- «Δεν κάνουμε δημόσια τις διαπραγματεύσεις. Όταν τις εξαγγέλλεις εκ των προτέρων τις καις» δήλωσε την περασμένη Κυριακή στη Real News ο πρωθυπουργός. Ήταν ασφαλώς μια έμμεση απάντηση σε εσάς.
Αυτό δεν ήταν απάντηση, υπεκφυγή ήταν. Σιγά τη διαπραγμάτευση που έκαναν και μάλιστα κρυφά. Και αν έκαναν που είναι τα αποτελέσματα; Είναι κι αυτά κρυφά; Ο πρωθυπουργός θα ήταν καλύτερα όπως κρύβεται από τις ερωτήσεις μου στη Βουλή, έτσι να κρύβεται και σε τέτοιου είδους ευθείες ερωτήσεις στα μέσα ενημέρωσης. Είναι προτιμότερο να κρύβεσαι παρά να υποτιμάς τη νοημοσύνη του κόσμου.
- Πιστεύετε ότι η αποδοχή του λάθους πολλαπλασιαστή από τη πλευρά του ΔΝΤ ήταν ευκαιρία για τη χώρα ;
Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να μην θέτει το αδιέξοδο ο δανειζόμενος αλλά να το θέτει ο δανειστής. Και ο δανειζόμενος να παριστάνει το χαζό. Κι όμως έγινε κι αυτό με τη κυβέρνηση Σαμαρά. Οι κυνικοί και σκληροί τεχνοκράτες του ΔΝΤ παραδέχθηκαν δημόσια το λάθος και οι δικοί μας, αντί να αρπάξουν την ευκαιρία, τρόμαξαν μη στεναχωρηθεί η κα Μέρκελ. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παραμένουν στην εξουσία με τη στήριξη της τρόικας. Πήραν την ψήφο του ελληνικού λαού κοροϊδεύοντας συνειδητά ότι θα διαπραγματευτούν, και την επόμενη μέρα των εκλογών μας είπαν «ουδείς αναμάρτητος».
- Η κυβέρνηση, πάντως, δείχνει να αναμένει τις γερμανικές εκλογές για να θέσει το θέμα του κουρέματος. «Έτσι το πρόγραμμα βγαίνει» λένε κορυφαία της στελέχη.
Για την ακρίβεια αναμένουν τις γερμανικές εκλογές ελπίζοντας ότι θα το θέσει κατόπιν η κα Μέρκελ, γιατί οι ίδιοι δεν πρόκειται να θέσουν τίποτα. Εγώ ξέρω ότι όποιος θέλει κάτι το διεκδικεί ανοιχτά και παντού. Εμείς πήγαμε στο Σόιμπλε, στο Στέητ Ντιπάρντμεντ, στο ΔΝΤ και είπαμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να σταματήσει τώρα τη καταστροφή, γιατί το πρόγραμμα δεν βγαίνει με κανένα τρόπο, αν δεν καταργηθεί μια και καλή το Μνημόνιο . Αυτοί τι κάνουν; Κρύβονται πίσω από τη κα Μέρκελ και λένε ότι με τη στήριξη και την αγάπη της το πρόγραμμα κάποτε θα διορθωθεί και θα γίνει βιώσιμο. Ε, ας το πούνε αυτό και στα 500.000 ελληνικά νοικοκυριά που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα.
- Με το Μνημόνιο τι ακριβώς θα πράξετε κ. Πρόεδρε; Θα το καταργήσετε μονομερώς, με ένα νόμο, όπως αναφέρει η πρόταση νόμου του ΚΚΕ που ψηφίσατε; Ή θα το συζητήσετε με τους δανειστές;
Το Μνημόνιο πρέπει να καταργηθεί, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος που υπάρχει για να αποτρέψουμε την ολοκληρωτική οικονομική και κοινωνική καταστροφή και για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Θα συζητήσουμε λοιπόν, όχι μόνο με τους δανειστές αλλά και με ενδεχόμενους συμμάχους μας, πάντοτε πάνω σε αυτή τη βάση, και με ξεκάθαρη εντολή από τον λαό. Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η πολιτική της λιτότητας είναι χειρότερη καταστροφή από το ίδιο το πρόβλημα. Όταν υπερασπίζεσαι την πραγματικότητα, δεν έχεις πρόβλημα να συζητήσεις με κανέναν.
