Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/02/2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΣΤΟΝ REAL FM (Ν.Χατζηνικολάου)


-       κ. Σκουρλέτη καλημέρα σας. Δύο σχόλια θέλω. Σχόλιο πρώτο: έντονη συζήτηση τις τελευταίες μέρες για πολιτικό «φλερτ» Καραμανλή – Τσίπρα. Θέλω το σχόλιό σας. Θα έχετε διαβάσει τις εφημερίδες, ρεπορτάζ για τον Κώστα Καραμανλή να δηλώσει σε φίλους και γνωστούς του σε ιδιωτικές του συζητήσεις «τον πάω τον Τσίπρα, φέρνει το νέο» και πολλά σχόλια βέβαια για την επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα, να μιλήσει στην εκδήλωση για τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή.

 

Κατʼ αρχήν, για ό,τι λέει ο κ. Καραμανλής ο νεότερος στους φίλους του δεν το γνωρίζω,  άρα δεν μπορώ να σας το επιβεβαιώσω. Τα διάβασα κι εγώ όπως κι εσείς στις εφημερίδες. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο εμείς σε διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις μας έχουμε επισημάνει είναι το εξής, ότι η ταυτότητα, το προφίλ της σημερινής Ν.Δ. υπό τον κ.  Σαμαρά, διαφέρει πολύ από αυτό που μας είχε δείξει η Ν.Δ. μετά το ΄ 74, δηλαδή τη μεταπολιτευτική Καραμανλική ταυτότητα της Ν.Δ. Αυτό νομίζω είναι μια ουσιαστική επισήμανση. Θα έλεγε κανείς ότι έχουμε, υπό την ηγεσία του κ. Σαμαρά, μια  μετατόπιση και ως προς τη ρητορική του κόμματος, αλλά και ως προς την αντιμετώπιση του πολιτικού αντιπάλου, που έχει έντονα τα στοιχεία μιας ακροδεξιάς πολιτικής. Είναι αυτό που εμείς το έχουμε ονομάσει στρατηγική της έντασης η οποία έχει έντονα τα στοιχεία ενός νέου διχασμού.

 

-       κ. Σκουρλέτη, δεν είναι αντιφατικό να μετέχει η Ν.Δ. σε μία κυβέρνηση μαζί με ένα αριστερό κόμμα, τη ΔΗΜΑΡ, ένα σοσιαλιστικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα εσείς να τη κατηγορείτε για στροφή προς τα δεξιά; Δεν είναι μια πολιτική αντίφαση αυτό;

 

Αυτό κανείς θα πρέπει να το θέσει ως ερώτημα πρώτα απ΄ όλα στο ΠΑΣΟΚ, για το οποίο εγώ αμφισβητώ πόσο το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη σχέση με τον αυτοπροσδιορισμό του ως σοσιαλιστικό κόμμα. Θα το έβλεπα κυρίως ως ένα μεταλλαγμένο πρώην σοσιαλιστικό κόμμα το οποίο έχει υιοθετήσει το νεοφιλελευθερισμό και κυρίως τον έχει εφαρμόσει.

Για δε τη ΔΗΜΑΡ, πράγματι θεωρώ ότι πρέπει να αισθάνεται πάρα πολύ άβολα μέσα σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα. Αλλά είναι ένα ερώτημα που θα έπρεπε να απαντήσουν οι ίδιοι.

Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνετε ότι η συμμετοχή σε μία εκδήλωση του «Ιδρύματος Καραμανλή», όταν μάλιστα πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος επί πολλά χρόνια διετέλεσε πρωθυπουργός, με την πρώτη του φάση μέχρι το ΄ 63 όπου κανείς έχει πολλά πράγματα να επισημάνει, αλλά και με τη δεύτερή του θητεία μετά το ΄ 74 η οποία έχει συνδεθεί με ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα - θα έλεγε κανείς ότι,  μετά το ΄ 74 η ίδια η λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως η πιο ομαλή, συγκρινόμενη με άλλες περιόδους-… Αυτά νομίζω κανείς οφείλει να τα αποτιμήσει και άρα, με αυτή την έννοια, με αυτές τις επισημάνσεις θα πάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην εκδήλωση.

