριστεί να διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2014. Τούτο γιατί ο «Καλλικράτης» καθιερώνει την πενταετή θητεία και την ταυτόχρονη διεξαγωγή των δύο αυτών εκλογικών διαδικασιών από εδώ και στο εξής. Επιλογή που είχε βρει τον πολιτικό μας χώρο ριζικά αντίθετο. Έτσι οι εκλογές προκηρύχθηκαν τον Οκτώβριο του 2010 και οι αυτοδιοικητικές αρχές εκλέχθηκαν με διάρκεια θητείας έως τον Ιούνιο του 2014.

Είναι γνωστό και κοινά αποδεκτό ότι ο «Καλλικράτης» έχει οδηγήσει την αυτοδιοίκηση σε τραγικά αδιέξοδα. Συνδυαζόμενο δε το γεγονός αυτό με την οικονομική κατάρρευση των ΟΤΑ, αποτέλεσμα των μνημονίων και της νεοφιλελεύθερης αντίληψης που τα καθοδηγεί, έχει δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση, όπου οι Δήμοι όχι μόνο δεν μπορούν να σταθούν αρωγοί στους κοινωνικά πληττόμενους συμπολίτες μας, αλλά αδυνατούν να επιτελέσουν με επάρκεια παραδοσιακές δραστηριότητές τους (π.χ. αποκομιδή απορριμμάτων), ενώ αρκετοί δυσκολεύονται ακόμη και στην καταβολή των μισθών στους εργαζόμενους.

Στις αντιπροσωπευτικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Ευρώπης δεν έχει καταγραφεί, εκτός πολεμικών περιόδων και καθεστωτικών ανατροπών, περίπτωση αλλαγής στη διάρκεια της θητείας οργάνων των ΟΤΑ που έχουν εκλεγεί με υποχρεωτική, καθολική ψηφοφορία για προκαθορισμένο διάστημα, μεσούσης της περιόδου. Κι αυτό γιατί, δικαίως, θεωρείται θεσμική εκτροπή, απολύτως αντιδημοκρατική ενέργεια. Οι όποιες μεταβολές ισχύουν από την επόμενη περίοδο. Αυτό άλλωστε τηρήθηκε και στη χώρα μας μετά το 1974.

Παράλληλα με αυτά, κύκλοι του υπουργείου, διαρρέουν σενάρια περί αλλαγής τους εκλογικού συστήματος και επιλογή των αιρετών από ενιαία (;) ψηφοδέλτια, το ένα για υποψήφιους δημάρχους, το άλλο για δημοτικούς συμβούλους. Σκέψεις που κατάγονται από την αντίληψη ότι οι ΟΤΑ δεν είναι αυτοτελείς θεσμοί άσκησης τοπικής πολιτικής, αλλά μηχανισμοί εφαρμογής εντολών του κεντρικού κράτους, άρα δεν χρειάζονται διακριτές πολιτικές θέσεις και σχέδια αλλά ατομικές διαθεσιμότητες και προσωπικές ενέργειες των δημοτών.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.    Σκέπτεται να παρατείνει την θητεία των αιρετών αυτοδιοικητικών οργάνων κατά παράβαση συνταγματικών επιταγών και πάγια κατοχυρωμένων δημοκρατικών αρχών, εκμεταλλευόμενος μια συγκυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

2.    Σχεδιάζει το υπουργείο αλλαγή του εκλογικού συστήματος για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Βούτσης