- Γιατί αισθάνεστε την ανάγκη να εξαγγείλετε Πρόγραμμα 100 ημερών;
Ποιος σας μίλησε για πρόγραμμα 100 ημερών. Αυτό το σχεδιασμό, τον κάνεις όταν βρίσκεσαι σε φυσιολογικές καταστάσεις. Εδώ χρειαζόμαστε πρωτίστως ένα σχέδιο 100 ωρών, ακολούθως ένα σχέδιο 100 ημερών και εν κατακλείδι ένα σχέδιο 100 μηνών. Και με δεδομένο ότι τίποτα από ότι θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το χάος που θα παραλάβουμε, δε θα είναι συμβατό με όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε και όσα τα εγχειρίδια αναφέρουν. ¨Όταν η κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας που αντιμετωπίζεις δεν είναι συμβατική και φυσιολογική, αλλά θυμίζει περισσότερο κατάσταση πολέμου, τότε και οι λύσεις που θα αναζητήσεις δε θα είναι συμβατικές.
- Αν γίνετε εσείς πρωθυπουργός, τι ακριβώς δεσμεύεστε να επαναφέρετε ως προς τους εργαζόμενους; Τι άμεσα και τι σε βάθος τετραετίας;
Το άμεσο θα είναι η κατάργηση των νόμων που διαλύουν τις συλλογικές συμβάσεις και κάνουν εύκολες τις απολύσεις. Αυτό θα είναι μια στήριξη στους μισθούς, που τώρα πέφτουν κατακόρυφα. Επίσης άμεση θα είναι η στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων, των άνεργων, των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων, όπως επίσης και των μικρών επιχειρήσεων, ώστε να ξαναλειτουργήσει η πραγματική οικονομία. Η κατάργηση του Μνημονίου και η υλοποίηση ενός προγράμματος κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, είναι το κλειδί για να στηριχτεί ξανά στα πόδια του ο κόσμος της δουλειάς. Θα γίνει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, αν στον πυρήνα της σκέψης και της πολιτικής μας παραμένει το ζήτημα της αναδιανομής του πλούτου με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.
- Όχι σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις κ. Πρόεδρε; Τι ακριβώς αντιπροτείνετε;
Είναι αστείο να μας ρωτάτε τι αντιπροτείνουμε; Αντιπροτείνουμε αυτό που εφαρμόζουν όλες οι ανεπτυγμένες οικονομίες που σέβονται τον εαυτό τους. Ήρθε προχθές ο Γάλλος πρόεδρος και ενδιαφέρθηκε για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Αλλά δεν τον ρώτησε κανείς γιατί το νερό που πίνουν οι κάτοικοι του Παρισιού δεν είναι πια στα χέρια ιδιωτών. Εμείς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και να αφήσουμε να εκτιναχθούν στα ύψη τα τιμολόγια σε βασικά για τη ζωή αγαθά. Να αφήσουμε να καταρρεύσουν τα δίχτυα και οι υποδομές, να οδηγήσουμε στην ανέχεια ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δε θα μπορεί να πληρώσει. Αυτοί γιατί δε το κάνουν πρώτα στις δικές τους τις χώρες, να δούμε ότι πετυχαίνει και μετά να το υιοθετήσουμε και εμείς. Είδαμε, βέβαια, πόσο πέτυχε στη Βουλγαρία η ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρισμού. Εκτός αν στόχος είναι να γίνουμε Βουλγαρία. Αλλά και εκεί η ιστορία έχει και συνέχεια. Προχθές η κυβέρνηση παραιτήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός της δήλωσε πως δε μπορεί να βλέπει την αστυνομία να δέρνει το κόσμο στους δρόμους.
- Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, τι θα επαναφέρετε στο Δημόσιο;
Θα επαναφέρουμε ότι χρειάζεται να είναι δημόσιο για τις ανάγκες του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας και την κοινωνική συνοχή. Και επίσης ότι έχει παραχωρηθεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και με παράνομο τρόπο. Το σημαντικό όμως είναι να παρεμβαίνει το δημόσιο εκεί που χρειάζεται ώστε να σταματήσουν να κυριαρχούν τα καρτέλ των ιδιωτών. Όταν η ΔΕΗ αναγκάζεται να πουλάει ακριβότερα το ρεύμα για να είναι ανταγωνιστικότεροι οι ιδιώτες, για τι είδους ελεύθερη οικονομία μιλάμε;
- Και ως προς το τίμημα; Ισχύουν οι προειδοποιήσεις σας πως αν είναι χαμηλό κάποιοι θα πάνε φυλακή;
Η κοινή γνώμη μένει άφωνη με το μέγεθος της λεηλασίας του δημοσίου συμφέροντος που βγαίνει κάθε τόσο στην επιφάνεια. Το πολιτικό κατεστημένο που κυβέρνησε την χώρα ξεπέρασε κάθε όριο διαπλοκής, τόσο στην περίοδο της ανάπτυξης όσο και στην περίοδο των Μνημονίων. Η Ισπανία κλυδωνίζεται από ένα σκάνδαλο, που ωχριά μπροστά σε μια και μοναδική ελληνική υπόθεση, αυτή της Siemens. Και έχουμε εκατοντάδες. Αυτοί οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις υποκινούμενοι πολιτικά από την διαπλοκή, καλά θα κάνουν να μην κοιμούνται ήσυχοι. Αν για παράδειγμα με τον ΟΠΑΠ, κάποιοι πιστεύουν ότι το δημόσιο θα τους παραδώσει τη χρυσοτόκο όρνιθα, με αντίτιμο δυο τρία από τα αβγά της, και η επομένη κυβέρνηση θα κάνει πως δε κατάλαβε, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούν.
- Γιατί καταγγέλλετε τον πρωθυπουργό για νέα διαπλοκή;
Αρκεί να παρατηρήσει κάποιος την κινητικότητα των επιχειρηματιών στον χώρο των ΜΜΕ και θα καταλάβει. Είμαστε σε μια φάση αναδιαμόρφωσης του χάρτη, με σχέδιο την στήριξη της κυβέρνησης, την μετωπική επίθεση στην Αριστερά, και παράλληλα την διασφάλιση επιχειρηματικών συμφερόντων. Κορυφαία στελέχη της ΝΔ και άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά, συμπεριφέρονται ή και εμφανίζονται ανοιχτά ως δικηγόροι μεγαλοεπιχειρηματιών, και συγκεκριμένα αυτών που διεκδικούν φιλέτα του δημοσίου. Ισχυρότατα Μέσα Ενημέρωσης που διαθέτουν δημόσιες συχνότητες, καταπατούν κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας προκειμένου να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Με πρόσχημα το Μνημόνιο, οι προκλητικές ρυθμίσεις υπέρ των «κολλητών» δίνουν και παίρνουν. Και στην Βουλή αντί για πολιτική βούληση διαφάνειας βλέπουμε ένα ανεξέλεγκτο άγχος συγκάλυψης. Αν θέλει ο πρωθυπουργός να ανατρέψει αυτό το κλίμα και να ξεκαθαρίσει την θέση του, έχει κάθε δυνατότητα να το κάνει Δεν το κάνει όμως. .