 

-       Το δεύτερο σχόλιο που θέλω να σας ζητήσω είναι ένα σχόλιο για όσα λέει η άλλη πλευρά, δηλαδή η πλευρά της Ν.Δ., για την πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ. Λέει συγκεκριμένα ότι, ο κ. Δραγασάκης κατʼ ουσίαν με τη συνέντευξη που έδωσε το Σαββατοκύριακο το έστριψε το πράγμα, ότι φεύγει από τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για  πλήρη κατάργηση του μνημονίου.

 

Εγώ αυτές τις επισημάνσεις, εν πάση περιπτώσει αυτές τις ανακοινώσεις εκ μέρους της Ν.Δ., τις βρίσκω πολύ φτηνές. Διότι, συστηματικά το τελευταίο διάστημα πιάνουν συγκεκριμένες φράσεις στελεχών μας και προσπαθούν να τις φέρουν σε αντιπαράθεση με αυτά τα οποία λέγονται από τον πρόεδρο του κόμματος. Η αλήθεια είναι ότι εμείς  με έναν ξεκάθαρο τρόπο εμείς έχουμε πει το εξής: Αν θέλουμε να δούμε στην Ελλάδα ξανά να έρχεται η ανάπτυξη, αν θέλουμε να ξαναμιλήσουμε για νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις, θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να καταργήσουμε το μνημόνιο. Αυτό το υποστηρίζουν όλα τα στελέχη μας με απόλυτα σαφή τρόπο. Από εκεί και πέρα την ίδια στιγμή λέμε ότι, όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, όσο είναι στην κυβέρνηση αυτό το τρικομματικό σχήμα, τα πράγματα χειροτερεύουν, γίνεται δυσκολότερο να ξαναέρθουμε στο δρόμο της ανάπτυξης.

 

-       Ακόμα και αν αυτό συμβαίνει όπως το περιγράφετε, αυτό δε σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μιλάει καθαρά απέναντι στους πολίτες. Παράδειγμα, ερώτηση: «τι ισχύει στο θέμα των μισθών και των συντάξεων; Θα αποκαταστήσετε τις αδικίες που έγιναν και σε ποιο βαθμό θα τις αποκαταστήσετε;». Επικαλείται η Ν.Δ. ότι υπάρχει πολυγλωσσία εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή την ίδια ώρα που μιλάει για αποκατάσταση των αδικιών ο πρόεδρος, ο κ. Τσίπρας, άλλα στελέχη όπως ο κ. Σταθάκης στο ΒΗΜΑ λένε ότι, αυτή η αποκατάσταση μπορεί να γίνει μόνο αν η οικονομία ανακάμψει και ξαναβρεθεί στα επίπεδα του 2009.

 

Και οι τρεις συνεντεύξεις, τόσο του Αλέξη Τσίπρα, όσο και του Γ. Δραγασάκη στη δημόσια τηλεόραση και του Γ. Σταθάκη, που αναφέρατε, με έναν σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο τοποθετούνται πάνω στο θέμα. Πρώτʼ απʼ όλα ότι υπάρχει δέσμευση σε σχέση με την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και από εκεί και πέρα, μια σταδιακή προσπάθεια αποκατάστασης των απωλειών όσον αφορά τους υπόλοιπους μισθωτούς και συνταξιούχους. Αυτό είναι απόλυτα σαφές. Η προσπάθεια που γίνεται από τη Ν.Δ. είναι εξόφθαλμα προσπάθεια διαστρέβλωσης των πραγμάτων. Το βρίσκω και ανόητο από ένα σημείο και έπειτα. Τα χαλκεία της Συγγρού μας έχουν κουράσει.

Αλλά ξέρετε κάτι, το επαναλαμβάνω, εμείς ούτε διαθέτουμε  το μαγικό ραβδί για να βελτιώσουμε και να αλλάξουμε την κατάσταση από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά κυρίως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, κάθε μέρα που εφαρμόζεται αυτή η πολιτική τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο χειρότερα. Είναι ανυπολόγιστη αυτή η καταστροφή. Άρα και πιο δύσκολη η αποκατάσταση των αποτελεσμάτων αυτής της πολιτικής.

 

-       κ. Σκουρλέτη σας ευχαριστώ θερμά, καλημέρα.

 

Να είστε καλά.

 

To Γραφείο Τύπου