Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/02/2013

Αποσπασματική και χωρίς στρατηγική η επιδιωκόμενη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας

Την έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης και την παρουσίαση από την κυβέρνηση αποσπασματικών και μόνο δράσεων στον τομέα της ενεργειακής συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος στην παρέμβασή στη Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για Συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας».

Ο Νίκος Συρμαλένιος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Την προσεχή Τρίτη συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο. Ένα από τα θέματά του, με Εισηγητή τον Περιφερειάρχη, είναι το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας με άλλες χώρες και της διασύνδεσης των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια, μέσω υποβρύχιας καλωδίωσης. Το θέμα της εισήγησης που θα τεθεί εκεί είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου- Ελλάδας – Ιταλίας. Το ερώτημα είναι πώς αυτή η διασύνδεση, που εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε. για τα Ευρωπαϊκά δίκτυα, συνδυάζεται με μια στρατηγική ενεργειακής συνεργασίας με την Τουρκία και πώς όλα τα παραπάνω συναρθρώνονται με τα εθνικά συμφέροντα σε σχέση και με τη συνολική προώθηση λύσεων του Κυπριακού. Αυτά είναι ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία δεν είναι μόνο αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ, προφανώς ούτε και αρμοδιότητα της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Θεωρώ ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς ξεκαθάρισμα των στρατηγικών επιλογών της Ελλάδας. Γίνονται με έναν αποσπασματικό και πρόχειρο τρόπο και όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας σε σχέση με το εάν θέλουμε τελικά να προωθήσουμε δράσεις που θα ωφελήσουν τη χώρα», ανέφερε ο Ν. Συρμαλένιος.

Πρόσθεσε ότι είναι προφανές ότι οι νησιωτικές περιοχές έχουν μεγάλη ανάγκη από την ηλεκτρική διασύνδεση, για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, στο πλαίσιο βεβαίως χωροταξικών σχεδίων και με δράσεις που θα είναι δεκτές από τις τοπικές κοινωνίες και επεσήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες είναι αξιοποιημένες σε πολύ μικρό βαθμό μέχρι σήμερα στα νησιά. Τέλος, τοποθετούμενος στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος που προωθεί η Τουρκία, δήλωσε ότι πρέπει να αποτραπεί, διότι εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι έχουν γίνει μεγάλοι αγώνες από το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο της Μεσογείου, για να μην προωθηθεί το εργοστάσιο στο Ακούγιο, όπως και κανένα άλλο πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία.

To Γραφείο Τύπου