- Εκλογές, πάντως, μέχρι το Πάσχα που προβλέπατε, δεν φαίνονται. Πού πέσατε έξω κ. Πρόεδρε; Και πότε εκτιμάτε ότι θα στηθούν κάλπες;
Είχαμε προβλέψει ότι και το 3ο Μνημόνιο θα πέσει πολύ γρήγορα έξω, και αυτό επιβεβαιώνεται. Τα μέτρα φέρνουν νέα μέτρα, ενώ η αντοχή και η υπομονή της κοινωνίας έχουν φτάσει στα όριά τους. ΟΙ ίδιοι οι κυβερνώντες έχουν ακυρώσει με τον πιο ωμό και κυνικό τρόπο κάθε προεκλογική τους δέσμευση. Δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν για πολύ γαντζωμένοι στην εξουσία υπό αυτές τις συνθήκες. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να προκύψει κυβέρνηση με λαϊκή εντολή την κατάργηση του Μνημονίου. .
- Ένα από τα σενάρια που φαίνεται ότι συζητείται στην κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο είναι το μπόνους να πηγαίνει στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Είναι παράλογο και μόνο που το σκέφτηκαν. Δείχνει, όμως, σε ποιά όρια έχει φτάσει ο πανικός τους. Φαντάζεστε να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, να βράζει η κοινωνία εναντίον τους και να παίρνουν μπόνους 50 έδρες η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ για να φτιάξουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Μπροστά σε αυτά τα σενάρια, η κοινοβουλευτική εκτροπή του 65 θα μοιάζει με πλημμέλημα της πλάκας. Φοβάμαι ότι με γρήγορους ρυθμούς ξεκόβουν από κάθε δημοκρατική κοινοβουλευτική λογική, και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.
- Μένει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί ο νόμος και οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση να μετατεθούν από τον Ιούνιο του 2014 στον Οκτώβριο του 2015.
Και γιατί δεν τις μεταθέτουν για το 2018 να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο; Σε αυτό το σημείο έχουμε φτάσει, να μετατίθενται οι εκλογές που καθορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους, μόνο και μόνο για να αποφύγει η κυβέρνηση του Μνημονίου μια εκλογική αποδοκιμασία. Αυτά μόνο ανεξέλεγκτη αγωνία και πανικό δηλώνουν. Σε δημοκρατικά πολιτεύματα δεν περνάνε.
- Γιατί επιτίθεστε μόνο κατά της «Χρυσής Αυγής»; Γιατί π.χ. δεν ξεκαθαρίζετε ότι ο νόμος θα στραφεί και κατά των αναρχικών, αν αυτοί καίνε την Αθήνα κ.ο.κ.;
Ο νόμος δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται για όλους. Το πρόβλημα είναι ότι η Χρυσή Αυγή απολαμβάνει εξοργιστικής ασυλίας και προστασίας και αυτό είναι πρόβλημα πολιτικό. Συνδέεται άμεσα με τον ακροδεξιό λαϊκισμό που υιοθετεί ως τελευταία γραμμή επιβίωσης ο κ. Σαμαράς. Υπάρχουν αντιδράσεις και καταγγελίες από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Διεθνή Αμνηστία, τον ευρωπαϊκό τύπο. ¨Όσο για τους συμψηφισμούς της θεωρίας των δύο άκρων, σας παραπέμπω στην εξαιρετική ομιλία του Μαρκ Μαζάουερ, η οποία από τους καθεστωτικούς διαμορφωτές γνώμης αντιμετωπίστηκε με τεράστια αμηχανία.
- Με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια δείχνετε να έχετε ανοίξει βεντέτα. Τι του καταλογίζετε;
Δεν έχουμε βεντέτα με κανέναν. Υπερασπιζόμαστε την νομιμότητα και τα δημοκρατικά δικαιώματα, και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αμφισβητεί το δικαίωμά μας αυτό. Ο κ. Δένδιας υπερασπίζεται ένα καθεστώς πυγμής και αυθαιρεσίας, που δεν ταιριάζει σε δημοκρατίες. Ο διεθνής τύπος βοά για βασανιστήρια, για υπόγειες διασυνδέσεις με φασιστικές ομάδες, για κακοποιήσεις μεταναστών, ακόμα και τουριστών που έμοιαζαν με μετανάστες. Και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αντιδρά με δεκάρικους λόγους για τις εκκρεμότητες της μεταπολίτευσης. Υπάρχει ένα κέντρο γύρω από τον κ. Σαμαρά που ονειρεύεται ολική ακροδεξιά επαναφορά της ΝΔ. Αλλά αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΔΗΜΑΡ δείχνουν να προβληματίζονται από αυτό.
