Γραπτή πρόταση 4 σημείων για εθνική συνεννόηση εν όψει κρίσιμων αποφάσεων, κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σκανδαλίδη.
Η πρωτοβουλία και η πρόταση του ΣΥΝ απευθύνεται προς όλα τα κόμματα της Βουλής και της Ευρωβουλής.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:
"Στα πλαίσια των συναντήσεων με τα άλλα κόμματα που αποφάσισε ο ΣΥΝ συναντήθηκα με τον Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ τον κ.Κ.Σκανδαλίδη και τον κ. Ροκόφυλο, προκειμένου να τους αναφέρω την πρόταση και την εκτίμηση του ΣΥΝ για τα ζητήματα που προκύπτουν σήμερα στο ευρύτερο περιβάλλον των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης.
Όπως γνωρίζετε, ο ΣΥΝ διαφωνεί με την πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση, που ενέκρινε τους βομβαρδισμούς, που παρέχει διευκολύνσεις και που δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο απόφασης για χερσαίες επιχειρήσεις, με την έννοια του veto ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.
Ανέφερα στον κ. Σκανδαλίδη ότι ο ΣΥΝ εκτιμά πως τέσσερα είναι τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια ευρύτερη πολιτική συνεννόηση. Πρώτον, η Ελλάδα να ασκήσει veto για χερσαίες επιχειρήσεις. Δεύτερον, να πάψει να παρέχει διευκολύνσεις για τις παραπέρα επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Τρίτον, να υπάρξει συνάντηση πολιτικών αρχηγών και διαδικασίες οι οποίες θα εξασφαλίσουν τη δημιουργία συμβουλίου εξωτερικής πολιτική και τέταρτον, τις οποιεσδήποτε αποφάσεις για το νέο ρόλο, τη νέα ταυτότητα και τη νέα δομή του ΝΑΤΟ να τις πάρει η Βουλή και μόνο.
Ανέφερα στον κ. Σκανδαλίδη ότι θεωρώ πως ήταν λάθος του κ. Πρωθυπουργού που πήγε, χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως τα κόμματα στη Διάσκεψη Κορυφής καθώς επίσης και το γεγονός ότι προσυπέγραψε χωρίς να έχει προηγούμενη απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου. Η χθεσινή απόφαση του ΝΑΤΟ αλλάζει την ταυτότητα της συμμαχίας και ουσιαστικά επιφυλάσσει στο ΝΑΤΟ έναν ρόλο πέραν και υπεράνω των δεσμεύσεων του διεθνούς δικαίου και του ρόλου του ΟΗΕ. Είναι μια απόφαση η οποία ανατρέπει το διεθνές περιβάλλον. Τόσο σημαντική απόφαση δεν μπορεί να την πάρει καμία κυβέρνηση χωρίς απόφαση της Βουλής. Πολύ περισσότερο όταν ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ δοκιμάζεται μ' αυτόν τον τρομακτικό τρόπο στην περιοχή των Βαλκανίων. Οι συνέπειες αυτής της δοκιμασίας είναι ήδη ορατές και στην Ελλάδα και σε όλες τις άλλες χώρες.
Δεν υπήρξε προσέγγιση απόψεων στα τέσσερα αυτά σημεία. Ο ΣΥΝ θα επιμείνει, ασκώντας έντονη κριτική και πιστεύοντας ότι και το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα πρέπει να πιέσει για να αλλάξει επιλογές και πορεία η κυβέρνηση".
To Γραφείο Τύπου