- Μετά τις επισκέψεις σας σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον, πολλοί ισχυρίζονται ότι τάσσεσθε με τον ένα πόλο, τον υπερατλαντικό, κατά του έτερου πόλου, του γερμανικού.
Εμείς τασσόμαστε με τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας. Ο πολιτικός μας στόχος είναι η κατάργηση του Μνημονίου και αυτό το ξεκαθαρίσαμε με σαφήνεια σε όλες τις επαφές μας. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ κράτησαν πιο ευέλικτη δημοσιονομική στάση απέναντι στην κρίση, και κατάφερε να διαχειριστεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο την κρίση. Αυτό δε σημαίνει ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν δραματικές κοινωνικές αντιθέσεις, δυστυχία και φτώχεια. Σημαίνει όμως ότι η σκληρή δημοσιονομική πολιτική που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη είναι λάθος και καταστροφική, και θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο και με κάθε σύμμαχο, αυτό να αλλάξει.
- Στο θέμα της ΑΟΖ τι ακριβώς προτείνετε; Ποια η άποψή σας για τη ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ;
Η ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε προχθές στον ΟΗΕ, ήταν επιβεβλημένο να κατατεθεί από τον Ιούλιο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Επιδιώκει τη συνεννόηση και τη συνεργασία. Δε μπορεί όμως να επιτρέπει τη παραβίαση εις βάρος της του διεθνούς δικαίου. Από εκεί και πέρα χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις. Το ζήτημα για μας είναι να ερευνήσουμε και αν ανακαλύψουμε, εν τέλει, να αξιοποιήσουμε τους ενεργειακούς μας πόρους. Όχι να κάνουμε άγονες κινήσεις εντυπωσιασμού.
- Η δήλωση Ολάντ για συνεκμετάλλευση των ορυκτού πλούτου της Ελλάδας πως σας φάνηκε;
Ο κος Ολάντ μπορεί να λέει ότι θέλει και να επιθυμεί ακόμη περισσότερα. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε και τι απαντάμε. Γιατί εξ όσων γνωρίζω, ο κος Σαμαράς το άφησε ασχολίαστο. Αν επιθυμούμε οι δανειστές μας να μας βλέπουν ως μια Βορειοαμερικανική αποικία χρέους, που αφού την ισοπεδώσουν θα τη λεηλατήσουν κιόλας, καλύτερα να τους παραδώσουμε τα κλειδιά και να εγκαταλείψουμε τη χώρα. Η εκχώρηση, η υποθήκευση ή ο συμψηφισμός των πιθανών κοιτασμάτων με το άδικο και παράνομο χρέος του μνημονίου, αποτελεί πράξη εθνικής μειοδοσίας. Αν αυτό έχει στο μυαλό της η τρόικα, ας το ξεχάσει. Αν αυτό υπονοεί με τη σιωπή του ο Πρωθυπουργός, να ξέρει ότι δε θα το επιτρέψουμε.
- Στο θέμα της FYROM τι λύση θα υποστηρίζατε;
Τη λύση που υποστηρίξαμε από το 1992 με το πακέτο Πινέιρο. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Λύση που τότε απέρριψε μετά βδελυγμίας ο κος Σαμαράς και τώρα τρέχει ασμένως να υλοποιήσει. Και μαζί του τρέχει ταλαιπωρημένη και ταπεινωμένη για μια εικοσαετία ολόκληρη η εθνική μας στρατηγική για την εξωτερική πολιτική.
- Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στις εκλογές πρώτο κόμμα, τι κυβέρνηση θα σχηματίσει κ. Πρόεδρε; Κυβέρνηση της Αριστεράς ή κυβέρνηση προσωπικοτήτων; Και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π. Καμένου εξακολουθούν να αποτελούν έναν από τους εν δυνάμει κυβερνητικούς σας συμμάχους;
Έχουμε καταθέσει στον ελληνικό λαό μια ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση με στόχο την ακύρωση του μνημονίου και τη σωτηρία της κοινωνίας. Και ο στόχος μας είναι η συγκρότηση μιας κυβέρνησης που θα την υλοποιήσει και θα απολαμβάνει ευρύτατη υποστήριξη τόσο στο λαό όσο και στη νέα Βουλή. Αυτή θα είναι μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. Και πιστέψτε με, εκ των πραγμάτων θα είναι μια βαθιά αριστερή κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποιες δυνάμεις θα τη πλαισιώνουν. Γιατί τα προβλήματα απαιτούν ριζοσπαστικές και αριστερές λύσεις.
- Η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν κυβερνητικό σας εταίρο; Και πώς κρίνετε τον Φώτη Κουβέλη, που τον βλέπουμε ορισμένες τουλάχιστον φορές να διαφοροποιείται από τους εταίρους του.
Όταν η πολιτική δεν διαφοροποιείται, η διαφοροποίηση στα λόγια δεν είναι τίποτα περισσότερο από επικοινωνιακός χειρισμός. Η ΔΗΜΑΡ έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, και υπάρχει μια ισχυρή εσωκομματική τάση που διαφωνεί με την συμπόρευση με το Μνημόνιο. Παρακολουθούμε σοβαρά τις εξελίξεις αυτές, και παίρνουμε σοβαρά υπ όψη τις ανακατατάξεις που θα προκληθούν στα κόμματα της συγκυβέρνησης, μπροστά στην διαφαινόμενη αποτυχία της πολιτικής των Μνημονίων. Από τις συζητήσεις δεν αποκλείουμε κανέναν, θεωρούμε όμως βάση της οποιασδήποτε συνεργασίας την πολιτική αξιοπιστία.
- Συνέδριο ΠΑΣΟΚ την άλλη εβδομάδα. Πού εκτιμάτε ότι οδεύει το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου;
Το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς οριστική μετάλλαξη και οριστική διάρρηξη των δεσμών του με την κοινωνία. Αυτοί οι δεσμοί όμως ήταν που το εδραίωσαν ως ηγεμονική πολιτική δύναμη. Τώρα περιθωριοποιείται, μετατρέποντας τον εαυτό του σε δορυφόρο της δεξιάς και του κ. Σαμαρά. Δε πιστεύω ότι αυτή η οριστική μετατόπιση θα είναι εντελώς ανώδυνη και θα γίνει χωρίς σοβαρή εσωκομματική αναταραχή.
- Το ενδεχόμενο ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς ή ένα κόμμα τύπου «Ελιάς» που προωθεί ο Ευ. Βενιζέλος;
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς εντός του Μνημονίου, γιατί η πολιτική του Μνημονίου είναι καταδικασμένη από την κοινωνία. Αυτό που καταλαβαίνει ο κόσμος όταν ακούει τα μεγαλόσχημα περί «Ελιάς» είναι ότι ο κ. Βενιζέλος καλεί την ΔΗΜΑΡ για εκλογική σύμπραξη, προς διάσωση των ποσοστών του. Η ΔΗΜΑΡ που γενικά καλλιεργεί αυτή την φιλολογία, μόλις πήρε την πρόταση φρόντισε να το ξεκόψει κάθετα, γεγονός που δείχνει την βαθύτατη κρίση η οποία υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και συνολικά στον κεντροαριστερό χώρο. Η προσχώρηση στο Μνημόνιο έχει και το τίμημά της.
- Συνέδριο έχει όμως και το ΚΚΕ. Τυχόν αλλαγή ηγεσίας θα σημαίνει και αλλαγή γραμμής; Ποια η εκτίμησή σας για τα αποτελέσματα του Συνεδρίου.
Στις γραμμές και στον κόσμο του ΚΚΕ εκφράζεται πλέον ανοιχτά μια έντονη αγωνία. Η πολιτική του απομονωτισμού συρρικνώνει το κόμμα, και αδυνατίζει την πάλη για την κατάργηση του Μνημονίου. Εύχομαι το Συνέδριο τους να δει αυτό το ζήτημα με καθαρό μυαλό. Το ιστορικό καθήκον της Αριστεράς είναι να ενώσει τον λαό, όχι να τον κρατά διασπασμένο.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αναβάλει το Συνέδριό του για το φθινόπωρο;
Όχι. Οι εργασίες προετοιμασίας του Συνεδρίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αν δεν υπάρξουν απρόοπτες πολιτικές εξελίξεις την Άνοιξη, τότε το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού, σε ημερομηνία που θα καθορίσουμε στη πορεία.
- Πιστεύετε ότι χρειάζεται ανανέωση η ηγετική ομάδα κ. Πρόεδρε; Πολλοί λένε ότι δεν μπορεί να είστε εσείς ο νεότερος.
Έ, όχι δα. Έχουμε τη νεότερη κοινοβουλευτική ομάδα και βασικά στελέχη στο κομματικό μηχανισμό που προέρχονται από τη νεολαία του κόμματος. Αλλά θα συμφωνήσω ότι αυτό δεν αρκεί. Η ανανέωση πρέπει να είναι μια διαρκής διαδικασία και να μας αντιστοιχεί επαρκέστερα με τις απαιτήσεις των καιρών. Όταν επταπλασιάζεις την εκλογική σου επιρροή, όταν διαμορφώνεις εναλλακτική πρόταση εξουσίας, όταν δρομολογείς τον μετασχηματισμό σε ενιαίο αριστερό κόμμα εξουσίας, το ζήτημα αυτό μπαίνει από τα πράγματα, από τον ίδιο τον κόσμο μας.
- Υπάρχουν πάντως πολλές ενδείξεις πως με το Συνέδριο οι συνιστώσες θα αντικατασταθούν απλώς με τάσεις. Πως ενιαίο κόμμα, δηλαδή δύσκολα θα υπάρξει.
Αν είναι κατοχυρωμένο το σοβαρό επίπεδο πολιτικής λειτουργίας και τα σοβαρά κριτήρια στην δουλειά των στελεχών και των οργάνων, οι τάσεις δεν είναι πρόβλημα για ένα ενιαίο κόμμα. Είναι δημοκρατική κατάκτηση. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μας κριτικάρουν για την επιμονή και τον σεβασμό μας στην ανοιχτή δημοκρατική εσωτερική λειτουργία, κάποιοι που αυτοπροσδιορίζονται ως περισσότερο «ευρωπαϊστές» από εμάς. Τα ζητήματα στα οποία οφείλουμε να κάνουμε γενναία βήματα, αφορούν την αποτελεσματικότητα και την πολιτική επάρκεια του κόμματος, όχι την δημοκρατία στην λειτουργία του.
- Ξέρω ότι δεν το θέλετε. Αν χρειαστεί, όμως διαγραφές θα κάνετε;
Για λόγους πολιτικής διαφωνίας σε καμία περίπτωση. Για άλλες περιπτώσεις πρέπει να αποφασίσει το συνέδριο το πώς θα προβλέπονται διαγραφές, με ποιόν τρόπο θα γίνονται και ποιές ασφαλιστικές δικλείδες θα υπάρχουν. Προσωπικά στο ερώτημα : Κόμμα θερμοκήπιο ή κόμμα ανοιχτό μπαχτσέ, με όλα τα λουλούδια να ανθίζουν, απαντώ χωρίς δισταγμό το δεύτερο. Αρκεί να είναι σαφές τι προϊόντα παράγει ο μπαχτσές.
To Γραφείο Τύπου